“Συνθήκες προσαρμογής”, έκθεση του Νίκου Μόσχου στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2020, 8 μ.μ.

H Γκαλερί Ζουμπουλάκη παρουσιάζει την νέα ατομική έκθεση του Νίκου Μόσχου με τίτλο «Συνθήκες προσαρμογής», την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2020, στις 8 μ.μ.
Θα παρουσιαστούν ζωγραφικά έργα, κυρίως ακρυλικά σε καμβά και έργα σε χαρτί, των τελευταίων χρόνων.

Ο βασικός άξονας στα έργα αυτά, είναι η διαδικασία προσαρμογής σε νέα δεδομένα, η διαρκής μετάβαση, η ανασύσταση της ύλης, των εννοιών και κατ’ επέκταση της ίδιας της ψυχοσύνθεσης. Η θεματική αυτή αναπτύσσεται μέσα από επί μέρους θεματικές-αφορμές που έχουν απασχολήσει τους καλλιτέχνες (και όχι μόνο) εδώ και αιώνες. Ο φόβος απέναντι στον θάνατο, ο έρωτας, η ματαιότητα, η επιβολή εξουσίας κ.ά. είναι πτυχές-επεισόδια τοποθετημένα σε ένα ευρύτερα σύγχρονο αφήγημα που στη βάση του έχει την προσπάθεια προσαρμογής σε μια διαρκώς μεταβαλλόμενη κατάσταση.

Η ταχύτητα με την οποία κινούνται οι εξελίξεις έχει διαμορφώσει μια δύσκολα διαχειρίσιμη ροή πληροφοριών, που δεν δίνει πολλά περιθώρια αντίδρασης και διαύγασης της ουσίας ενώ στο πέρασμα τους συμπαρασύρουν και εν τέλει επαναπροσδιορίζουν όλα αυτά τα γνωστά ζητήματα που απασχολούν το ανθρώπινο είδος.

Η ιδέα της προόδου και της εξέλιξης έχει εμπορευματοποιηθεί σχεδόν καθολικά με αποτέλεσμα η τεχνολογία, από μέσο να έχει γίνει σκοπός και πλέον δεν στέκεται απλά δίπλα στον άνθρωπο αλλά τον καθορίζει. Η γνώση δεν ενισχύει την αυτοσυνειδητότητα αλλά χρησιμοποιείται αμιγώς ως μέσο κερδοσκοπίας και επιβολής εξουσίας.

Nikos Moschos, Stone grower, n.3, 2019, pen and collage on paper, 50×70 cm @ZG

Μέσα σε αυτό το διαρκώς μεταβαλλόμενο πλαίσιο, o Mόσχος προσπαθεί να αποτυπώσει την αλληλεπίδραση της κεκτημένης γνώσης με τη νέα συνθήκη. Στα έργα του η φόρτιση που κουβαλάει η επαφή με το νέο και το φιλτράρισμα της μέσα από την εμπειρία σκηνοθετούνται μέσα σε συνθέσεις στέρεες όπου ακόμα και η αταξία προβάλλεται σαν ελεγχόμενο μέρος μιας διαδικασίας.

Στο πρόσφατο κείμενο καταλόγου που έγραψε ο ιστορικός τέχνης και επιμελητής Χριστόφορος Μαρίνος για την έκθεση του Μόσχου “Marginally Human” αποδίδονται με πολύ εύστοχο τρόπο όψεις της ζωγραφικής του καλλιτέχνη, αντίστοιχες με όσες εν μέρει ήδη αναφέρθηκαν: «[…] η ζωγραφική του–μια ζωγραφική «σε σημείο βρασμού»– θίγει ερωτήματα φιλοσοφικά: για τη βία, τον ανθρωπισμό, τη συνύπαρξη.[…] Πέρα από τρόπος ζωής, η ζωγραφική είναι μια ηθική δραστηριότητα, και τα έργα του Νίκου Μόσχου –έργα που αποδεικνύουν ότι η σχέση μας με τον κόσμο είναι από δύσκολη έως ανυπόφορη– μας πείθουν ότι ο καλλιτέχνης υπερασπίζεται αυτήν την ιδέα με πάθος και αφοσίωση».

Who is Who

Ο Νίκος Μόσχος γεννήθηκε το 1979 στο Ηράκλειο της Κρήτης. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (1997-2003). Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Έχει πραγματοποιήσει επτά ατομικές και έχει συμμετάσχει σε πάνω από σαράντα ομαδικές εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Παράλληλα έχει φτιάξει έργα για βιβλία, cd, ταινίες, περιοδικά, εφημερίδες κ.λπ. Έργα του βρίσκονται στο Μουσείο Μπενάκη (Αθήνα), στη Συλλογή Schirm/ Sammlung-Schirm (Βερολίνο), PTE Fine Arts (Νέα Υόρκη), Συλλογή Bernard Cheong (Σιγκαπούρη), Συλλογή A. Krausser (Ντουμπάι), Συλλογή Κοπελούζου (Αθήνα), Συλλογή Αντώνη και Άζιας Χατζηιωάννου, Συλλογή Σωτήρη Φέλιου (Αθήνα) καθώς και σε άλλες ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Nikos Moschos, Let’s get married, 2016 ,acrylic on linen, 120 x100 cm @ZG

Info

Διάρκεια έκθεσης
Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου έως Σάββατο 7 Μαρτίου 2020

Γκαλερί Ζουμπουλάκη
Πλ. Κολωνακίου 20
210 3608278

Ώρες λειτουργίας
Τρίτη, Πέμπτη & Παρασκευή 11.00 -15.00 &17.00–20.00
Τετάρτη 11.00-15.00 & Σάββατο 11.00 –15.00
Κυριακή & Δευτέρα κλειστά

Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου είναι τελειόφοιτη του τμήματος Αρχιτεκτονική Χανίων του Πολυτεχνείου Κρήτης και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Κρίκετ: Πολιτισμός και αθλητισμός στο νησί των Φαιάκων

Γράφει η Ζέτα Τζιώτη  Λίγα λόγια για το Κρίκετ  Το Κρίκετ παίχτηκε για πρώτη φορά στη νότια Αγγλία τον 16ο αιώνα. Μέχρι το τέλος του 18ου...

Σαν σήμερα απεβίωσε ο Παριζιάνος μεταϊμπρεσιονιστής Πωλ Γκωγκέν

Γράφει η Μαρία Δήμου Σαν σήμερα απεβίωσε ο Παριζιάνος μεταϊμπρεσιονιστής, Πωλ Γκωγκέν, ένας φιλόδοξος, εκκεντρικός εικαστικός που αφέθηκε πλήρως στις μεγαλύτερες και μοναδικές του αγάπες: τα...

Αλέξανδρος Λιακόπουλος – Τάκης Μαυρωτάς: «Η έκθεση Περικλής και Ντίκος Βυζάντιος μας προτείνει μια πλατιά γνωριμία της δημιουργικής περιπέτειας δυο σημαντικών ζωγράφων» 

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη  Στην έκθεση «Περικλής και Ντίκος Βυζάντιος: Ζωγραφικές Συγγένειες και Αντιθέσεις», η οποία θα φιλοξενείται στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη, οι...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this