Site icon Artviews

Ονειροπλασίες, Διατομική έκθεση ζωγραφικής του Γιάννη Βακιρτζή και της Μαρίας Χαντζοπούλου στον Πειραιά  

Ονειροπλασίες, Διατομική έκθεση ζωγραφικής του Γιάννη Βακιρτζή και της Μαρίας Χαντζοπούλου

Προλόγισμα της έκθεσης από τον ζωγράφο Γιάννη Βακιρτζή

Υπαγορεύω την κάθε στιγμή στους θαμώνες ενός καφενείου στο Δελχί της Ινδίας ως Ρωμαίος αυτοκράτορας, την ζωγραφική μου ιστορία, μα αυτοί δεν καταλαβαίνουν την γλώσσα μου αλλά με κοιτούν και κουνάνε το κεφάλι τους καταφατικά έτσι ώστε να φαίνεται ότι συμφωνούν μαζί μου. Δηλώνω ότι έχω κατανόηση σε όποιον δεν με καταλαβαίνει και προχωρώ σε όρους που μόνο εγώ έχω την τύχη να γνωρίζω ότι υπάρχουν, ενώ ένας Αμερικανός ναύτης ζητάει επίμονα αλκοόλ αλλά κανένας δεν του δίνει σημασία. Τότε και αυτός πηγαίνει στον πάγκο παίρνει μια μποτιλια και μεθάει ολομόναχος. 

Έξω είχε κρύο και ένα ζευγάρι καθόταν σε μια φωτιά που είχε μόλις ανάψει. Τους ζωγράφισα μέσα από το τζάμι του παραθύρου. Φασκελώνω το τέλος, θέλοντας μια απόδειξη ότι υπάρχει το παρόν. Βάλω με ύβρεις εναντίον των οστεόμορφων προσκυνητών της κατσίκας, που μπαίνει ανάμεσα σε εμένα και το έργο μου, που μόλις τους αποκάλυψα. Φασκελώνω τη ζύμη των δειλών που τσουλάνε στο δήλιον πρόβλημα τους να βάλουν βενζίνη σε ένα παλιό μηχανάκι που δεν έχει ντεπόζιτο.  Στεφανώνω όμως με σταφίδες τη δημιουργία μου. Παιζογελώ χωρίς να λογαριάζω τους άγουρους χουρμάδες που μου σερβίρουν. Παιχνιδιάρης με πλήρη τεχνογνωσία στο Δελχί των Ινδιών, αποχωρώ με ένα καράβι νύχτα και ως ανεξέλεγκτος ίππος σε μπαλ μασκέ, φτάνω στο λιμάνι του Πειραιά, ξεμπαρκάρω από το πλοίο της φαντασίας μου καί τέρπω επτάφωτος με την ζωγραφική μου, στην art gallery 35.

Ονειροπλασίες, Διατομική έκθεση ζωγραφικής του Γιάννη Βακιρτζή και της Μαρίας Χαντζοπούλου

Προλόγισμα της έκθεσης από την ζωγράφο Μαρία Χαντζοπουλου 

Ελεύθερα μάχομαι χωρίς να εκτρέπομαι να απαρνηθώ το έργο της ζωγραφικής που έχω αναλάβει. Ενέχειρο δεν έχω βάλει την ελευθερία της έκφρασής μου. Δεν έχω φτάσει στο χρόνο που σουρουπώνει. Είναι εφικτή η αναζωογόνηση που ολοκληρώνει την ανάγκη, να διαχωρίζομαι από την δειλία μήπως και δεν γίνομαι δεκτή. Η ζωγραφική προκαλεί ιδρώτα για την αναπαράσταση των νοημάτων και των ψυχικών τάσεων της έκφρασης. Ότι αυτά που γράφω είναι λόγια χωρίς σημασία και είναι μόνο για να σαγηνεύσουν και να δελεάσουν, ως αυτοδιαφήμιση και ότι έχουν μια ατμόσφαιρα εμπορικής αποκτήνωσης και είναι ανάξια λόγου και θα πρέπει να απολογηθώ και επομένως δεν γίνομαι δεκτή, δεν συμφωνεί με την αλήθεια. Φυσικά δεν έχω το αλάθητο. 

Info

Διάρκεια έκθεσης
Σάββατο 11 έως Σάββατο18 Μαρτίου  2023

Ωράριο λειτουργίας
Καθημερινά 11:00-15:00 και 18:00-21:00
 

Art Gallery 35 
Καραολή Δημητρίου 35 Πειραιάς
697 8060448
info@art-gallery35.gr 

Exit mobile version