Στο έργο του εικαστικού, Θωμά Τουρναβίτη, πορτρέτα ανθρώπων λουσμένα στο φως του ηλίου και με την αίσθηση της κίνησης αέναα παρούσα, παρουσιάζεται στον πολυχώρο Pirée, στην συνοικία του Αγίου Διονυσίου, στο κεντρικό λιμάνι του Πειραιά στην Ακτή Κονδύλη ως την 6η Ιανουάριου.
Η ιστορικός τέχνης Αννίτα Πατσουράκη αναφέρει: «Η ζωγραφική τέχνη του Θωμά Τουρναβίτη κατευθύνεται από διδαχές θεωρητικής και τεχνικής παιδείας, εμπνευσμένες από ιδανικά και διαχρονικές ηθικές αξίες. Ακολουθώντας βήματα και χνάρια πίστης, σε όσα διδάχθηκε, καταγράφει με συνοπτικό περιεχόμενο τις συνθέσεις του τιμώντας γεγονότα και πρόσωπα. Κοινωνικά επεισόδια, συμβάντα σε εξέλιξη και χαρακτήρες της πόλης συνυπάρχουν με νοσταλγία, σε μία ατμόσφαιρα οικία και συγχρόνως οικουμενική.
Η περιγραφική λιτότητα του έργου του, αναβιώνει εικόνες της παράδοσης-ιστορίας και με τόλμη αποτυπώνει μία νέα ελληνιστική γραφή. Με στοχασμό, αυτογνωσία και έντονη εσωτερική αναζήτηση, ο ζωγράφος καθοδηγεί την παιδική του μνήμη-βιώματα για την ανάπλαση και δημιουργία μιας νέας σχολής.»
Συναντήσαμε τον εικαστικό στον πολυχώρο στον Πειραιά και μιλήσαμε μαζί του για την πολυταξιδεμένη του δουλειά.
Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη
-Γιατί έδωσες αυτό τον τίτλο στην έκθεσή σου;
-“Οι Άγιοι στη Καρουζέλ” είναι η τιτλοφόρηση της προσπάθειας ορισμένων ανθρώπων να διατηρήσουν την ηθική συμμετρία στο Άστυ μέσα σε ένα διεθνές τρόπο ζωής που επαναλαμβάνεται σαν Καρουζέλ. Η ζωγραφική σειρά «S.I.C “Saints In Carousel» είναι πορτρέτα ανθρώπων λουσμένα στο φως του ηλίου, με την αίσθηση της κίνησης αέναα παρούσα, συγκεντρωμένες στιγμές και τόποι, έθιμα και ηθικοί κώδικες, δημιουργούν συνθέσεις οικείες και συγχρόνως Λαογραφικές.
Οι άγιοι στην Καρουζέλ είναι η προσπάθεια ορισμένων ανθρώπων να διατηρήσουν την ηθική συμμετρία σε ένα διεθνές τρόπο ζωής που επαναλαμβάνεται σαν Καρουζέλ
-Σε ποιες πόλεις την έχεις ταξιδέψει;
-Η S.I.C κυοφορείται τα τελευταία δύο χρόνια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Πρωτοπαρουσιάστηκε στη Gallery Technochoros, στη περιοχή Ακρόπολη στην Αθήνα. Έπειτα συνέχισε το ταξίδι της στη Κύπρο, στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης – Διάτοπος, στη Λευκωσία. Αυτή τη στιγμή η σειρά εκτίθεται στο Pirée, στην συνοικία του Αγίου Διονυσίου, στην οδό Κάστορος 78, στο κεντρικό λιμάνι του Πειραιά στην Ακτή Κονδύλη.
-Πώς αισθάνεσαι που έχει φιλοξενηθεί τόσες φορές και εισέπραξες τόση αγάπη από τον κόσμο;
– Αυτοί οι άνθρωποι είναι το “καύσιμο” αυτού του “μηχανισμού” που ονομάζεται T T . Αυτοί οι άνθρωποι είναι οι μόνοι που μπορούν να με κρίνουν, να με αγαπήσουν, να με αγοράζουν κα… Έτσι κάθε σειρά έκανε τη περιοδεία της, αγκαλιάστηκε με το κόσμο της, πουλήθηκε, ερωτεύτηκε, ταξίδεψε… Αυτός ο Κόσμος είναι η απόδειξη της αυθεντικότητας μου. Ο απώτερος σκοπός είναι να “προχωρήσω” έστω και ένα χιλιοστό τη ζωγραφική μπροστά.
–Στο εξωτερικό υποδέχτηκαν τη δουλειά σου με την ίδια ζέση;
-Όπου έχω εκθέσει ο κόσμος λατρεύει το ζωγραφικό μου είδος. Τραντάζεται μπροστά στο έργο και αυτός ο κόσμος είναι ο κάθε ένας από διαφορετικό κύκλο. Έργα μου ανήκουν σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές σε Μαϊάμι, Νέα Υόρκη, Μόσχα, Παρίσι, Μόναχο, Μονπελιέ, Αθήνα, Ζάγκρεμπ, Μπρατισλάβα, Λευκωσία, Σαράγεβο και αλλού.
Εξυπακούεται ότι το “κύμα μου” είναι οικουμενικό, παγκόσμιο, αλλά χρειάζεται περισσότερη εργασία για περισσότερο “establishment”.
-Ποιοι είναι οι λόγοι που το Pirée φιλοξένησε με τόση επιτυχία την έκθεσή σου; Τι το ιδιαίτερο έχει;
-Η ζωγραφική μου προσεγγίζει τον άνθρωπο σε ένα κόσμο κίνησης. Η ιδέα της συνεχούς αλλαγής μαζί με την ενιαία φορά των αντιθέσεων στο χώρο, είναι τα σημεία που έδωσαν τη μελωδία της σχέσης με το Pirée.
Το Pirée φιλοξενεί τα τελευταία τρία χρόνια τη δουλειά μου, με ψυχολογική αντίληψη και ηθική συμμετρία, με πρωταρχική και κοινή αγάπη για το Πειραιά.
-Είναι γεγονός ότι δόθηκε παράταση στην έκθεση λόγω μεγάλης απήχησης στο κοινό. Πώς αισθάνεσαι γι αυτό;
-Πράγματι ! Η έκθεση πήρε παράταση ως την 06 Ιανουάριου του 2019. Είναι άξιο σεβασμού και συγχαρητήριων, το πάθος που εισέπραξα από τον κόσμο. Ένα κόσμο από παντού, από το χώρο της μόδας, της τηλεόρασης, του θέατρου, συλλέκτες, αθλητές … πραγματικά !!
-Τι άλλο να περιμένουμε από σένα; Ποια τα μελλοντικά σου σχέδια;
-Υπάρχουν κάποια πλάνα για το εξωτερικό. Σύντομα θα παρουσιαστεί η νέα μου σειρά “NEOPONTUS” … Τώρα το ενδιαφέρον έχει στραφεί στη Λισαβόνα και στο Μόναχο, με απώτερο προορισμό τη Νέα Υόρκη ή και τη Φλόριντα.
Who is Who
Ο Θωμάς Τουρναβίτης γεννήθηκε το 1981 στην Αθήνα. Φοίτησε στο εργαστήρι του γλύπτη Νίκου Στέφου (1997-1999). Αποφοίτησε το 2005 από τη Σχολή Καλών Τεχνών του Ντέρμπι (Ηνωμένων Βασίλειο) με BA (DP). Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στη σχολή Philharmonie στο Βερολίνο (Γερμανία 2006).
Εργάστηκε ως καθηγητής σημειολογίας στο τμήμα Φωτογραφίας του Δ.ΙΕΚ Βόλου και ως δάσκαλος Καλλιτεχνικών σε ιδιωτικά και δημόσια δημοτικά της πόλης του Βόλου (2008-2010).
Στο ιστορικό του έχει πλέον περί των 30 ατομικών εκθέσεων και έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 100 ομαδικές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έργα του ανήκουν σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές σε Νέα Υόρκη, Μαϊάμι, Παρίσι, Μόναχο, Μονπελιέ, Αθήνα, Ζάγκρεμπ, Μπρατισλάβα, Λευκωσία, Σαράγεβο και αλλού. Ζει και εργάζεται στο ατελιέ του στο Πειραιά.
Info
Τίτλος : Οι Άγιοι στη Καρουζέλ του Θωμά Τουρναβίτη
Le Pirée- Κάστορος 78, κεντρικό λιμάνι του Πειραιά στην Ακτή Κονδύλη.
Διάρκεια έκθεσης: έως την 6η Ιανουάριου 2019