«Πορτρέτα σώματος» από τον Πέτρο Καραβέβα

«Πορτρέτα σώματος» από τον Πέτρο Καραβέβα   στην γκαλερί Contemporary Athens Εγκαίνια 19 Μαΐου

Μια νέα ενότητα έργων που δημιούργησε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, παρουσιάζει ο εικαστικός καλλιτέχνης Πέτρος Καραβέβας στη νέα του ατομική έκθεση που έχει τίτλο «Πορτρέτα Σώματος» και εγκαινιάζεται στην γκαλερί Contemporary Athens στις 19 Μαΐου. Ο καταξιωμένος ζωγράφος γι’ άλλη μια φορά θέτει στο κέντρο του ζωγραφικού του σύμπαντος τον άνθρωπο και τον εξυψώνει με τη ζωγραφική του.

Ο ζωγράφος εστιάζει στα σώματα των μοντέλων του σαν να είναι πρόσωπα. Αναζητεί μέσα από τις στάσεις τους, την κίνηση, την τοποθέτηση τους στον χώρο, να αναδείξει τα αισθήματα τους, την ψυχοσύνθεση τους, τον χαρακτήρα, την ιδιοσυγκρασία τους. Το βλέμμα μπορεί να κρύβεται όχι μόνο στα μάτια, αλλά στα χέρια, στα δάχτυλα, στα στήθη, στον κορμό, ή στους γλουτούς. Κάθε κύτταρο στα σώματα των έργων του Πέτρου Καραβέβα, εκπέμπει τη γνώση, την εμπειρία, το απόσταγμα ζωής.

Είτε όταν ζωγραφίζει γυμνά ή ντυμένα σώματα, ο Καραβέβας απογυμνώνει τους ανθρώπους του και οι αισθήσεις αναδύονται από τα δυναμικά πορτρέτα τους. Εκφράσεις ομιλούσες, ψυχικές καταγραφές, εσωτερικές καταδύσεις, που μετατρέπονται σε ζωγραφικές αλήθειες, που αποτυπώνονται με αψεγάδιαστη σχεδιαστική δεινότητα. Η πλαστικότητα των σωμάτων του Καραβέβα είναι παροιμιώδης. Όπως και η διαύγεια τους. Λες και το φως περνά από μέσα τους και τα ακτινογραφεί, αφήνοντας όμως μυστικές πτυχές, σκοτεινά σημεία, που κάνουν τη δουλειά του ακόμα πιο γοητευτική.

Ο ίδιος χαρακτηρίζει τη ζωγραφική του νεο–παραστατική και μη φωτογραφική: «Δεν θα ζωγράφιζα ανθρώπους που θα ήθελαν το πορτρέτο τους, είτε του προσώπου είτε του σώματος τους, να θυμίζει εξώφυλλο περιοδικού μόδας», λέει ο Πέτρος Καραβέβας και συνεχίζει: «Γενικότερα, δεν με ενδιαφέρουν τα πρόσωπα ή τα σώματα που ανταποκρίνονται στην κοινή αντίληψη για το ωραίο, τα «λαμπερά», νεανικά πρόσωπα με τα αρμονικά χαρακτηριστικά. Με εμπνέει η μοναδικότητα και η αλήθεια μιας ανθρώπινης φυσιογνωμίας. Μέρος της αλήθειας αυτής μπορεί να είναι και κάποιες «ατέλειες» ενός προσώπου ή ενός σώματος ή τα σημάδια που άφησε πάνω του το πέρασμα του χρόνου.»

Πέτρος Καραβέβας

Βιογραφικό Σημείωμα

Ο Πέτρος Καραβέβας, γεννήθηκε το 1963 στην Ερμούπολη της Σύρου. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Σπούδασε Ζωγραφική στη Lyon από το 1994 έως το 1996 και στην Αθήνα, στο Κέντρο Γραμμάτων και Τεχνών “Άποψη“, από το 1996 έως το 2000, με δάσκαλο τον Γιώργο Ρόρρη. Έχει πραγματοποιήσει οκτώ ατομικές εκθέσεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Σύρος) και έχει συμμετάσχει σε πλειάδα ομαδικών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έργα του βρίσκονται σε σημαντικές Ιδιωτικές και Δημόσιες Συλλογές, καθώς και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 19 Μαΐου, από τις 19:00.

Διάρκεια έκθεσης ως τις 11 Ιουνίου.

Γκαλερί Contemporary Athens:Λεβέντη 1,Κολωνάκι , Αθήνα , 10673, τηλ. +30 2107295388

https://el.contemporaryathens.com

[email protected]

 

 

Share this
Tags
Zeta Tz
Zeta Tz
Η Ζέτα ασχολείται με τη μετάφραση, την αρθρογραφία και την αρχισυνταξία στο χώρο των ΜΜΕ του πολιτισμού. Έχει ασχοληθεί με την διοργάνωση εικαστικών εκθέσεων και εκδηλώσεων που αφορούν στην κοινωνική ευθύνη. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Μπότση για δημοσιογραφική της δραστηριότητα στα θέματα πολιτισμού. Στο artviews.gr είναι υπεύθυνη της συντακτικής ομάδας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Η αιθέρια τέχνη του συμβολιστή Οντιλόν Ρεντόν

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Οντιλόν Ρεντόν / Odilon Redon (κανονικά Μπερτράν Ρεντόν), γεννήθηκε το 1840 στο Μπορντώ της Γαλλίας, σε...

Η πολυπρισματική αισθητική του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος Ζωγράφος, Λογοτέχνης, Θεωρητικός της Τέχνης Ο Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1906. Σε νεαρή ηλικία παρουσίασε τα πρώτα έργα του και...

Αντώνης Χατζηϊωάννου: Η ζωγραφική, ως τέχνη, ανήκει σε όλο τον κόσμο

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη  Πρόσφατα είχαμε την τύχη να επισκεφτούμε την φιλόξενη οικία της οικογένειας του γνωστού συλλέκτη Αντώνη Χατζηϊωάννου και να μιλήσουμε  για την...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this