“Aelia Fotini Kostouli”: Όταν η μόδα συναντά την Τεχνη!

Φωτεινή Κωστούλη

Η  σχεδιάστρια Φωτεινή Κωστούλη μιλάει σε μια συνέντευξη από καρδιάς για την ίδια, τις συλλογές της, την τέχνη, τη διαχρονικότητα των κοσμημάτων και τις τάσεις της μόδας.

Το ταξίδι της Φωτεινής στο  κόσμημα ξεκίνησε πριν από 15 χρόνια, όταν άρχισε να πειραματίζεται με μια ποικιλία από φυσικά υλικά για να αναπαραστήσει οπτικά  τα ερεθίσματα που προσλάμβανε, για προσωπική χρήση.

Γράφει η Έπη Τρίμη

Οι  συλλογές της έχουν ένα  μοναδικό και αναγνωρίσιμο πλέον στυλ  και καταφέρνει να  δημιουργεί κοσμήματα που σίγουρα δεν περνούν απαρατήρητα. Από το 2007 υλοποιεί ιδέες και συναισθήματα σε έργα τέχνης, σχεδιάζοντας κοσμήματα για ιδιώτες πελάτες, σχεδιαστές μόδας, γκαλερί τέχνης και μουσεία.

– Φωτεινή, είσαι γνωστή τόσο σε Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Μίλησέ μας για την πρόσφατη παρουσίαση  της δουλειάς σου που έγινε σε Νέα Υόρκη, Λονδίνο και Ρουμανία.

Πρόσφατα και με μεγάλη επιτυχία, η συλλογή μου με θέμα «Universe» παρουσιάστηκε στο London Fashion Week και στο Romania Fashion Philosophy show, συνοδεύοντας τη νέα συλλογή του brand Celebrity Skin του σχεδιαστή μόδας Δημήτρη Στρέπκου.  Μία εξαιρετική εμπειρία μιας και η  συγκεκριμένη ομαδική δουλεία είχε άρτιο αποτέλεσμα, σε δύο πολύ δυνατές πασαρέλες της Ευρώπης, κερδίζοντας τις εντυπώσεις.

Σχεδόν ένα χρόνο πριν, προετοιμαζόμουν πυρετωδώς για ένα όνειρο ζωής μια και το MAD Modern Art and Design NY ήταν ένας στόχος μου, που κατάφερε να υλοποιηθεί, μέσω της πλατφόρμας Ελλήνων σχεδιαστών κοσμημάτων A Jewel Made In Greece, τελικά  αν στοχεύεις σωστά, όλα είναι πιθανά. Η συλλογή μου με θέμα Fertility είχε άρτια παρουσίαση και το κοινό της Νέας Υόρκης το λάτρεψε.

– Πόσο δημιουργικό είναι το άγχος της προετοιμασίας;

Μου αρέσουν οι προκλήσεις. Με βάζουν σε διαδικασία εξέλιξης και σε προσωπικό επίπεδο  αλλά και σε δημιουργικό. Οπότε το άγχος ναι, είναι πολύ και δημιουργικό. Έχει να κάνει με το αποτέλεσμα που θες να παρουσιάσεις αλλά και το κοινό που απευθύνεσαι.

 – Τι σε συγκίνησε απ’ όσα ειπώθηκαν για τη δουλειά σου και ποια συμβουλή βρήκες σημαντική και θα εφαρμόσεις;

Με συγκινεί να βλέπω τον κόσμο να αναγνωρίζει τα κοσμήματά μου, είναι ωραίο να σε επιβραβεύουν για την δουλεία σου. Ο κόπος και η κούραση όλων αυτών των χρόνων ξαφνικά γίνεται μόνο χαρά και συγκίνηση. Η συμβουλή είναι να μπορώ να είμαι ευτυχισμένη όταν βρίσκομαι μόνη με μένα και με αυτά που έχω. Και εγώ αισθάνομαι πλήρης  και στην προσωπική μου αλλά και στην επαγγελματική ζωή και είμαι τόσο ευγνώμων για αυτό.

– Τι αποκόμισες μέσα από την εν λόγω εμπειρία;

Πιστεύω ότι η τέχνη δεν έχει σύνορα. Η Ελλάδα είναι η χώρα μου και την αγαπώ αλλά το να παρουσιάζω τις συλλογές μου στο εξωτερικό είναι μια πρόκληση για μένα. Το να βρεθώ με άλλους καλλιτέχνες σε διαφορετικές χώρες με διαφορετικές κουλτούρες έχει όφελος  γνώσης, εμπειρίας,  φιλίας, και προφέρει αναγνωρισιμότητα.

Ήταν κάτι που είχα από την αρχή στο μυαλό μου και είμαι ευγνώμων για τις ευκαιρίες που μού έχουν  δοθεί. Παρόλο που είναι πιο art τα κοσμήματά μου, μπορούν να σταθούν σ’ ένα Fashion show και  μάλιστα με πολύ δυνατά brands όπως και στις δύο πρόσφατες παρουσιάσεις μου σε Λονδίνο και Ρουμανία.

Πιστεύω ότι η συλλογική δουλειά όταν γίνεται με σεβασμό και αγάπη μπορεί να φέρει καταπληκτικά αποτελέσματα. Η επιλογή τις συλλογής Universe ήταν σωστή, μιας και κατάφερε να εισπράξει πολλά και θετικά σχόλια.

– Τα κοσμήματά σου ακολουθούν τις τάσεις της  μόδας ή έχουν ένα πιο ιδιαίτερο ύφος;

Οι τάσεις τις μόδας είναι πολλές και απευθύνονται σ’ όλο το κόσμο,  όμως το κόσμημα για μένα είναι μια διαχρονική υπόθεση. Φυσικά και ενημερώνομαι από τις διεθνείς τάσεις αλλά προσπαθώ να κρατάω πάντα μια πιο καλλιτεχνική προσέγγιση, μιας και οι δημιουργίες μου έχουν ένα πιο artαλλά και fashionστυλ.

– Τι υλικά χρησιμοποιείς;

Η Aelia προσφέρει μια μοναδική συλλογή κοσμημάτων από  ορείχαλκο, ασήμι, ημιπολύτιμες πέτρες, δέρματα,  χυτά, καλώδια, σύρματα, τα περισσότερα ζωγραφισμένα στο χέρι.Η  εξέλιξη της γνώσης είναι πολύ σημαντική στην δουλεία μου. Λατρεύω να μαθαίνω νέες τεχνικές καθώς με κάνει να αισθάνομαι πιο ζωντανή.

– Σκέπτεσαι να επεκταθείς και σε αξεσουάρ όπως τσάντες και ζώνες;

Κατά καιρούς έχω ασχοληθεί με το σχεδιασμό τσάντας και ζώνης αλλά με ενδιαφέρει το κόσμημα και η εξέλιξη μου σ’ αυτόν τον τομέα. Έχω ήδη σκεφτεί συλλογές που θέλω να δημιουργήσω αυτό και μόνο με εξιτάρει τόσο πολύ που δε νομίζω ότι χωράει κάτι άλλο στα επόμενα σχέδιά μου.

-Ποιος τύπος γυναίκας  μπορεί να φορέσει τις δημιουργίες σου;

Τα κοσμήματά μου απευθύνεται σε γυναίκες με γνώμονα την ιδιαιτερότητα, την αγάπη για την τέχνη και το ξεχωριστό στυλ. Δεν έχουν ηλικία αλλά έχουν προσωπικότητα και στυλ είναι chic και θέλουν να ξεχωρίζουν.

 – Από που πηγάζει η έμπνευση;

Έμπνευση έρχεται από παντού και ξαφνικά, είναι μια εικόνα, μια λέξη, ένα συναίσθημα που μπορεί να με παρακινήσει για να δημιουργήσω.  Η συλλογή της γης και του σύμπαντος αλληλοσυνδέονται καθώς η μία απαντάει στην άλλη, έχοντας σαν κοινό σημείο τον τρόπο που ο παρατηρητής προσεγγίζει μια εικόνα.

Κοιτώντας από ένα δορυφόρο προς τη γη, αλλά και με γυμνό μάτι κοιτώντας από τη γη προς τον ουρανό. Η εικόνες  οι σκέψεις και το συναίσθημα της στιγμής αν θες, ήταν αρκετά για να ξεκινήσω και να εξελίξω τις δύο αυτές συλλογές.

– Ποια είναι τα επόμενά σου σχέδια;

Για τη συνέχεια, νέα πλάνα  και νέες σκέψεις είναι σχεδόν έτοιμα να πάρουν την τελική τους μορφή.  Προετοιμάζομαι για το 2019, και οι νέες προκλήσεις είναι καλοδεχούμενες μιας και με ιντριγκάρουν να δημιουργώ. Πολλά και καλά τα νέα του Aelia για το νέο έτος. Είμαι χαρούμενη και ευγνώμων.  Η νέα συλλογή είναι σχεδόν έτοιμη. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα είναι ανατρεπτική, art αλλά και με πολύ fashion.

– Σημεία πώλησης των κοσμημάτων σου;

Τα κοσμήματα αντιπροσωπεύονται από το brand “Aelia Fotini Kostouli” και διατίθενται σε επιλεγμένα σημεία πώλησης στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και μέσω του www.aeliaselection.com.