“The Wood Wide Web”, η Χριστίνα Μήτρεντσε στην Citronne Gallery

Η έκθεση εγκαινιάζεται την Πέμπτη, 3 Απριλίου 2025, ώρα 19:00 - 22:00.

Την Πέμπτη, 3 Απριλίου, εγκαινιάζεται στην CITRONNE Gallery –Αθήνα η ατομική έκθεση της Χριστίνας Μήτρεντσε “The Wood Wide Web”. Η εικαστικός δημιουργεί ένα δασικό περιβάλλον στο οποίο προσκαλείται να εισέλθει ο επισκέπτης.

Το δίκτυο Δάση-Δέντρα-Κορμοί-Χαρτί-Βιβλία-Μύκητες-Μυκόρριζα-Αποσύνθεση, που ξεκίνησε στο Λονδίνο με τη δημιουργία του «The Secret School» (2005), αποτελεί μια εννοιολογική και οργανική αλυσίδα στην καλλιτεχνική πρακτική της Χριστίνας Μήτρεντσε.

Αναγνωρίσιμα δέντρα που συμβιώνουν με μύκητες, ζωγραφισμένα σε χρωματιστό χειροποίητο χαρτί 180 x 85 εκ., το καθένα με ξεχωριστές υφολογικές ιδιομορφίες, μοιάζουν σαν να ενσαρκώνουν προσωπικότητες με ανθρωπομορφικά χαρακτηριστικά. Τα «Fungi Logs–Nugrybauti», χειροποίητα ξυλόγλυπτα σκαμπό φτιαγμένα από κορμούς δέντρων, μας προσκαλούν σε συζητήσεις που πραγματεύονται τη σημασία της μυκητολογίας για την κοινωνία. Οι μοναδικές ιδιότητες των μυκήτων, η ιστορία τους και οι αμέτρητες χρήσεις τους σε υλικά, ιατρική και οικολογία έχουν θετικό αντίκτυπο στον πλανήτη. Η καλλιτέχνιδα έχει εξερευνήσει με εμμονή τη σχέση της ασώματης γνώσης με την ενσαρκωμένη εμπειρία και την υλικότητα, αλλά και την κοσμική ομοιότητα των βραγχίων των μυκήτων με τις σελίδες των βιβλίων.

Χριστίνα Μητρεντσε, Oak Tree, 2024, 85 × 180 εκ., μικτή τεχνική, ακρυλικό χρώμα και κολάζ σε χαρτί. Παραχώρηση της καλλιτέχνιδας και της CITRONNE Gallery.

Τα νέα «Bookscapes» της Μήτρεντσε δημιουργούν «μωσαϊκά» με θέμα τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση, τη θρησκεία και τη γνώση. Η καταστροφή οδηγεί στην αναγέννηση. Η καλλιτέχνιδα υποστηρίζει ότι τα μανιτάρια, όπως και τα βιβλία, είναι αποθήκες γνώσης και καταλύτες για μετασχηματισμό. Υπό αυτό το πρίσμα, και τα δύο γίνονται αγωγοί συνέχειας, ενσωματώνοντας τη δυναμική αλληλεπίδραση μεταξύ θανάτου, καταστροφής και αναγέννησης, γνώσης και κατανόησης. Ακριβώς όπως οι μύκητες (Funga) αποσυντίθενται και ανασυνθέτουν την οργανική ύλη, μετατρέποντας τη φθορά σε νέα ανάπτυξη, διευκολύνοντας την αναγέννηση του φυσικού κόσμου, τα βιβλία συλλέγουν και διαδίδουν την ανθρώπινη σκέψη σε γενιές, δίνοντας ζωή σε αδρανείς ιδέες, διασφαλίζοντας ότι η σοφία επανερμηνεύεται για να τροφοδοτήσει το μέλλον. 

Μυκήλιο και άνθρωποι: τα μανιτάρια και τα βιβλία σχετίζονται μεταξύ τους, καθώς στην ευρύτερη κατηγορία του καθενός υπάρχουν απαγορευμένες ουσίες. Μπορούμε να πάρουμε ως παράδειγμα τον απαγορευμένο καρπό της γνώσης, τα απαγορευμένα βιβλία από ολοκληρωτικά καθεστώτα ή ακόμα και τα θανατηφόρα ή τοξικά μανιτάρια που τρώγονται μόνο μία φορά. Ο Terence McKenna πρότεινε ότι το απαγορευμένο φρούτο ήταν μια αναφορά σε ψυχοτρόπα φυτά και μύκητες, συγκεκριμένα μανιτάρια ψιλοκυβίνης, τα οποία θεωρούσε ότι έπαιξαν κεντρικό ρόλο στην εξέλιξη του ανθρώπινου εγκεφάλου.

Στις νεκρές φύσεις μικρής κλίμακας σε χαρτί (μολύβι, κολάζ και χειροποίητη μεταξοτυπία) τα ISBN δώδεκα απαγορευμένων βιβλίων (βλέπε την περφόρμανς στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος τον Ιούνιο του 2024) συνυπάρχουν με απαγορευμένα μανιτάρια βγαλμένα από την εγκυκλοπαίδεια Larousse, ενώ ενσωματώνονται και πρόσφατες εκδόσεις περί μυκήτων, όπως η «Lets Become Fungal! (2023)». Σπόροι σιτάκε αναπτύσσονται στο βιβλίο «Το βάρος της πεταλούδας» του Erri De Luca, που επιλέχθηκε από τον επιμελητή Σταμάτη Σχιζάκη για την Πρώτη, τελευταία και παντοτινή Μπιενάλε του Ψηλορείτη. Ομοίως, το μυκήλιο καταλαμβάνει τις δασοκομικές μελέτες του παππού της καλλιτέχνιδας, οι οποίες περιλαμβάνουν τεκμήρια μοναστηριών του Αγίου Όρους.

The Wood Wide Web
Χριστίνα Μητρεντσε, Prinos in Psiloritis Mountain with ISBN, 2025, 60 × 85 εκ., μικτή τεχνική και κολάζ σε χαρτί.Παραχώρηση της καλλιτέχνιδας και της CITRONNE Gallery
Στις βιοεπιστήμες, ο όρος Funga είναι ένας πρόσφατος όρος στο βασίλειο των μυκήτων (της δεκαετίας του 2000) παρόμοιος με τη μακροχρόνια πανίδα για τα ζώα και τη χλωρίδα για τα φυτά.

Nugrybauti: Στη Λιθουανία, το να παραστρατήσεις σε ένα δάσος ενώ μαζεύεις μανιτάρια είναι μια συνηθισμένη εμπειρία, και αποδίδεται με αυτή τη λέξη. Η ίδια λέξη χρησιμοποιείται για να περιγράψει την απόκλιση από την πλοκή μιας ιστορίας. Φτάνεις σε  κατάσταση nugrybauti όταν η συγκίνηση τού να έχεις εντοπίσει επιλεγμένα φαγώσιμα μανιτάρια, ξεφεύγει και τριγυρνάς άσκοπα πάνω από βρύα, κάτω από κλαδιά και γύρω από τις φούστες των ερυθρελάτων, χαμένος, μέχρι, πολύ αργότερα, να επιστρέψεις σε ένα οικείο μονοπάτι, αν και όχι εκεί που νόμιζες ότι θα ήσουν. Ωστόσο, πιο συχνά, το nugrybauti περιγράφει την κατάσταση που βρίσκεται κάποιος που έχει χάσει το νήμα μιας ιστορίας ή αποκλίνει από την πλοκή μιας ιστορίας.

O συνοδευτικός δίγλωσσος κατάλογος περιέχει αναλυτικά κείμενα του Πάνου Γιανικόπουλου και του Νίκου Παίσιου, καθώς και ένα εισαγωγικό σημείωμα από την Τατιάνα Σπινάρη – Πολλάκη , διευθύντρια της CITRONNE Gallery.

Η έκθεση αυτή είναι η αφετηρία της συνεργασίας της CITRONNE Gallery με την εικαστικό Χριστίνα Μήτρεντσε.
The Wood Wide Web
Χριστίνα Μητρεντσε, Psilocybin Made You a Fun Guy, Bookscape XIV, 2023, 105 × 80 εκ., εξώφυλλα παλαιών βιβλίων, φύλλα προμετωπίδων, αποξηραμένα βρώσιμα μανιτάρια, κορδέλες, βινυλικά γράμματα, ακρυλικό χρώμα, ξύλο. Παραχώρηση της καλλιτέχνιδας και της CITRONNE Gallery
Info

Διάρκεια έκθεσης
Πέμπτη 3 Απριλίου έως Σάββατο 31 Μαΐου 2025

Ώρες λειτουργίας
Τρ, Πεμ, Παρ: 11:00 – 20:00
Τετ, Σαβ: 11:00 – 16:00

CITRONNE Gallery – Αθήνα 
Πατριάρχου Ιωακείμ 19, 10675, Αθήνα | 4ος όροφος
210 7235 226
[email protected]

Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου είναι τελειόφοιτη του τμήματος Αρχιτεκτονική Χανίων του Πολυτεχνείου Κρήτης και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Γιορτή της Μαύρης Ζωής, Ταυτότητας και Χαράς μέσα από 100 χρόνια παραστατικής ζωγραφικής

Γράφει ο Νικόλαος Χ. Αντωνίου – Βρυξέλλες, Απρίλιος 2025 Η έκθεση Όταν Βλέπουμε Εμάς (ή ‘Οταν μας βλέπουμε!) είναι μια δυναμική, πανοραμική και συμπεριληπτική συλλογή...

Οι ζωγραφικές οπτασίες της ιδιοφυίας του Βαν Γκογκ

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Βίνσεντ βαν Γκογκ / Vincent Willem Van Gogh γεννήθηκε το 1853 στο ολλανδικό χωριό Ζούντερτ και...

Βαγγέλης Ρήνας: Tα ζωγραφικά έργα με τα κορίτσια στη φύση που θα ακολουθήσουν, θα είναι μια βουτιά στο υποσυνείδητο 

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη  Η νέα δουλειά του Βαγγέλη Ρήνα με τίτλο «Πνοές» στην Γκαλερί Σκουφά φαίνεται να συνδυάζει την τέχνη με τη μαγευτική ατμόσφαιρα...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this