Site icon Artviews

Δρ. Νίκος Παπαδημητρίου: Τα σημαντικά βιβλία δεν γράφονται στην τύχη

Nicolas Papadimitriou, Modernité, l’identité européenne dans le monde contemporain, Delatour France, Avril 2018. Νίκος Παπαδημητρίου, Μοντερνισμός, η Ευρωπαϊκή Ταυτότητα στον Σύγχρονο Κόσμο, εκδ. Delatour, Γαλλία, Απρίλιος 2018.

Γράφει η Δρ. Μαράη Γεωργούση, Ιστορικός Τέχνης, Επιμελήτρια Εκθέσεων

Nicolas Papadimitriou, Modernité, l’identité européenne dans le monde contemporain, Delatour France, Avril 2018. Νίκος Παπαδημητρίου, Μοντερνισμός, η Ευρωπαϊκή Ταυτότητα στον Σύγχρονο Κόσμο, εκδ. Delatour, Γαλλία, Απρίλιος 2018.

Πρόκειται για ένα επιστημονικό αλλά ταυτόχρονα συναρπαστικό βιβλίο, που διάβασα και με εντυπωσίασε. Γραμμένο σε άριστα Γαλλικά, ομολογώ πως αυτό ήταν αρχικά το κίνητρο της επιθυμίας μου να το διαβάσω, η εξάσκησή μου στην γλώσσα των σπουδών μου, ωστόσο στην πορεία η διεπιστημονική προσέγγιση, η δομημένη ανάλυση και σκέψη με καθήλωσαν, έτσι το προτείνω ανεπιφύλακτα σ’ όλους τους γαλλόφωνους αναγνώστες. Έχοντας μελετήσει από τον ίδιο συγγραφέα ένα ακόμα εξαιρετικό του βιβλίο γραμμένο στα ελληνικά με τον τίτλο: Ένα Μετανεωτερικό Requiem, Θέματα Ευρωπαικής Φιλοσοφίας, Τέχνης και Πολιτικής στον 21ο αιώνα, εκδ. Gutenberg, Απρίλιο 2017, ήμουν προετοιμασμένη πως και το επόμενο θα ήταν ένα βιβλίο αξιώσεων.

Ο συγγραφέας μας αποδεικνύει πως τα σημαντικά βιβλία δεν γράφονται στην τύχη. Ο λόγος ρέει αβίαστος, οι έννοιες διαδέχονται η μία την άλλη, ανοίγεται μέσα από τα αυτοτελή κεφάλαια ένα παράθυρο κατανόησης της ζωής. Ο αναγνώστης παρακολουθεί τις μεταβάσεις με την ίδια ευκολία, που ο συγγραφέας αυτών των δοκιμίων, Καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου Δρ. Νίκος Παπαδημητρίου, καλύπτει ένα ευρύ ιστορικό φάσμα, από την Αναγέννηση έως τον εικοστό αιώνα, ενώ πραγματεύεται τα ρεύματα, τις διεκδικήσεις, τα γεγονότα, που οριοθέτησαν και καθόρισαν τον σύγχρονο κόσμο.

Στο πρώτο μέρος αναφέρεται στην Ιστορία, την Κοινωνία, την Οικονομία, την Πολιτική, τη Φιλοσοφία, την Τέχνη, την Ηθική, την Συνθήκη του Μεταμοντέρνου. Στο δεύτερο μέρος ασχολείται με την Έννοια του Χρόνου, τη Μόδα – την Κατανάλωση, τον Απολυταρχισμό, τον Μότσαρτ και την Όπερα, την Αθωότητα και τον Θάνατο – τον Εμπειρίκο και τον Ιούλιο Βερν, το Σύγχρονο Ελληνικό Κράτος και την Σχέση του με την Ορθόδοξη Εκκλησία… Ένα ενδιαφέρον, πολύ-επίπεδο πόνημα, ακριβές, στηριγμένο στα ισχυρά θεμέλια της διακειμενικής έρευνας, μαρτυρώντας τη βαθιά γνώση των εξεταζόμενων αντικειμένων από τον συγγραφέα.

WHO IS WHO

Γεννημένος στην Αθήνα, ο Νίκος Παπαδημητρίου σπούδασε νομικά, φιλοσοφία και μουσική στην Αθήνα, στο Λονδίνο και στο Παρίσι (πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στη Φιλοσοφία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, του οποίου είναι και Διδάκτωρ – Docteur d’État στο γνωστικό αντικείμενο “Arts et Sciences de l’Art”). Αναπληρωτής Καθηγητής στο γνωστικό αντικείμενο “Νεωτερικός Ευρωπαϊκός Πολιτισμός”, διδάσκει στο Τ.Ξ.Γ.Μ.Δ. από το 2002. Έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια Iztapalapa και Nacionàl της Πόλης του Μεξικού και στο Πανεπιστήμιο Évry Val d’Essonne της Γαλλίας. Έχει δώσει διαλέξεις σε πολλά πανεπιστήμια, στην Ευρώπη και στην Αμερική, καθώς και συναυλίες, ως μουσικός και συνθέτης. Από το 2010 διδάσκει στα πανεπιστήμια του Στρασβούργου (ITIRI) και του Μονπελιέ (Paul Valéry), στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος κινητικότητας διδασκόντων Erasmus. Τα μαθήματά του παρουσιάζουν, αναλύουν και συζητούν την ευρωπαϊκή νεωτερικότητα.

Οι πρόσφατες δημοσιεύσεις του (στα αγγλικά, στα γαλλικά και στα ελληνικά) αφορούν στην σύγχρονη Ευρώπη, καθώς και στην θέση της Ελλάδας σ’ αυτήν. Κυκλοφορούν στα ελληνικά, από τις εκδόσεις Δαρδανός/Gutenberg, τα βιβλία του “Νεωτερικός Ευρωπαϊκός Πολιτισμός – η ευρωπαϊκή ταυτότητα στον σύγχρονο κόσμο”, Αθήνα 2013, και “Ένα μετανεωτερικό Requiem – Θέματα ευρωπαϊκής φιλοσοφίας, τέχνης και πολιτικής στον 21ο αιώνα”, Αθήνα 2017, και στα γαλλικά, από τις εκδόσεις Delatour-France, το ” Modernité : l’identité européenne dans le monde contemporain “, Paris 2018.

Exit mobile version