Sotheby’s: 65,5 εκατ. δολ. για τα «Νούφαρα» του Μονέ

Η πώληση του έργου του Κλωντ Μονέ σε τιμή μεγαλύτερη από την αρχική ισοδυναμεί με μια σημαντική νίκη για τον οίκο δημοπρασιών Sotheby's.

Ο οίκος Sotheby’s πώλησε τον πίνακα του Κλωντ Μονέ «Νούφαρα» (“Water Lilies”) έναντι 65,5 εκατομμυρίων δολαρίων τη Δευτέρα, στο ξεκίνημα της εβδομαδιαίας σειράς δημοπρασιών στη Νέα Υόρκη που έχουν τεράστιο ενδιαφέρον για την αγορά τέχνης.

Ο πίνακας «Νούφαρα» αποτυπώνει μια μικρή λίμνη και δημιουργήθηκε από τον Μονέ μεταξύ 1914-1917. Αναμενόταν να πωληθεί για περίπου 60 εκατομμύρια δολάρια, αλλά τελικά προσέλκυσε τρεις επίμονους πλειοδότες, που εξακόντισαν το ποσό. Ένας ανώνυμος Ασιάτης πλειοδότης μέσω τηλεφώνου απέκτησε το έργο.

Η πώληση ισοδυναμεί με μια σημαντική νίκη για τον Sotheby’s, ο οποίος ξεκίνησε τη σεζόν των δημοπρασιών εν μέσω ερωτημάτων σχετικά με την οικονομική του κατάσταση κατά τη διάρκεια ενός έτους που οι πωλήσεις έργων τέχνης αποδείχθηκαν υποτονικές.

Φωτογραφία: Sotheby’s

Την περασμένη εβδομάδα στο Χονγκ Κονγκ, ο οίκος δημοπρασιών εγκαινίασε τον νέο του χώρο εκεί πωλώντας το «Untitled (Yellow and Blue)» του 1954 του Mark Rothko για 32,5 εκατομμύρια δολάρια – 30% λιγότερο από αυτό που είχε πληρώσει για το έργο αυτό εννέα χρόνια πριν ο Μαλαισιανός χρηματοδότης της 1MDB, Jho Low, που πλέον έχει χάσει τα πάντα. Ο οίκος είπε ότι η συνολική σειρά πωλήσεων έφτασε στο ύψος των 64 εκατομμυρίων δολαρίων στο Χονγκ Κονγκ και ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες του.

Ο Μονέ, ως ηγέτης του ιμπρεσιονιστικού κινήματος, απολαμβάνει παγκόσμια απήχηση που τείνει να είναι αποδοτική σε καλές και κακές αγορές. Το ρεκόρ δημοπρασίας του Μονέ κατέχει το έργο του «Στάχυα» που πωλήθηκε για 110,7 εκατομμύρια δολάρια το 2019. Η δεύτερη υψηλότερη τιμή που έχει κατακτήσει είναι τα 84,7 εκατομμύρια δολάρια για ένα πίνακα που απεικονίζει και πάλι νούφαρα, με πλάτος σχεδόν δύο μέτρων, της περιόδου 1914-1917 που πωλήθηκε από το κτήμα του Ντέιβιντ και της Πέγκυ Ροκφέλερ το 2018.

Όπως ο Μονέ των 84,7 εκατομμυρίων δολαρίων, ο τελευταίος πίνακας που πωλήθηκε, δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας μια έντονα μωβ μπλε παλέτα – αποχρώσεις για τις οποίες οι συλλέκτες τείνουν να πληρώνουν ακριβά σε σύγκριση με τις πράσινες εκδόσεις της φημισμένης σειράς νούφαρων του.

Το μέγεθος του πίνακα, με ύψος περίπου δύο μέτρων, μπορεί επίσης να βοήθησε στην πώληση: Την τελευταία δεκαετία, οι συλλέκτες άρχισαν να προτιμούν τους μεγαλύτερους πίνακες  κήπων της τελευταίας περιόδου του Μονέ σε σύγκριση με τα μικρότερα, προηγούμενα έργα του. Οι πιο χαλαρές πινελιές και οι αφηρημένες συνθέσεις τους προαναγγέλλουν επίσης τους σύγχρονους ζωγράφους που ήρθαν αργότερα. Το έργο που πωλήθηκε τη Δευτέρα από τον Sotheby’s ήταν το μεγαλύτερο κάθετο έργο με νούφαρα που δημοπρατήθηκε τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Τα «Νούφαρα» επίσης δεν είχαν δημοπρατηθεί ποτέ πριν. Προήλθε από την περιουσία 170 εκατομμυρίων δολαρίων της Sydell Miller, ενός στελέχους προϊόντων ομορφιάς στο Palm Beach που την έκανε πουλώντας ψεύτικες βλεφαρίδες τη δεκαετία του 1970 ιδρύοντας την εταιρεία μαλλιών Matrix Essentials το 1980 με τον σύζυγό της, Arnold Miller. Μετά τον θάνατό του το 1992, η σύζυγός του ανέλαβε την αυτοκρατορία τους και τη διηύθυνε για δύο χρόνια πριν την πουλήσει στο Bristol Myers Squibb. Η πώληση της επέτρεψε να αφιερώσει περισσότερο χρόνο συλλέγοντας έργα τέχνης—συμπεριλαμβανομένου ενός ιδιόρρυθμου θηριοτροφείου με έπιπλα με θέμα τα ζώα των François-Xavier και Claude Lalanne καθώς και πίνακες των Pablo Picasso, Yves Klein και Henri Matisse.

Με πληροφορίες από Wall Street Journal

Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου είναι τελειόφοιτη του τμήματος Αρχιτεκτονική Χανίων του Πολυτεχνείου Κρήτης και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Γιορτή της Μαύρης Ζωής, Ταυτότητας και Χαράς μέσα από 100 χρόνια παραστατικής ζωγραφικής

Γράφει ο Νικόλαος Χ. Αντωνίου – Βρυξέλλες, Απρίλιος 2025 Η έκθεση Όταν Βλέπουμε Εμάς (ή ‘Οταν μας βλέπουμε!) είναι μια δυναμική, πανοραμική και συμπεριληπτική συλλογή...

Οι ζωγραφικές οπτασίες της ιδιοφυίας του Βαν Γκογκ

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Βίνσεντ βαν Γκογκ / Vincent Willem Van Gogh γεννήθηκε το 1853 στο ολλανδικό χωριό Ζούντερτ και...

Βαγγέλης Ρήνας: Tα ζωγραφικά έργα με τα κορίτσια στη φύση που θα ακολουθήσουν, θα είναι μια βουτιά στο υποσυνείδητο 

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη  Η νέα δουλειά του Βαγγέλη Ρήνα με τίτλο «Πνοές» στην Γκαλερί Σκουφά φαίνεται να συνδυάζει την τέχνη με τη μαγευτική ατμόσφαιρα...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this