‘’Στην Άλλη Πλευρά της Ιστορίας’’ Ομαδική Εικαστική Έκθεση 

Ο Πολυχώρος Πολιτισμού Ισλαχανέ και η dreamideamachine ΑΜΚΕ παρουσιάζουν την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2024, στις 18:00, την ομαδική έκθεση “Στην Άλλη Πλευρά της Ιστορίας”. Διάρκεια έως 29 Μαρτίου 2024.

Ο Πολυχώρος Πολιτισμού Ισλαχανέ και η dreamideamachine ΑΜΚΕ παρουσιάζουν την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2024, στις 18:00, την ομαδική έκθεση “Στην Άλλη Πλευρά της Ιστορίας”.

Η έκθεση “Στην Άλλη Πλευρά της Ιστορίας” πρωτοπαρουσιάστηκε το Καλοκαίρι του 2023 στην  Ιστορική Οικία Λάζαρου Κουντουριώτη στην Ύδρα, με την Υποστήριξη του Δήμου Ύδρας και της Κ.Ε.Δ.Υ.  με 20 σύγχρονους Έλληνες καλλιτέχνες.  Τώρα στον μοναδικό χώρο του  Ισλαχανέ, που χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και στέγασε τη “Σχολή Τεχνών κι Επαγγελμάτων Χαμιδιέ”, το πρώτο συγκρότημα ορφανοτροφείου – τεχνικής σχολής της πόλης, που αποκαταστάθηκε το 2015 και σήμερα λειτουργεί ως πολυχώρος πολιτισμού, εμπλουτίστηκε κι έτσι 29 σύγχρονοι Έλληνες καλλιτέχνες, διαπραγματεύονται το ‘’Τραύμα’’ μέσα από τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα της σύγχρονης Ελλάδας.     

Άγγελος Παπαδημητρίου, Χωρίς Τίτλο, 2021, Έγχρωμη Φωτογραφία, 20 Χ 30 εκ.

Ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα θέματα που απασχολούν τη σύγχρονη τέχνη παγκοσμίως είναι το «Τραύμα» και πώς αυτό αφομοιώνεται στο έργο των σύγχρονων εικαστικών, δημιουργώντας το σύγχρονο εικαστικό αφήγημα. Καλλιτέχνες όπως ο Anselm Kiefer και ο Georg Baselitz, εκπρόσωποι της Γερμανίας στη Μπιενάλε της Βενετίας το 1980, με τα έργα τους, δυναμικά σχόλια ενάντια στον Ναζισμό, αναγκάζουν τη Γερμανία να αντιμετωπίσει το παρελθόν της η Ιρανή Shirin Neshat καυτηριάζει μέσα από βίντεο τη θέση της γυναίκας στη χώρα της τη δεκαετία του ‘90 η Παλαιστίνια Mona Hatοum φέρνει στο διεθνές προσκήνιο το τραύμα της πατρίδας της με το έργο της «Υδρόγειος που φλέγεται».   

Δημήτρης Λεμπέσης, Day’s of Roupel IΙ, 2011, Έγχρωμη Φωτογραφία, 40 Χ 30 εκ.

Σύμφωνα με την επιμελήτρια της έκθεσης

‘’Οι Έλληνες καλλιτέχνες κατά καιρούς άρθρωσαν λόγο. Τα τελευταία χρόνια συνθέτουν ένα αφήγημα πάνω στο «Τραύμα», συλλογικό και  προσωπικό, προερχόμενο από τα ιστορικά γεγονότα της ελληνικής ιστορίας. Με αφορμή μια σειρά από γεγονότα που έχουν λειτουργήσει καθοριστικά στο συλλογικό ασυνείδητο, από την Ελληνική Επανάσταση και τη Μικρασιατική Καταστροφή μέχρι τον Εμφύλιο και τη Δικτατορία, είκοσι  καταξιωμένοι καλλιτέχνες παρουσιάζουν έργα ζωγραφικής, σχέδια, φωτογραφίες, βίντεο και γλυπτά, καθώς το «Τραύμα» ενυπάρχει σε όλες τις εκφάνσεις της σύγχρονης τέχνης’’. 

Ιωάννα Καζάκη, Ικέτες, Επιδαπέδια γλυπτική εγκατάσταση μεταβλητών διαστάσεων με χαρτομάζα

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες

Ηώ Αγγελή, Δημήτρης  Ανυφαντάκης, Μαρία Γενιτσαρίου, Νίκος Γιαμπάνης, Μανόλης Γιανναδάκης, Γιώργος Διβάρης, Γιάννης Ζιώγας, Ιωάννα Καζάκη, Νίκος Κρυωνίδης, Δημήτρης Λεμπέσης, Λαμπρινή Μποβιάτσου, Αιμιλία Μπαλάσκα, Κατερίνα Ξυπολίτου, Άγγελος Παπαδημητρίου, Άρτεμις Ποταμιάνου, Παναγιώτης Ράππας, Ιφιγένεια Σδούκου, Άγγελος Σκούρτης, Μάριος Σπηλιόπουλος, Μαρία Σταμάτη, Ελευθερία Στόικου, Δημήτρης Τζαμουράνης, Νίκος Τρανός, Φίλιππος Τσιτσόπουλος, Ζέφη Τιφτικτσόγλου, Ανναλίνα Φωτοπούλου, Πάνος Χαραλάμπους, Γιώργος Χαρβαλιάς, Κώστας Χριστόπουλος.  

Επιμέλεια: Έφη Μιχάλαρου,
Κριτικός Τέχνης & Επιμελήτρια Εκθέσεων
Μέλος της Ένωσης Ελλήνων Τεχνοκριτικών AICA Hellas 

Μουσειολογική Μελέτη & Σχεδιασμός: Δρ.  Βίκυ Κερτεμελίδου 
Επίκουρη Καθηγήτρια ΔΙΠΑΕ, Αρχιτέκτων – Μουσειολόγος 

Οργάνωση: dreamideamachine ΑΜΚΕ  

Γιώργος Διβάρης, Στόχος, 2006, λειασμένη λαμαρίνα, ψηφιακή εκτύπωση, ακτινογραφία, κατεστραμμένο ψυγείο μηχανής, πλαστικό βιομηχανικό απόβλητο, Επιτοίχια κατασκευή 160 Χ 100 εκ.

Info

Διάρκεια έκθεσης
Τετάρτη  7 Φεβρουαρίου έως Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Ώρες Λειτουργίας
Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10:00-14:00
Τετάρτη 10:00-20:00

Πολυχώρος Πολιτισμού Ισλαχανέ
Ελένης Ζωγράφου 3, 546 34 Θεσσαλονίκη
2310.206910, www.ppxi.gr  

Μάριος Σπηλιόπουλος, Ανθρώπων Ίχνη 2 – Θεσσαλονίκη, 2009, Βιντεολιπτική εγκατάσταση στο αντλιοστάσιο του λιμανιού, στα πλαίσια της 2ης Μπιενάλε Θεσσαλονίκης
Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Φεντερίκο Φελίνι: Σαν σήμερα γεννήθηκε ο «πατέρας» του Ιταλικού σινεμά

Γράφει η Μαρία Δήμου Μόνο και μόνο στο άκουσμα της λέξης «σινεμά», το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό μας είναι το όνομα του μέγιστου, Φεντερίκο...

Αλέκος Κυραρίνης: Σε μια προσωπική γραφή δεν κατασταλάζεις, αναδύεσαι.

Συνέντευξη στη Μαργαρίτα Καρδαχάκη - Ιστορικός Τέχνης Επιμέλεια: Ζέτα Τζιώτη    O Αλέκος Κυραρίνης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976 αλλά μεγάλωσε στο νησί της Παναγίας στην Τήνο....

Λάρα Εϊντί: Η τέχνη είναι ένας τρόπος ύπαρξης, ένας τρόπος ζωής και ένας τρόπος επικοινωνίας

Η Λάρα Εϊντί γεννήθηκε στην Αθήνα από Λιβανέζους-Καναδούς γονείς. Είναι μια βραβευμένη καλλιτέχνης που δημιουργεί με επιτυχία μέσα από τη διαφορετικότητα. Καταξιωμένη, αξιόπιστη τραγουδοποιός,...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this