Paula Lakah: Προσδοκώ αυτοί που φορούν τα κοσμηματά μου, να ξεχωρίζουν από αυτά και όχι από το κοινωνικό τους status

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη

Η Paula Lakah, γνωστή από την πολύχρονη πορεία της στο χώρο της τέχνης και του design, ανοίγει στο Artviews τον εκθεσιακό της χώρο στο Κουκάκι και μας παρουσιάζει την πλούσια γκάμα των έργων της όπως γλυπτά, έπιπλα, φωτιστικά, γλυπτικά κοσμήματα, χρηστικά αντικείμενα design.

Οι σπουδές της στην αρχιτεκτονική στη Γερμανία, αποτέλεσαν την βάση για την έρευνά της στις πλαστικές τέχνες και στο design.

Τα έργα της συμπλέκονται και αποτυπώνονται ευρηματικά οι ρίζες της δημιουργού όπως αναφορές από την Αίγυπτο, την Συρία και την Ελλάδα αναδεικνύοντας τα διακριτά στοιχεία που ενώνουν τους ανθρώπους και τον πολιτισμό στη διαχρονικότητά του.

Οι συνθέσεις αυθεντικές και τολμηρές προκαλούν και προσκαλούν τον θεατή να συμμετάσχει ενεργά σε έναν κόσμο πρωτότυπων όσο και διασκεδαστικών επινοήσεων.

Η Paula Lakah

-Paula, έχεις γεννηθεί στο Κάιρο και σπούδασες αρχιτεκτονική στην Γερμανία που αποτέλεσε την βάση για την έρευνά σου στις πλαστικές τέχνες και στο design. Πώς προέκυψε η καλλιτεχνική δημιουργία στη ζωή σου;

-Από νεαρή ηλικία έκανα κατασκευές, έραβα ρούχα για μένα και τις κούκλες μου και σχεδίαζα κοσμήματα.

Έτσι το ανήσυχο πνεύμα μου για εξερεύνηση και η εσωτερική μου ώθηση για ελευθερία στην έκφραση με οδήγησε από το αρχιτεκτονικό γραφείο στο δικό μου σήμερα.

Όταν μια φίλη μου πρότεινε να δημιουργήσω μια κολεξιόν ρούχων για το μαγαζί της στην Νάουσα της Πάρου, αυθόρμητα και με ενθουσιασμό το δέχτηκα. Έτσι έγινε το πρώτο βήμα προς την αναζήτηση της δημιουργίας εκτός αρχιτεκτονικής.

Μετά από τρία χρόνια στην Πάρο, ακολουθήσε το στούντιο Γραφικών Τεχνών στην Αθήνα.

Σιγά σιγά το στούντιο μεταμορφώθηκε σε εργαστήριο κοσμημάτων και αντικειμένων.

Τα ήσυχα ράφια ντέξιον μετατράπηκαν σε πύργους γλυπτικής και οι τοίχοι χαράχτηκαν με σχέδια και ανάγλυφες μορφές.

Paula Lakah, Black and white, 2-sided floor-light, 50x54x11cm

-Ποιο το πρώτο σου δημιούργημα;

-Το πρώτο αντικείμενο τέχνης που δημιούργησα ήταν η σειρά FLUNGK, κόσμημα- έμβλημα (1986). Κοσμήματα φτιαγμένα από υπολείμματα δερμάτων συν ό, τι υπήρχε στο σπίτι – από σπόρους, κομμάτια ξύλου, κοχύλια, καρφιά και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί ο νους.

Προσδοκία μου ήταν οι άνθρωποι φορώντας τα να μην ξεχωρίζουν με όνομα, επάγγελμα ή status, αλλά με το κόσμημα – έμβλημα προσδιορίζοντας την εσωτερική τους ποιότητα.

Paula Lakah, Dot, several materials

-Ασχολείσαι και δημιουργείς γλυπτά, έπιπλα, φωτιστικά, γλυπτικά κοσμήματα, χρηστικά αντικείμενα design. Μίλησέ μας γι αυτά.

-Αυτό που χαρακτηρίζει όλα τα έργα μου γλυπτά, έπιπλα, φωτιστικά ή κοσμήματα είναι η πολυμορφία, η ευρηματικότητα και οι λιτές γεωμετρικές φόρμες.

Επιδιώκω να βάζω τον άλλον σε μια διαδικασία έρευνας ή παιχνιδιού με κίνητρο να αποκαλύψει το μήνυμα τους.

-Τι υλικά χρησιμοποιείς;

-Μου αρέσει να πειραματίζομαι με πολλά υλικά δοκιμάζοντας τις συμπεριφορές τους στην εφαρμογή τους.

Με ενδιαφέρει η πολλαπλή χρυσή ενός αντικειμένου και η δυνατότητα να παίξεις με αυτό ερευνώντας το.

Έχω χρησιμοποιήσει δέρμα, έβενο και αλλά ξύλα, διαφορά μέταλλα πολύτιμα και μη και πλεξιγκλάς.

Paula Lakah, Play-field, detail, plexiglass-wire-colored styropor balls, 44-65-12cm
Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Το ελκυστικό μυστήριο των εικαστικών έργων του Μαγκρίτ

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος Ζωγράφος, Λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης.  Ο Ρενέ Μαγκρίτ γεννήθηκε το 1898 στην Βελγική πόλη Λεσίν. Καθοριστικό ρόλο στην πορεία του διαδραμάτισαν τα...

Νίκος Γιώργος Παπουτσίδης: Γλυπτική είναι η ποίηση σε τρεις διαστάσεις 

Πρόσφατα εγκαινιάστηκε η αναδρομική έκθεση του καταξιωμένου καλλιτέχνη Νίκου – Γιώργου Παπουτσίδη  στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών με τίτλο :«Ειρήνην ελώμεθα». Πολυπράγμων καλλιτέχνης, μείζων γλύπτης,...

ΊΔΡΥΜΑ Θεοτόκος, Εορτασμός 60 χρόνων λειτουργίας

Την Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 18.30 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για τον Εορτασμό των 60 χρόνων συνεχούς λειτουργίας του Ιδρύματος «Η...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this