Γράφει η Ζέτα Τζιώτη
Το μαγευτικό νησί της Κέας και την MarinaKeas Gallery διάλεξε η εικαστικός Τίνα Καραγιώργη για να παρουσιάσει τη νέα της δουλειά με κεραμικά επιτοίχια γλυπτά αλλά και έργα ζωγραφικής σε χειροποίητα χαρτιά. Τίτλος αυτής, «Τραγούδια της γης».
Τραγούδια πλασμένα από γη, άλλοτε λυρικά κι άλλοτε δραματικά που συνθέτουν την αναζήτηση της Καραγεώργη σε αυτή την έκθεση.
Οι κεραμικές συνθέσεις τείνουν να ξεπετάγονται ή να σκαρφαλώνουν στους τοίχους δημιουργώντας μία νέα πραγματικότητα. Οι επίπεδες επιφάνειες των τοίχων ξαφνικά αποκτούν μια τρίτη διάσταση και μια αναγλυφικότητα που τους δίνει ζωή και ο θεατής βρίσκεται μέσα σε ένα απρόσμενο πολυδιάστατο σύμπαν.
Τα ζωγραφικά έργα σε χειροποίητα χαρτιά, αποτελούν μια διαρκή αναζήτηση της καλλιτέχνιδας που με αλλεπάλληλα επίπεδα των έργων διατρέχει μια αντίστροφη πορεία από την επιφάνεια προς τα μέσα.
–Κυρία Καραγιώργη, στην έκθεση αυτή παρουσιάζετε τη νέα σας δουλειά με κεραμικά επιτοίχια γλυπτά. Πώς σκεφτήκατε να δουλέψετε τον πηλό με αυτόν τον τρόπο;
-Οι επιφάνειες των τοίχων πάντα με κάνανε να φαντάζομαι. Η τελευταίες δουλειές μου ήταν εγκαταστάσεις. Η δημιουργία ενός χώρου με τελείως διαφορετική προσέγγιση με ενδιαφέρει πολύ. Τα κεραμικά γλυπτά ζωντανεύουν τους τοίχους με μια άλλη διάσταση και οπτική.
-Παρουσιάζετε επίσης ζωγραφικά χειροποίητα χαρτιά, τα οποία δίνουν την αίσθηση στον θεατή ότι το έργο έχει μια πορεία από την επιφάνεια προς τα μέσα. Τι εντύπωση και σχόλια έχει προκαλέσει αυτό στο κοινό;
-Τα αλλεπάλληλα επίπεδα των έργων αυτών συμβολίζουν την εσωτερική αναζήτηση. Οι θεατές καλούνται να ανασύρουν δικές τους εσωτερικές εικόνες και μνήμες. Οι περισσότεροι γοητεύονται και επικοινωνούν με αυτή την αναζήτηση. Είναι μια ζωγραφική που δίνει την δυνατότητα στον θεατή να εισχωρήσει σε δικούς του «τόπους».
– Παράλληλα έχετε δουλέψει και ζωγραφική σε μεγάλα τελάρα και εγκατάσταση. Περνάτε από ένα περιβάλλον δύο διαστάσεων σε περιβάλλον τριών. Πόσο δύσκολο είναι για έναν καλλιτέχνη να δουλεύει τόσα πολλά υλικά και επίπεδα;
– Σίγουρα είναι πολύπλοκο και απαιτεί σκέψη και τεχνικές.
Για εμένα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον να περνάω από πολύ μεγάλες διαστάσεις μέχρι πολύ μικρές. Είναι διαφορετικές οπτικές του κόσμου.
Με τις εγκαταστάσεις συνειδητοποίησα την ανάγκη μου να δημιουργώ δικούς μου κόσμους που να μπορώ να κρυφτώ μέσα τους. Με μεγάλη μου χαρά αντιλήφθηκα ότι ήταν μια κατάσταση που οι θεατές αποδεχόντουσαν και σαν δική τους ανάγκη.
–Έχετε εκθέσει ξανά στο Βουρκάρι στην Τζια και ο κόσμος εδώ σας θαυμάζει ιδιαίτερα. Ποια τα δικά σας αισθήματα για το νησί;
Την απολαμβάνω! Ακόμη μια κόρη των Κυκλάδων ιδιαίτερη!
-Μελλοντικά σχέδια
-Λίγη ανάπαυση γιατί έχω κάνει μέσα σε δύο χρόνια τέσσερεις ατομικές εκθέσεις. Η μία μάλιστα στη Νέα Υόρκη πέρσι.
Who is who
Η Τίνα Καραγεώργη γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών με καθηγητή τον Γιάννη Μόραλη. Αποφοίτησε με άριστα. Έλαβε τιμητική διάκριση για τις σπουδές της στην κεραμική. Συνέχισε τις σπουδές της στο Λονδίνο στο Byam Shaw School of Art, όπου της προσφέρθηκε υποτροφία και κατόπιν στο St. Martin’s School of Art, όπου εκτός από μεταπτυχιακά στη ζωγραφική σπούδασε μικτές τεχνικές, γλυπτική σε μέταλλο, φωτογραφία και μεταξοτυπία. Επιστέφοντας στην Ελλάδα παράλληλα με τη ζωγραφική ασχολήθηκε κατά παραγγελία με τη ζωγραφική εσωτερικών χώρων και το σχεδιασμό επίπλων και αντικειμένων. Επίσης, έκανε την καλλιτεχνική διεύθυνση και τα σκηνικά σε ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους και προτάθηκε για το Κρατικό Βραβείο Σκηνογραφίας 1998 στη Θεσσαλονίκη για την ταινία μεγάλου μήκους του Μενέλαου Καραμαγκιώλη «Black Out».
Έχει πραγματοποιήσει 12 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό (κυριότερες 1989, 1993, 2006 Νέες Μορφές, 2007 Red Galery και 2006 Τenri Institute Soho New York, 2007 PICI Gallery Seoul Korea, 2008 Griechische Kulturstiftung Βερολίνο Γερμανία, 2015 Alatca Imaret Θεσσαλονίκη, 2016 ΜΕΛΤ Αθήνα ) και έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό (με τρεις τελευταίες 2008 ΜΟCA Shanghai– Material Bonds, 2009 International Women’s Biennale Incheon Korea και Ιχνηλατώντας την Κωνσταντινούπολη 2010 Istanbul). Το 2013 εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Triennale του Lutz στην Πολωνία, 2014 International Zurich ART FAIR, 2014 International Korea Art Fair. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Info Έκθεσης
MarinaΚEAS gallery– Βουρκάρι Κέα – τηλ. 22880 22 444 – www.marinakeasgallery.gr
Ώρες λειτουργίας έκθεσης 19.30 – 00.30
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 13 Αυγούστου 2019
Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα axianews φύλλο 3/8/2019