ΔΗ The Project Gallery παρουσιάζει την ομαδική εικαστική έκθεση με τίτλο «Quest for the holy Grail – Το ιερό αντικείμενο» σε επιμέλεια του Νίκου Γιαβρόπουλου και καλλιτεχνική διεύθυνση Αλέξανδρου Μαγκανιώτη.
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 13 Απριλίου 2019, από τις 19:00 έως τις 23:30 στην The Project Gallery,στην Πλατεία Θεάτρου 14, Αθήνα.
Επίσης, την βραδιά των εγκαινίων θα πραγματοποιηθεί performance στις 21:30 από την Έλλη Γρίβα + video art από τον Φάνη Λογοθέτη.
H έκθεση θα είναι ανοικτή από Τρίτη έως Παρασκευή 11:30-18:00 και Σάββατο 12:00-16:00 μέχρι και το Σάββατο, 4 Μαΐου 2019, με ελεύθερη είσοδο.
Κλειστή θα παραμείνει λόγω Πάσχα στις ημερομηνίες 25/04 έως και την 1/5/2019
Ο επιμελητής θέτει το ερώτημα: τι είναι αυτό που συνδέει τον Γιόζεφ Μπόις με το έργο του «Πώς να εξηγήσεις τη ζωγραφική σε έναν νεκρό λαγό», τον Μιχαήλ Άγγελο με τη γέννηση του κόσμου στην Cappella Sistina και τον προϊστορικό άνθρωπο που άφησε το αποτύπωμα του στο σπήλαιο Lascaux; η απάντησή που δίνει είναι: η τελετουργική, μυστικιστική πράξη με τη οποία οι άνθρωποι προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα αφήγημα για την εξήγηση του κόσμου.
Με αυτό τον τρόπο ο καλλιτέχνης επιστρέφει στην αφετηρία του, αυτή δηλαδή του μάγου-ιερέα, ενδιάμεσου μεταξύ θνητών και θείου, όπου κατασκευάζει λατρευτικά αντικείμενα άλλοτε για να εξευμενίσει και άλλοτε για να μεσολαβήσει με τον κόσμο των θεών.
Ο επιμελητής καλεί τους καλλιτέχνες να κατασκευάσουν τα δικά τους “Holy Grail” και να δημιουργήσουν ˗ μέσα από τα έργα τους ˗ την δική τους αφήγηση για την ερμηνεία του κόσμου.
Η έκθεση εμπεριέχει έργα που διαπραγματεύονται μεταξύ άλλων, σχέσεις-δίπολα όπως:
· Καλλιτέχνης – Μάγος / Ιερέας
· Έργο τέχνης – Λατρευτικό αντικείμενο
· Τέχνη – Προπαγάνδα
· Θείο – Βεβήλωση
· Αγιότητα – Δωροδοκία
· Ιερό – Βλασφημία
· Βανδαλισμός – Δεισιδαιμονία
· Εικονοποιία – Λατρεία μέσο επανάληψης.
· Ανθρώπινο σώμα – Φετίχ
Αποτέλεσμα, η συνύπαρξη ετερόκλιτων εικαστικών έργων, performance, καλλιτεχνικών βίντεο, έτοιμων αντικειμένων, βιωματικών αφηγήσεων, με κοινό παρονομαστή την ασαφή σχέση μεταξύ δημιουργού και έργου, μια ασάφεια που προκαλεί τον επισκέπτη να μεταφράσει με προσωπικά κριτήρια τα όρια μεταξύ αντικειμένου λατρείας και ευτέλειας.
Στην έκθεση συμμετέχουν 36 καλλιτέχνες & ομάδες καλλιτεχνών:
Αθανασιάδης Ιάσων – Zohreh Eslamifard, Αλεξανδρίδης Γιώργος, Βασιλόπουλος Λεωνίδας, Βοσκοπούλου Αγγελίνα, Βούσουρας Ανδρέας, Γεωργακόπουλος Δημήτρης, Γιαβρόπουλος Νίκος, Γρίβα Έλλη – Λογοθέτης Φάνης, Δημοπούλου Βάλια – Μακρόπουλος Γιώργος, Ζολωτάκης Απόστολος, Heard Sally, Ιγγλέση Μάριον, Καββαθά Αντιγόνη, Καραλής Μπάμπης, Καρδάσης Γιάννης, Κοκκίνη Μαρία, Λυντζέρης Γιώργος, Μαγκανιά Ντιάννα, Μαγκανιώτης Αλέξανδρος, Μανέτα Άννα, Μεράντζας Δημήτρης, Moore Nicholas, Μποβιάτσου Λαμπρινή, Μπονάτσου Ισμήνη, Μυλωνά Ελένη, Παπαδήμα Άρτεμις, Πετρανάκη Άντα, Ποντικάκης Μάνος, Πουλαντζά Νατάσσα, Ρουπίνας Άρης, Σκούρτης Άγγελος, Σπανουδάκη Αννέττα, Σταυράκη Μαργαρίτα, Στοΐδης Άρις, Τσιάρα Μάρθα και η συνεργατική πλατφόρμα viewCAD από το Τ.Ε.Ι.-Δυτικής Μακεδονίας (Δρ Π. Κυράτσης, Δρ Ν. Ευκολίδης, Αθ. Μανάβης με τους φοιτητές: Μηνάογλου Πρόδρομος, Πλάκα Κυριακή, Φιρτικίδης Λάζαρος, Αουφχάιμερ Ορέστης) –σε συνέργεια με τους εικαστικούς: Κοντοσφύρη Χάρη από Τ.Ε.Ε.Τ. Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και Ναϊπλή Δημήτρη.