Terra Lumina: Έκθεση του Ηλία Σιψά στην αίθουσα τέχνης «έκφραση – γιάννα γραμματοπούλου»

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020, στις 19.30.

Η αίθουσα τέχνης «έκφραση – γιάννα γραμματοπούλου» παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση του Ηλία Σιψά με τίτλο Terra Lumina που αποτελείται από φωτογραφικά έργα, γλυπτικές κατασκευές και βίντεο.

“The photographer is a manipulator of light,
photography is a manipulation of light.”

Laszlo Moholy-Nagy

Κείμενο για την έκθεση της Νίκης Παπασπύρου

Η έκθεση Terra Lumina είναι μια εικαστική μεταγραφή της έννοιας και της τέχνης της φωτογραφίας, της γραφής με φως. Πυρήνας των μορφικών κατασκευών του Ηλία Σιψά είναι οι ιδιότητες του φωτός, οι γεωμετρικές φόρμες, οι μετασχηματισμοί των υλικών του και το παιχνίδι ανάμεσα σε αντιθετικές έννοιες όπως διαφάνεια/αδιαφάνεια, ορατό/αόρατο, φωτεινό/σκοτεινό, κενό/πλήρες, αρνητικό/θετικό. Πρόκειται για μία εικαστική διαδικασία αναζήτησης των ορίων της αντίληψης μέσα από τις εκφάνσεις του φωτός και της ύλης.

Όπως ο ίδιος λέει, επιχειρεί να διεισδύσει στο φωτογραφικό μέσο για να διαχειριστεί και να επαναπροσδιορίσει με γλυπτικούς όρους την ελάχιστη υλικότητα των φωτογραφικών ειδώλων. Ένα αρχείο ανώνυμων φωτογραφικών φιλμ αποτελεί την αφετηρία της έκθεσης.

H διάφανη πλαστική λωρίδα του φιλμ υποβάλλεται σε διάφορους μορφικούς πειραματισμούς με σκοπό τη διεύρυνση της σε βάθος. Η μήτρα διαρρηγνύεται και η αρχική πληροφορία χάνεται για να εμφανιστεί ως μια νέα ελλειπτική εικόνα.

Πηγάζοντας μέσα από μια αμιγώς αναλογική διαδικασία, οι νέες εικόνες που δημιουργούνται, ψηφιοποιούνται και στη συνέχεια παρουσιάζονται είτε αυτόφωτες, είτε εκτυπωμένες πάνω σε φύλλο αλουμινίου. Μέσω της διαδικασίας μεταγραφής των μέσων και της ύλης, ο καλλιτέχνης αποσκοπεί στο να εξερευνήσει τη χωρική διάσταση, τη κλίμακα, τη συμμετρικότητα και το φορτίο της ελάχιστης αρχικής του ύλης.

Οι έννοιες της διάθλασης, της διαπερατότητας, της ευθραυστότητας, της ισορροπίας, της ουσίας και «της υλικότητας του φωτός» εντάσσονται στην οργανική και δομική σύσταση των γλυπτικών κατασκευών της Terra Lumina. Ξύλο, γυαλί, αλάτι, τσιμέντο, συσκευές προβολής διαμορφώνουν έναν δυναμικό διάλογο ανάμεσα στις υλικές τους ιδιότητες και την διάταξη τους στον χώρο. Οργανώνονται σε κατασκευαστικά σύνολα και ως φωτεινά σημεία μιας πορείας, χαρτογραφούν ένα οργανικό σύμπλεγμα σχέσεων, μεταξύ φωτός, μάζας, χώρου, μέτρου και μορφών.

Info

Διάρκεια έκθεσης
Πέμπτη 23 Ιανουαρίου έως Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2020

εκφραση – γιαννα γραμματοπουλου
Bαλαωρίτου 9α, Αθήνα
210 3607598, info@ekfrasi-art.gr
www.ekfrasi-art.gr

Ημέρες και ώρες λειτουργίας
Τρίτη – Πέμπτη – Παρασκευή 11.00 – 20.00
Τετάρτη 11.00 – 18.00
Σάββατο 11.00 – 15.00
Κυριακή και Δευτέρα κλειστά

Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Η εφιαλτική τέχνη του Γκότφριντ Χέλνβαϊν που σημάδεψε μια ολόκληρη εποχή

Γράφει ο Γιώργος Δήμος Ο Αυστρο-Ιρλανδός εικαστικός, Γκότφριντ Χέλνβαϊν, γεννήθηκε στη Βιέννη το 1948. Έχοντας εργαστεί στους χώρους της ζωγραφικής, του σχεδίου, της φωτογραφίας, της...

Delivery: Η σκληρή πραγματικότητα της Αθήνας

Γράφει ο Σωτήρης Χάιδας Ένας νεαρός άνδρας αγνώστου παρελθόντος, άνευ ονόματος και χωρίς κανένα απολύτως πλάνο ζωής, θα καταφθάσει με το Κτελ στην καρδιά της...

Penelope Cruz και Pedro Almodóvar: Από τα 90’s μέχρι σήμερα

Γράφει η Μαρία Δήμου Έπειτα από ένα θριαμβευτικό ξεκίνημα την δεκαετία του ’80, o εκκεντρικός Ισπανός σκηνοθέτης με τα τρελά μαλλιά και την υπέρμετρη αδυναμία στις...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this