Παρουσίαση του εικαστικού ημερολογίου “Συμβολικές μορφές” του Κώστα Ευαγγελάτου στον “Κήπο του μουσείου”

Το εικαστικό και συλλεκτικό Ημερολόγιο 2022 με τίτλο "Συμβολικές Μορφές" θα παρουσιαστεί την Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2022, ώρα 19.00.

Το εικαστικό και συλλεκτικό Ημερολόγιο 2022 του Κώστα Ευαγγελάτου, με τίτλο “Συμβολικές Μορφές” θα παρουσιαστεί την Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2022, ώρα 19.00 στον “Κήπο του Μουσείου” του Αρχαιολογικού Μουσείου, Πατησίων 44 στην Αθήνα.

Την παρουσίαση συντονίζει και θα προλογίσει ο εκδότης Βασίλης Χατζηιακώβου.

Ο Κώστας Ευαγγελάτος, ζωγράφος, λόγοτέχνης, θεωρητικός τέχνης θα αναλύσει αισθητικά τα έργα τέχνης που κοσμούν τον κάθε μήνα του Ημερολογίου.

Ημερολογίο ¨Συμβολικές μορφές¨ του Κώστα Ευαγγελάτου

Ημερολόγιο 2022, Art-Est

Το νέο Ημερολόγιο του Κώστα Ευαγγελάτου,14 φύλλων, έχει στο εξώφυλλο την σύνθεση “Η ασπίδα της ελευθερίας” και στο οπισθόφυλλο την σύνθεση “Ενοραματικό βλέμμα”. Η θεματογραφία στις 12 σελίδες με τους αντίστοιχους μήνες περιλαμβάνει χαρακτηριστικά ζωγραφικά έργα του καλλιτέχνη με μορφές και σύμβολα από τις επετειακές εκθέσεις που επιμελήθηκε αφιερωμένες στα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, με έμφαση στο διεθνές κίνημα του “Βυρωνισμού”, σε δύο εκθεσιακές φάσεις στη Σύγχρονη Πινακοθήκη Villa Ροδόπη καθώς και έργα συμμετοχής του στις μεγάλες ομαδικές επετειακές εκθέσεις που διοργάνωσε το ΕΕΤΕ και άλλοι φορείς στην Αθήνα και την Πάτρα.
Επίσης περιλαμβάνει συνειρμικές και εννοιολογικές συνθέσεις της πρόσφατης δουλειάς του με γεωμετρικές χαράξεις στο χώρο και αναγραφές εννοιών.

Τα έργα παρουσιάζονται ένθετα σε φόντα από άλλες ζωγραφικές αφηρημένες συνθέσεις και εικόνες από ζωντανά εικαστικά περιβάλλοντα του Κώστα Ευαγγελάτου, φωτογραφίες από αγριολούλουδα, φύλλα, βότσαλα, σκουριές και ουράνια νεφελογραφικά τοπία του Ιονίου, που αναδεικνύουν έντεχνα τις επιλεγμένες αισθητικές αποκρυσταλλώσεις για κάθε μήνα της νέας χρονιάς.

Την έκδοση, που έγινε με καλλιτεχνικό υλικό από το Αρχείο Fototanism, επιμελήθηκε και εκτύπωσε ο Ελευθέριος Καρτέρης.
Η φωτογράφηση των ζωγραφικών έργων του Κώστα Ευαγγελάτου έγινε από τον συνεργάτη του στο ART STUDIO EST, Ντάνυ Μαρτζώκα.

Φεβρπυάριος 2002, Κώστας Ευαγγελάτος

Ο ιστορικός της τέχνης, καθηγητής Στέλιος Λυδάκης αναφέρει σε κείμενο του

Ο καλλιτέχνης Κώστας Ευαγγελάτος συμπλέκει αυτά που του αποκαλύπτονται, με την προσωπική βίωση και μάλιστα με την ελευθερία εκείνη, που αποζητά και βρίσκει, εκεί που δεν υπάρχουν όρια και περιορισμοί. Απλά αξιοποιούνται οι αφορμές που προσφέρουν κάποια τονισμένα φωτεινά σημεία, για να μορφοποιηθεί ένα σχήμα, ένα πρόσωπο και η αφηρημένη εικόνα να αποκτήσει υπόσταση κατανοητή. Χρώμα και σχήματα, φωτεινά και σκοτεινά σημεία μετουσιώνονται θαρρείς σε νότες μιας υπερκόσμιας παρτιτούρας, που μεταφράζεται άμεσα σε μουσική συμφωνία, με τον χαρακτήρα προσωπικών ιδεομορφικών συλλήψεων.

Info

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2022, ώρα 19.00

“Κήπος του Μουσείου” του Αρχαιολογικού μουσείου
Πατησίων 44, Αθήνα
210 7294259, 6944621286

Η είσοδος θα επιτρέπεται μόνο σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ (επίδειξη έγκυρου πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης)

Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

«Δαμάζοντας το κτήνος» της Έρσης Σωτηροπούλου 

Γράφει η Ανδριανή Βουβάκη   Η Έρση Σωτηροπούλου είναι μια από τις πιο γνωστές και καταξιωμένες σύγχρονες Ελληνίδες συγγραφείς, με τη γραφή της να χαρακτηρίζεται...

Σαν σήμερα αποχαιρετήσαμε τη μυθική France Gall

Γράφει η Μαρία Δήμου Σαν σήμερα, το 2018, απεβίωσε η Isabelle Geneviève Marie Anne Gall, για το κοινό France Gall. Η θρυλική Γαλλίδα τραγουδίστρια της ποπ...

Le Corbusier : Η Villa Savoye και η συμβολή της στην εγκαθίδρυση του Μοντερνισμού

Γράφει η Μαργαρίτα Καρδαχάκη Ιστορικός Τέχνης Γεννημένος στην Ελβετία με το όνομα Σαρλ-Εντουάρ Ζανρέ-Γρι, το 1887, ελάχιστοι άνθρωποι της εποχής θα πίστευαν ότι ένα παιδί που...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this