Sparkling Exhibitions 2022 VS Pandemic | Part b’

Αξιόλογες εκθέσεις που έχουν προγραμματισθεί για το 2022

Γράφει η Λιάνα Ζωζά

Με τον τίτλο Surrealism Beyond Borders και το μότο Surrealism is not a style – but a state of mind, ξεκινά στην Tate Modern, στις 24 Φεβρουαρίου, η ενδιαφέρουσα έκθεση που καλύπτει αναδρομικά περισσότερα από πενήντα χρόνια του κινήματος σε όλο τον κόσμο.

Καλλιτέχνες, από διαφορετικά σημεία, όπως το Μπουένος Άιρες, το Κάιρο, η Λισαβόνα, η Πόλη του Μεξικού, η Πράγα, η Σεούλ και το Τόκιο, έχουν εμπνευστεί και ενωθεί από τον σουρεαλισμό, πιστεύοντας πως ο σουρεαλισμός αποσκοπεί στην ανατροπή της πραγματικότητας. Στο να βρεις το παράξενο στην καθημερινότητα, για να αξιοποιήσουμε τις ασυνείδητες επιθυμίες μας και να ζωντανέψουμε τα όνειρα. Για όλους αυτούς τους καλλιτέχνες ο σουρεαλισμός ήταν ένας τρόπος να αμφισβητήσουν την εξουσία και να φανταστούν έναν νέο κόσμο. Η έκθεση διαρκεί έως και τις 29 Αυγούστου 2022.

Donatello, Madonna Pazzi, 1420

Donatello: the Renaissance είναι ο τίτλος της σημαντικής έκθεσης με αναφορά στον μεγάλο δάσκαλο της Αναγέννησης Donatello. Συνδιοργανώνεται από το Palazzo Strozzi και το Museo del Bargello, στην Φλωρεντία.

Η έκθεση που επιμελείται ο Francesco Caglioti κάνει μια πολύ ενδιαφέρουσα προσέγγιση τοποθετώντας τα έργα του φημισμένου γλύπτη σε διάλογο με τα έργα άλλων εξίσου σημαντικών καλλιτεχνών της Ιταλικής Αναγέννησης όπως οι Brunelleschi, Masaccio, Andrea Mantegna, Giovanni Bellini, Raphael, και Michelangelo.

An installation view of Barbara Kruger’s “Forever.” Credit:Timo Ohler

Στις 29 Απριλίου 2022, το νέο Neue Nationalgalerie, το εξαιρετικό μουσείο σύγχρονης και μοντέρνας τέχνης, στο Βερολίνο, που σχεδιάστηκε από τον Mies van der Rohe και θα διευθύνει ο Klaus Biesenbach, ανοίγει τις πύλες του, με μια επιβλητική, site specific εγκατάσταση, από την Αμερικανίδα, εννοιολογική καλλιτέχνιδα Barbara Kruger, με αναφορές στις πολιτικές διαμάχες, στα forum του διαδικτύου.

Ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να δει την Kruger, να εγκαθιστά την εγκατάστασή της, ολόκληρο τον όροφο του κυρίως εκθεσιακού χώρου του μουσείου, μιας και από σεβασμό, στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, του Van der Rohe, αποφάσισε, αν και ποτέ δεν το συνηθίζει στα έργα της, να μην παρέμβει εικαστικά, αλλά να αφήσει ανέγγιχτα τα βασικά αρχιτεκτονικά στοιχεία του διάσημου κτιρίου. Αυτό σημαίνει πως οι περαστικοί, έξω από το γυάλινο κτίριο του μουσείου, δεν θα μπορούν να διακρίνουν την εγκατάσταση παρά μόνο αν επισκεφθούν τον εσωτερικό χώρο και αυτό μέχρι τις 28 Αυγούστου του 2022.

Εκτός, από την εντυπωσιακή εγκατάσταση του Βερολίνου, οι θαυμαστές της αξιοπρόσεκτης δουλειάς της Barbara Kruger, έχοντας τη δυνατότητα ενός υπερατλαντικού ταξιδιού, θα δουν να ξεδιπλώνονται μπροστά τους, έργα που καλύπτουν τη μέχρι τώρα πορεία της, στη μεγαλειώδη αναδρομική έκθεση Thinking Of You. I Mean Me. I Mean You. που διοργανώνει το Los Angeles County Museum of Art (20.03 – 17.04.2022).

Σε όλη την πανεπιστημιούπολη του LACMA, εκτίθενται σημαντικές ενότητες της δουλειάς της, που περιλαμβάνουν από τα μονοκάναλα βίντεό, της δεκαετίας του 1980 και τις ψηφιακές παραγωγές των τελευταίων δύο δεκαετιών έως τις μεγάλης κλίμακας εγκαταστάσεις της – περιτυλίγματα δωματίων από βινύλιο, αλλά και εγκαταστάσεις βίντεο πολλαπλών καναλιών και ηχητικά τοπία. Δεν είναι, όμως, αυτή η τελευταία εμφάνιση της Kruger, για φέτος, που όπως φαίνεται έχει την τιμητική της, μιας και προετοιμάζεται και το MOMA, να την υποδεχτεί από τις 16 Ιουλίου 2022 έως και τις 2 Ιανουαρίου του 2023. Η ίδια μιλώντας για τη δουλειά της θα πει: “I try to make work that joins the seductions of wishful thinking with the criticality of knowing better”!

Paul Cézanne, Still Life with Apples, 1893-1894, Oil on Canvas, 65.5×81.5cm

Αν και η εννοιολογική τέχνη, της Kruger, αφήνει τα αιχμηρά της μηνύματα στα μουσεία της Ευρώπης και της Αμερικής, τα ατμοσφαιρικά διάσημα έργα του Paul Cézanne θα φιλοξενηθούν στο Art Institute of Chicago (15.05 – 05.09.2022) θέλοντας να απαντήσουν στα δύο ερωτήματα που ο ίδιος ο ζωγράφος έθετε πάντα στον εαυτό του, σε όλη τη διάρκεια της ζωής του: “Θα μπορούσε ένας ζωγράφος να δημιουργήσει έργα τέχνης, χρησιμοποιώντας μόνο την αίσθηση, κάθε φορά: Και αν ναι, τότε οι εικόνες που δημιουργήθηκαν είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα από αυτές που έχουν δημιουργηθεί με διαφορετικό τρόπο;’’. Ακόμη και σήμερα, εκατό χρόνια μετά από τη δημιουργία των τελευταίων έργων του, συνεχίζει να έχει τον σεβασμό του καλλιτεχνικού κόσμου λόγω της δέσμευσής του, στο να τηρεί στην τέχνη του, την προσωπική του αλήθεια.

Η μεγάλη αυτή αναδρομική έκθεση που διοργανώνεται σε συνεργασία με την Tate Modern θα περιλαμβάνει 90 ελαιογραφίες, 40 ακουαρέλες και σχέδια και δύο πλήρη sketchbooks, έργα γνωστά, αλλά και πρωτοεμφανιζόμενα στο ευρύ κοινό, χαρακτηρίζοντας την, σαν την μεγαλύτερη αναδρομική έκθεση των τελευταίων εικοσιπέντε χρόνων στην Αμερική. Στη συνέχεια, η έκθεση θα φιλοξενηθεί στην Tate Modern, στο Λονδίνο (6 Οκτωβρίου 2022 – 12 Μαρτίου 2023).

Lucian Freud, Girl With Roses, © The Lucian Freud Archive/Bridgeman Images.

Μία από τις τελευταίες επιλογές, αν και σίγουρα υπήρξε μεγάλη δυσκολία, ανάμεσα στις τόσο ενδιαφέρουσες και σημαντικές εκθέσεις, αλλά που δεν θα μπορούσε βέβαια κανείς, να μην μπει στον πειρασμό του να την συμπεριλάβει ανάμεσά τους είναι η μεγάλη αναδρομική του Lucian Freud που διοργανώνεται από την National Gallery (1.10.2022 – 22.01.2023), του Λονδίνου και με τίτλο New Perspectives θα καταφέρει να συγκεντρώσει, έργα του διαβόητου Βρετανού ζωγράφου που θα καλύπτουν περισσότερες από επτά δεκαετίες της δουλειάς του.

Αν και σε όλη τη διάρκεια της ζωής του, η φήμη του ήταν εκείνη που προηγούνταν του έργου του, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον στο να μπορεί ο θεατής να δει να ξεδιπλώνεται μπροστά του, όλη η τέχνη και η πορεία του Freud, από τα αρχικά ασαφή και σχεδόν αφαιρετικά σχέδια και σπουδές του έως τους εντυπωσιακούς μουσαμάδες των τελευταίων έργων, όπου η επιδέξια απόδοση της σάρκας κλέβει τη ματιά του θεατή, δίνοντας άλλου είδους προοπτικές στο συνολικό του έργο.

Share this
Tags
Liana Z.
Liana Z.
Η Λιάνα Ζωζά γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε στην Αγγλία, Καλές Τέχνες (University of Bolton). Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές, PR, Advertising and Communication (University of Leicester) και Master of Business Administration (MBA) specialized in Art Management (University of Leicester). Αν και με την επιστροφή της ξεκίνησε να εργάζεται σαν Gallery Manager σε μεγάλη ελληνική γκαλερί, όπου και παρέμεινε για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, αποφασίζει το 2010 να δημιουργήσει την Cube Gallery και να ασχοληθεί με την σύγχρονη τέχνη παρουσιάζοντας και προτείνοντας έλληνες και ξένους εικαστικούς. Παράλληλα, επιμελείται art projects τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό και συνεργάζεται σαν art writer και interviewer, αρθρογραφώντας για εφημερίδες και πολιτιστικά sites.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Η αιθέρια τέχνη του συμβολιστή Οντιλόν Ρεντόν

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Οντιλόν Ρεντόν / Odilon Redon (κανονικά Μπερτράν Ρεντόν), γεννήθηκε το 1840 στο Μπορντώ της Γαλλίας, σε...

Η πολυπρισματική αισθητική του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος Ζωγράφος, Λογοτέχνης, Θεωρητικός της Τέχνης Ο Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1906. Σε νεαρή ηλικία παρουσίασε τα πρώτα έργα του και...

Αντώνης Χατζηϊωάννου: Η ζωγραφική, ως τέχνη, ανήκει σε όλο τον κόσμο

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη  Πρόσφατα είχαμε την τύχη να επισκεφτούμε την φιλόξενη οικία της οικογένειας του γνωστού συλλέκτη Αντώνη Χατζηϊωάννου και να μιλήσουμε  για την...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this