Γράφει η Ζέτα Τζιώτη
Η Art Athina επανήλθε φέτος δυναμικά μετά από δύο χρόνια «φυσικής» απουσίας της. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά booth ήταν αυτό της the Blender Gallery. Ο χώρος είχε διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο όπου το φυσικό σημείο θέασης των έργων προεκτείνονταν στο ψηφιακό. Η σειρά NFTS “They came from the Dogstar” και η διαδραστική εικονική γκαλερί 7 δωματίων με επιτοίχεια έργα 7 επιλεγμένων εικαστικών τράβηξε την προσοχή μας.
Γενικά, η Blender προσεγγίζει τον χώρο της Τέχνης με μια φρέσκια ματιά. Εμείς, μιλήσαμε με τον ιδιοκτήτη Ιάσονα Θεοφανίδη για την εξαιρετική προσέγγιση.
–Θαυμάσαμε το μοντέρνο περίπτερό σας. Τι παρουσιάσατε φέτος στην Art Athina;
-Για τη φετινή μας παρουσία στην Art Athina στήσαμε ένα περιβάλλον όπου ο φυσικός χώρος θέασης έργων προεκτείνεται στον ψηφιακό. Με αφορμή τη τρέχουσα έκθεση κεραμικής στη The Blender Gallery, με τίτλο Shapes of Stories, παρουσιάσαμε τη δουλειά 4 κεραμιστών, την σειρά NFTS “They came from the Dogstar” και μια διαδραστική εικονική γκαλερί 7 δωματίων με επιτοίχεια έργα 7 επιλεγμένων εικαστικών.
Στρέψαμε το βλέμμα μας στο παρελθόν, παρουσιάζοντας ένα μέσο έκφρασης (τη κεραμική) που έχουμε συνδέσει με την αρχαιότητα, και στο μέλλον μέσω της ψηφιακής παρουσίασης πρωτότυπων έργων! Συνδετικός κρίκος ανάμεσα στα δύο υπήρξαν τα γλυπτά του Γιάννη Βογδάνη (3D Printed Ceramics) και η συνεργασία με το Μουσείο Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας με το οποίο παρουσιάσαμε ένα αρχαίο κεραμικό ξυπνητήρι σε σύγχρονη μορφή, της εικαστικού Μαρία Οικονομίδη.
-Αναφέρατε πριν ότι κάποια από τα έργα της virtual gallery σας είναι διαθέσιμα και ως NFTS. Ποια ακριβώς είναι η ενασχόλησή της The Blender Gallery με τα NFTS;
-Ομολογουμένως ο κόσμος του metaverse έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον εδώ και πολύ καιρό. Έχουμε ως στόχο να είμαστε ενεργά μέλη της διεθνούς κοινότητας που έχει ήδη δημιουργηθεί και να συμβάλλουμε στην εκπαίδευση του κοινού της Ελλάδας ως προς το τί είναι τα NFTS, ποιο είναι το νομικό πλαίσιο γύρω από αυτά, γιατί αξίζει να τα συλλέγει κανείς. Έχουμε δημιουργήσει μια πλατφόρμα, το Blenderverse.io , το ψηφιακό αδερφάκι της The Blender Gallery, από όπου μπορεί κανείς να αγοράσει NFTS των καλλιτεχνών που εκπροσωπούμε.
Παράλληλα, ετοιμαζόμαστε πυρετωδώς για την έκθεση ψηφιακής τέχνης Above Olympus to The Dogstar (εγκαίνια 10.12.22) κατά τη διάρκεια της οποίας θα πραγματοποιηθούν πολλά εκπαιδευτικά σεμινάρια γύρω από το θέμα με σκοπό την ενδυνάμωση της ελληνικής metaverse κοινότητας.
-Μετά από δύο χρόνια απουσίας επαφής με το ευρύτερο κοινό, ποιοι ήταν οι στόχοι που θέσατε δηλώνοντας συμμετοχή στην φετινή Art Athina;
-Παρόλο που παραμείναμε πολύ δραστήριοι τα τελευταία δύο χρόνια, βασική μας επιθυμία – και ανάγκη – παρέμεινε η επικοινωνία. Η έκθεση της Art Athina συνέπεσε με τη επέτειο των δέκα χρόνων λειτουργίας μας, με μια ομαδική έκθεση σύγχρονης κεραμικής που επιδιώκαμε να γίνει εδώ και πολύ καιρό, με την δημοσίευση της νέας μας πλατφόρμα αγοραπωλησίας NFTS (Blenderverse), αλλά και με την ανανέωση της εταιρικής μας ταυτότητας.
Στόχος μας λοιπόν ήταν να παρουσιαστούμε στην Art Athina με ένα περίπτερο που στο σύνολο του καθρέφτιζε τη διάθεση μας για επικοινωνία, σύμπραξη και δημιουργικότητα.
-Επιτεύχθηκαν αυτοί οι στόχοι και αν ναι με ποιο τρόπο;
-Δώσαμε έμφαση στο design του περιπτέρου και στο στοιχείο της τεχνολογίας. Δημιουργήθηκε ένα περιβάλλον pop αλλά και minimal αισθητικής, αποστειρωμένο από labels και καταλόγους, το οποίο μέσω χρωματιστών διαδρόμων καθοδηγούσε το ίδιο τους επισκέπτες στη δουλειά του κάθε εικαστικού, με αποτέλεσμα να προσφέρεται μια εμβυθιστική εμπειρία θέασης των κεραμικών έργων.
Πολλοί επισκέπτες μας ρωτούσαν αν το πάτωμα του περιπτέρου είναι μέρος ενός συνολικού έργου τέχνης! Παράλληλα η ένταξη νέων τεχνολογιών (προβολή εικονικής γκαλερί σε video wall) πρόσφερε μια διαδραστική εμπειρία θέασης πρωτότυπων και ψηφιακών έργων. Η Art Athina, ως τόπος συνάντησης, μας έδωσε την ευκαιρία να συστήσουμε στο τεχνόφιλο κοινό ένα νέο εργαλείο με απεριόριστες δυνατότητες, τις οποίες σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να εξερευνούμε.
-Θα μας πείτε και λίγα λόγια για τη συνεργασία σας με το Μουσείο Αρχαίας Τεχνολογίας Κοτσανά στο πλαίσιο της Art Athina;
-Παρουσιάσαμε μαζί το έργο σύγχρονης κεραμικής «Αφύπνισης» της κεραμίστριας Μαρία Οικονομίδη, το οποίο έχει τον ίδιο μηχανισμό που είχε η εφεύρεση του Πλάτωνα κατά τον 5ο αι. Π.Χ. και λειτουργεί με νερό ως ξυπνητήρι! Το έργο «Αφύπνισης» ανήκει στη συλλογή του Μουσείου καθώς ήταν ανάθεση του ιδρυτή του Μουσείου. Κατά τη διάρκεια της Art Athina, εκπρόσωπος του Μουσείου ενεργοποιούσε την αρχαία αυτή τεχνολογία ανά τακτά χρονικά διαστήματα, συμβάλλοντας πολύ στο στοιχείο της αλληλεπίδρασης με το κοινό.
Εικαστικοί που συμμετείχαν στη Virtual Gallery
Αναστασάκος Μανώλης
Φραγκιάς Διονύσης
Πάτσιος Κωσνταντίνος
Ντόκος Δημήτρης
Ντούκνη Ελιώνα
Τσιάρας Φίλιππος
Jonathan St Void
NFTS
Jonathan St Void
Εικαστικοί που συμμετείχαν με κεραμικά έργα
Βογδάνης Γιώργος
Μανουσάκη Αλεξάνδρα
Οικονομίδη Μαρία
Τριχάς Γιώργος