Ο Σαρλ Περρώ (γαλλ. Charles Perrault) γεννήθηκε στο Παρίσι στις 12 Ιανουαρίου 1628. Ήταν Γάλλος λαογράφος και συγγραφέας, μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας, συγγραφέας των «Κοκκινοσκουφίτσα», «Σταχτοπούτα», «Ο Παπουτσωμένος Γάτος», «Η Ωραία Κοιμωμένη», «Κυανοπώγων», «Ο Κοντορεβιθούλης» κ. ά.
Yπήρξε σημαντική μορφή των γραμμάτων της Γαλλίας του 17ου αιώνα, και η συμβολή του τόσο στη λογοτεχνική θεωρία όσο και στη δημιουργία του λογοτεχνικού παραμυθιού είναι καθοριστική.
Βασικά Σημεία της Ζωής και του Έργου του:
- Σπουδές και Καριέρα:
Σπούδασε νομικά και εργάστηκε ως υπεύθυνος των βασιλικών κτηρίων, δηλαδή είχε σημαντική θέση στο κράτος. - Λογοτεχνική Δράση:
Έγινε γνωστός γύρω στο 1660 με ερωτική ποίηση. Με την πάροδο των χρόνων, αφιερώθηκε περισσότερο στην ποίηση και στις καλές τέχνες. - Η «Διαμάχη των Παλαιών και των Νέων»:
Μία από τις σημαντικότερες στιγμές της πνευματικής του πορείας ήταν η συμμετοχή του στη διαμάχη σχετικά με την υπεροχή των νεότερων συγγραφέων έναντι των αρχαίων. Στο έργο του Παραλληλισμοί των Παλαιών και των Νέων (1688–1698), υπερασπίστηκε τη νεότερη λογοτεχνία, εκθειάζοντας συγγραφείς όπως ο Μολιέρος και ο Μαλέρμπ. Αντίπαλός του σε αυτήν τη διαμάχη ήταν ο συντηρητικός Νικολά Μπουαλώ. - Παραμύθια:
Η σημαντικότερη κληρονομιά του ήταν τα παραμύθια που έγραψε και δημοσίευσε το 1697 υπό τον τίτλο Ιστορίες της μαμάς μου της χήνας. Αυτά τα παραμύθια έγιναν θεμέλιο της παιδικής λογοτεχνίας στη Δύση. Ορισμένα από τα πιο γνωστά είναι:- Η Κοκκινοσκουφίτσα
- Η Σταχτοπούτα
- Ο Παπουτσωμένος Γάτος
- Η Ωραία Κοιμωμένη
- Ο Κυανοπώγων
- Ο Κοντορεβιθούλης
- Μνημείο:
Το 1908 δημιουργήθηκε μνημείο προς τιμήν του στον Κήπο του Κεραμεικού (Jardin des Tuileries) στο Παρίσι, με παραστάσεις από τα έργα του. - Προσωπική Ζωή:
Παντρεύτηκε τη Μαρί Γκυσόν το 1672 και απέκτησε τέσσερα παιδιά. - Θάνατος:
Πέθανε στο Παρίσι στις 16 Μαΐου 1703.
Κληρονομιά:
Ο Σαρλ Περρώ δεν ήταν απλώς παραμυθάς. Ήταν διανοούμενος, λογοτέχνης και πρωτοπόρος, που βοήθησε να αναγνωριστεί η σημασία της νεότερης λογοτεχνίας. Τα παραμύθια του αποτελούν μέχρι σήμερα πηγή έμπνευσης για εκατομμύρια ανθρώπους, με αμέτρητες διασκευές σε θέατρο, κινηματογράφο και λογοτεχνία.
Πηγή: wiki