Site icon Artviews

Θωμάς Ανδρέου: “Πάνω στην σκηνή παίρνω μαζί μου το μικρό παιδί που κρύβω μέσα μου”


Ένας πολυμορφικός drummer, παύλα αναρχοποιός, κόντρα πάντα σε αυτά που νομίζουμε ότι μένουν ίδια. Δεν επαναπαύεται, δεν βαριέται και συνεχώς κάνει πράγματα για να γίνεται καλύτερος. Ξεκίνησε να ασχολείται με τα κρουστά από μικρή ηλικία και να κάνει το πάθος του επάγγελμα και τρόπο ζωής. Αγαπάει τη μουσική και εκφράζεται μέσα από αυτήν γιατί η μουσική για εκείνον είναι ένας καμβάς.

Δημοσιογραφική κάλυψη: Vasia Bresta

Φωτογραφική κάλυψη: Francesca Kal

Who is who ΕΝ συντομία!

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Με την μουσική καταπιάστηκε από πολύ μικρός κάνοντας κάποιες σπουδές στο Ωδείο του Νάκα όπως και ιδιαίτερα μαθήματα ντραμς. Είναι μέλος των Vavoura Band εδώ και 12 χρόνια και μέλος των Johnny Vavouras and the Cadillacs. Υπήρξε μέλος των Domenica για σχεδόν 4 χρόνια οπού ηχογράφησαν μαζί τον δίσκο “ΛΗΘΗ”.

Έχει επίσης συνεργαστεί με την Αρετή Κετιμέ, την Ζηνοβία Αρβανιτίδη, τον Λακή Παπαδόπουλο, την Σοφία Μάνου, κ.α. Έχει υπάρξει ως House Drummer στο Lazy Club για 7 χρόνια στα Jam nights όπως και έχει παίξει με διάφορες metal, ροκ ποπ μπάντες. Ακόμη έχει κάνει recording για αρκετούς καλλιτέχνες, ενώ ταυτόχρονα παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα Drums και δουλεύει ως Freelance drummer.

– Θωμά, θεωρείς το επάγγελμά σου αντιστρές;

Υποθέτω ότι όντως έτσι ισχύει σε ένα βαθμό, αλλά θεωρώ ότι δεν είναι για κανέναν ντράμερ αυτός ο πρωταρχικός λόγος, Κάποιοι ντράμερς παίζουν πιο δυνατά, άλλοι πιο σιγά. Εξαρτάται το ύφος και το είδος της μουσικής και προφανώς θέμα προσωπικότητας του καθενός.

Άλλωστε το ύφος και το στυλ είναι η προέκταση του χαρακτήρα μας. Με τα χρόνια και την εμπειρία μαθαίνεις να προσαρμόζεσαι κάθε φορά στο τι είναι απαραίτητο και πως πρέπει να αποδώσεις το είδος της μουσικής που καταπιάνεσαι κάθε φορά.

Σίγουρα κατά μεγάλο ποσοστό, συγκαταλέγομαι στην κατηγορία Hard Hitter αλλά έχω μάθει να προσαρμόζω το παίξιμο μου ανάλογα τις ανάγκες του κάθε concept. Υποθέτω αντί στρες είναι οτιδήποτε κάνει ένας άνθρωπος με χαρά είτε παίζει τύμπανα είτε οτιδήποτε άλλο τον ευχαριστεί!

– Με ποιον καλλιτέχνη θα ήθελες να συνεργαστείς στο προσεχές μέλλον;

Είναι τόσοι πολλοί οι καλλιτέχνες που θα ήθελα να συνεργαστώ, που θα ήταν άδικο να κατονομάσω και να αφήσω από έξω πολλούς άλλους! Έχουμε καλούς καλλιτέχνες, νέους και παλιούς που πραγματικά θα ήθελα να συνεργαστώ στο μέλλον, για αυτό και είμαι πάντα ανοικτός σε προτάσεις.

– Ποια στοιχεία πρέπει να συνδυάζει ένας ποιοτικός drummer;

Όταν παίζεις τύμπανα υπάρχουν δυο βασικά στοιχεία που χρειάζονται. Το ένα είναι η τεχνική σου κατάρτιση και το δεύτερο και πιο σημαντικό είναι η όρεξη και η αγάπη σου για το όργανο! Αυτό είναι το πιο βασικό. Γενικά στην μουσική αλλά ειδικότερα στα τύμπανα!

Είτε ασχολείσαι επαγγελματικά όπως εγώ, είτε ερασιτεχνικά πρέπει να παίρνεις μαζί σου πάντα στην σκηνή το μικρο παιδί που κρύβεις μέσα σου, που το μόνο που το νοιάζει είναι να παίξει τύμπανα, να περάσει καλά και να μεταδώσει την χαρά και την ασφάλεια στους συνεργάτες του και κατ’ επέκταση στον κόσμο.

– Αν έφτιαχνες μια μπάντα, τι στιλ θα επέλεγες να παίζετε;

Εξαρτάται την περίοδο, τους εκάστοτε συνεργάτες και το concept! Σίγουρα το bottom line θα ήταν Rock με ότι αυτό συνεπάγεται και πολλά παρακλάδια του!

– Κεφάλαιο “λαϊκό τραγούδι” και ποια η σχέση σου; Θα δοκίμαζες ποτέ σε λαϊκό σχήμα;

Η σχέση μου με το λαϊκό τραγούδι είναι λίγο ” απόμακρη” Υπάρχουν πολλοί παλιοί αλλά και νέοι καλλιτέχνες που μου αρέσουν και πραγματικά έχουν γραφτεί αξιόλογα τραγούδια! Όπως έχω δηλώσει και στο παρελθόν, δεν υπάρχουν καλά και κακά είδη μουσικής αλλά καλοί και κακοί καλλιτέχνες.

Δεν νομίζω να έπαιζα ποτέ σε λαϊκό σχήμα, δεν το έχω κάνει έως τώρα και δεν νομίζω να το κάνω πάρα μόνο εάν θεωρήσω ότι αισθητικά θα με κάλυπτε. Έχω μάθει να δίνω το 110% μου σε ότι κάνω μουσικά και το λαϊκό τραγούδι δεν βρίσκεται σε αυτή την κατηγορία για εμένα. Εξάλλου υπάρχουν πολλοί άλλοι μουσικοί που παίζουν και ασχολούνται με το λαϊκό τραγούδι και το κάνουν πολύ καλύτερα από έμενα και οποιονδήποτε άλλον!


– Πόσο σημαντικό είναι το στιλ πάνω στη μουσική;

Το στιλ είναι το βασικό συστατικό ώστε να ξεχωρίσει κάποιος καλλιτέχνης και αυτό πιστεύω έρχεται από μέσα μας και σίγουρα περνάει στον κόσμο. Είναι απαραίτητο να έχεις το δικό σου στιλ, τον δικό σου ήχο, τις δικές σου κινήσεις και έκφραση!

Ξέρεις και καταλαβαίνεις αν κάποιος έχει στιλ όταν για παράδειγμα δυο άνθρωποι παίζουν το ίδιο ακριβώς πράγμα και ο ένας δεν σου λέει απολύτως τίποτα ενώ ο άλλος σε κάνει να νιώθεις, να εστιάζεις, να γοητεύεσαι από αυτό που ακούς και βλέπεις! Αυτό προέρχεται από το στιλ. Το στιλ είναι κάτι που είτε το έχεις είτε όχι..

– Κεφάλαιο “τέχνη”. Τι είναι για σένα;

Η τέχνη δεν είναι αυτό που βλέπεις αλλά αυτό που κάνεις τους άλλους να δουν, αυτό που προκαλείς. Ο καλλιτέχνης λέει κάτι δύσκολο με απλό τρόπο ”Η τέχνη θέλει είτε την μοναξιά, είτε την ανάγκη, είτε το πάθος”.

– Ποια τα σχέδιά σου για το 2019; Τι αφαιρείς και τι προσθέτεις;

Το 2019 ευελπιστώ να είναι μια χρόνια με καινούργια πράγματα που φέτος θα γίνουν πράξη. Υπάρχουν στα σκαριά αρκετά που θα πάρουν μορφή. Είναι νωρίς ακόμα να αποκαλύψω τι και πως, αλλά το σίγουρο είναι ότι το νέο έτος θα φέρει πολλές αλλαγές και θα υλοποιηθούν νέες ιδέες και συνεργασίες / Projects.

Θεωρώ ότι μια επιτυχημένη χρονιά είναι αυτή η οποία προσθέτει πράγματα και διαφορετικά μεταξύ τους, όχι μόνο για τους καλλιτέχνες αλλά γενικά για όλο τον κόσμο!

– Τέχνη και μουσική πάνε μαζί; Πώς βλέπεις τα πράγματα στην μουσική βιομηχανία;

Φυσικά και πάνε μαζί. Η μουσική είναι τέχνη. Τέχνη που συμπεριλαμβάνει πολλά στοιχεία μαζί. Για παράδειγμα, όταν βρίσκεσαι στο πάλκο δεν παίζεις απλά μουσική, όλες οι αισθήσεις σου διεγείρονται στο μέγιστο. Όταν δίνεις μια συναυλία δεν παίζεις απλά, Το όργανο αποτελεί παράσταση.

Δίνεις στους ανθρώπους που είναι από κάτω τροφή και για το αυτί αλλά και για το μάτι! Τώρα όσο αφορά στην μουσική βιομηχανία, είναι αυτή που είναι. Έχει αλλάξει όπως όλοι γνωρίζουμε. Κάποια στοιχεία της είναι πλέον καλά για τους καλλιτέχνες και κάποια άλλα όχι και τόσο. Αλλά αυτό ίσχυε και στο παρελθόν! Πρέπει απλά να προσαρμόζεσαι στις συνθήκες και να παίζεις το παιχνίδι με τους σύγχρονους κανόνες!

Ένα που σίγουρα δεν έχει αλλάξει και ούτε πιστεύω θα αλλάξει στο μέλλον είναι το γεγονός ότι η μουσική βιομηχανία δεν έχει καμία σχέση με την μουσική!

Exit mobile version