Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του «Δημόκριτου» η συνάντηση της ολομέλειας του ερευνητικού έργου «Θυμέλη»: ένα δυναμικό πολυμεσικό λεξικό ανοικτής πρόσβασης για τις Παραστατικές Τέχνες.
Το καινοτόμο αυτό Λεξικό, που ξεκίνησε τον περασμένο Μάρτιο και συντάσσεται με ταχείς ρυθμούς, θα αποτελέσει ένα βασικό εργαλείο υποδομής, διαδικτυακά προσβάσιμο, το οποίο θα περιέχει περισσότερα από 600 λήμματα.
Στόχος είναι να αντιμετωπιστεί η γλωσσική «βαβέλ» και η έντονη σύγχυση που χαρακτηρίζει την ορολογία των σύγχρονων Παραστατικών Τεχνών τις τελευταίες δεκαετίες, μέσω της καθιέρωσης ενός κοινού και έγκυρου λεξιλογίου για τις Παραστατικές Τέχνες.
Το Λεξικό «Θυμέλη» θα δημιουργηθεί με τη μορφή διαδικτυακής πλατφόρμας, η οποία θα είναι προσβάσιμη τόσο στην επιστημονική και την καλλιτεχνική κοινότητα, όσο και στο ευρύτερο κοινό.
Το έργο «Θυμέλη» χρηματοδοτείται από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.) στο πλαίσιο της Δράσης «Ενίσχυση Βασικής και Εφαρμοσμένης Έρευνας» του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και υλοποιείται από το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με συνεργαζόμενους φορείς την Ακαδημία Αθηνών και το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος».
Στη «Θυμέλη» συνδράμουν 12 ακαδημαϊκά ιδρύματα και μία πολυμορφική κοινότητα αποτελούμενη από 85 ερευνητές και ερευνήτριες. Σκοπός της συνάντησης στο «Δημόκριτο» ήταν η επιμόρφωση και η συζήτηση σχετικά με την πρόοδο του έργου και τις προκλήσεις της επιστημονικής ορολογίας και των τεχνολογικών εφαρμογών στις Παραστατικές Τέχνες.
Ενημέρωση και πρόοδος εργασιών
Η Έλενα Παπαλεξίου, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και επιστημονικώς υπεύθυνη του έργου, άνοιξε τη συνάντηση με ανασκόπηση της προόδου των εργασιών, παραθέτοντας τα στάδια υλοποίησης και την εξέλιξη των λημμάτων. Επίσης, έθεσε το χρονοδιάγραμμα για τους επόμενους μήνες.
Η Ιώ Μανωλέσσου και η Αναστασία Χριστοφίδου, διευθύντριες ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, συντόνισαν συζήτηση σχετικά με ακανθώδεις όρους και έθεσαν ζητήματα ορολογίας που έχουν προκύψει κατά την ερευνητική διαδικασία.
Ο Βασίλης Γάτος και ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος από το Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος» παρουσίασαν το βιβλιογραφικό αποθετήριο του έργου «Θυμέλη», το οποίο περιλαμβάνει 220 τίτλους και συνεχώς εμπλουτίζεται. Με την εφαρμογή αναζήτησης όρων, έδειξαν πώς οι πληροφορίες καθίστανται προσβάσιμες.
Ο Βασίλης Πουλόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, μαζί με τα μέλη της Ομάδας Κρούσης, Ηρώ Βαλσαμάκη και Άννα Χρονοπούλου, πραγματοποίησαν ζωντανή επίδειξη της πλατφόρμας λημματογράφησης, αποδεικνύοντας τη λειτουργικότητα της καινοτόμου αυτής τεχνολογίας.
Μετά την ολοκλήρωση της επιμορφωτικής διαδικασίας, τα μέλη είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν, να ανταλλάξουν απόψεις και να μοιραστούν την εμπειρία της «Θυμέλης» στον φιλόξενο χώρο υποδοχής του «Δημόκριτου».
Ευχαριστίες
Ευχαριστούμε τις/τους συναδέλφους που συνέβαλαν στη διοργάνωση της συνάντησης και προσβλέπουμε σε περισσότερες συνέργειες για την επιτυχία του έργου «Θυμέλη». Επίσης ευχαριστούμε το κτήμα Παλυβού για την ευγενική προσφορά του εκλεκτού οίνου «Βυσσινόκηπος» που συνόδευσε τα εδέσματα.