Γράφει η Αιμιλία Φλώρου
(Not a review…just my point of view)
Σημείωμα της παράστασης
Σχεδόν δέκα χρόνια μετά το πρώτο πολύ επιτυχημένο ανέβασμά του, «Το Φάντασμα του Κάντερβιλ» του Όσκαρ Ουάιλντ σε μετάφραση – διασκευή Άνδρης Θεοδότου και σκηνοθεσία Δημήτρη Δεγαΐτη, επιστρέφει στην Παιδική Σκηνή του Θεάτρου Βεάκη.
1930
Η φασαριόζικη οικογένεια του Αμερικανού πρεσβευτή Χίραμ Όουτις μετακομίζει στην ήσυχη αγγλική επαρχία και τον περιβόητο Πύργο του Κάντερβιλ. Μαζί με όλα, τους τοίχους, τα έπιπλα, τους κήπους, ο θαρραλέος κύριος Όουτις αποκτά και το φάντασμα του σπιτιού, τον παλιό ιδιοκτήτη Σερ Σάιμον Κάντερβιλ που φημολογείται ότι «κατοικεί» εκεί περισσότερο από δύο αιώνες!
Το φάντασμα, κάνει τα αδύνατα δυνατά να φανεί «αντάξιο της τρομερής του φήμης», αλλά τα τεχνάσματά του είναι τόσο παλιά όσο και το ίδιο…
Θα καταφέρει να τρομάξει τους Όουτις ή μήπως τελικά αρχίσει να τρέμει τους «τζαζ» Αμερικάνους νέους ενοίκους; Τι φάντασμα είναι, αν δεν το φοβάται κανείς; Κι αλήθεια, γιατί έγινε φάντασμα; Μήπως ήρθε η στιγμή να επιστρέψει η γαλήνη και το φως στον Πύργο του Κάντερβιλ;
Θα περίμενε κανείς πως “Το φάντασμα του Κάντερβιλ” είναι μια τρομακτική ιστορία. Όμως, ο υπέροχος Όσκαρ Ουάιλντ, με μια ευφυή αλληγορία, ακροβατώντας στα όρια του παραμυθιού έγραψε ένα εκπληκτικό χιουμοριστικό διήγημα για τη σύγκρουση δύο κόσμων, του παλιού και του νέου, αυτόν του συντηρητισμού και των μύθων και εκείνον της λογικής και της ελεύθερης σκέψης. Μια σύγκρουση κάθε φορά λιγότερο ή περισσότερο φανερή και έντονη, μα πάντα διαχρονική.
Κυρίως όμως, ο Όσκαρ Ουάιλντ έγραψε μια ιστορία για τον φόβο και τη διαχείρισή του, για την κατανόηση, την επιείκεια και τις δεύτερες ευκαιρίες, μια ιστορία τελικά για τη συγχώρεση που λυτρώνει και αποδεικνύει ότι η καλοσύνη είναι η απάντηση σε όλα!
Επτά ηθοποιοί, μια ολόκληρη τζαζ ορχήστρα επί σκηνής, θα μας παρασύρουν με σωματικούς αυτοσχεδιασμούς, τεχνικές βωβού κινηματογράφου και μυστηριακές ατμόσφαιρες, σε μια παράσταση με ανατρεπτικό και ξεκαρδιστικό χιούμορ, μια ιστορία για να μη φοβάσαι!
Ένα γεμάτο χιούμορ διήγημα του Όσκαρ Ουάιλντ που γράφτηκε στα τέλη του 19ου αιώνα, μεταφέρει στη σκηνή του θεάτρου Βεάκη ο Δημήτρης Δεγαΐτης σε μετάφραση και μία πολύ προσεγμένη θεατρική προσαρμογή του κειμένου από την Άνδρη Θεοδότου για τους μικρούς αγαπημένους θεατές μας.
Από την πρώτη στιγμή η εικόνα του σκηνικού σε καλοδέχεται και σε προδιαθέτει για το πόσο καλά θα περάσεις. Ένα γεμάτο, πληθωρικά ζεστό και όμορφο σκηνικό με ζωηρά χρώματα, που επιμελήθηκε ο Εδουάρδος Γεωργίου, προσεγμένο στην κάθε του λεπτομέρεια μας μεταφέρει στη δεκαετία του 1930, την οποία και έχουν επιλέξει οι συντελεστές της θεατρικής αυτής παράστασης να τοποθετήσουν χρονικά το έργο.
Μια χρονική τοποθέτηση καθ’ όλα ευφάνταστη, καθώς δίνει τη δυνατότητα να ανοιχτούν οι υπέροχες μουσικές του Νίκου Τσέκου εμπνεόμενες από την εποχή εκείνη σε ρυθμούς τζαζ, να θυμηθούμε τα πρώτα βήματα του βωβού κινηματογράφου και να αντιληφθούμε ότι κάθε καινούρια ιδέα, τάση μπορεί με σεβασμό να αντιμετωπίσει το παρελθόν χωρίς καμία διάθεση αντιπαράθεσης ή σύγκρουσης παρά μόνο μέσα από την αγάπη, την κατανόηση και τη διάφανη επικοινωνία.
Σημαντικότατη προσφορά του έργου και η προσέγγιση πάνω στο θέμα του φόβου και τη διαχείριση αυτού, καθώς οδηγεί τα παιδιά με έναν ευφυή τρόπο μέσα από τη δράση του κειμένου, την ομορφιά των εικόνων, τη μόνιμη χαρά που σου δημιουργεί το ξεκαρδιστικό χιούμορ και οι ερμηνείες των ηθοποιών να αντιληφθούν ότι μπορούν να τον προσεγγίσουν με τρόπο ανάστροφο…από άλλη οπτική. Δημιουργείται ένα υπόστρωμα ευφορίας που περνάει αβίαστα χωρίς αρχικά να το καταλάβεις το μήνυμα για τη διαχείριση του φόβου όπου στο “δια ταύτα” λες μήπως να το δω με άλλη ματιά;;;
Οι ερμηνείες της Αργυρώς Ανανιάδου, Γιώργου Γιαννάκη, Θανάση Καφενταράκη, Θεοδοσίας Σαββάκη, Άννας Φιλιππάκη, Δημοσθένη Φίλιππα και Ουσίκ Χανικιάν χωρίς διάκριση δυναμικές, αστείες μέσα από τα υπέροχα σκανδαλιάρικα βλέμματά τους, με παλμό και δονήσεις χαράς παρασύρουν τα παιδιά μας σε μία κατάσταση συνεχούς γέλιου, δημιουργούν εικόνες και γλυκές εμπειρίες που χαράζουν νοσταλγικά και δημιουργικά το νου των μικρών θεατών.
Μοναδική η ιδέα να χρονομεταφερθούμε με ένα υπέροχο βίντεο σε συνδυασμό με τις άρτιες ερμηνείες των ηθοποιών και τα υπέροχα νοσταλγικά κοστούμια του Εδουάρδου Γεωργίου, την πρωτότυπη μουσική του Νίκου Τσέκου υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Δημήτρη Δεγαϊτη στην εποχή του βωβού κινηματογράφου δίνοντας αφορμή για υπέροχες κουβέντες με τα παιδιά μας για τον Ζώρζ Μελιέ για τον Μπάστερ Κίτον τον Τσάρλι Τσάπλιν κ.ο.κ.
Εξαιρετική η επιλογή του καταπληκτικού αυτού διηγήματος, μας ωθεί να ευχαριστήσουμε τους συντελεστές της παράστασης που μας κάνουν κοινωνούς των μεγαλύτερων κειμένων της παγκόσμιας λογοτεχνίας, τοποθετώντας στους οικείους ήχους των παιδιών μας το όνομα του Όσκαρ Ουάιλντ ανοίγοντας δρόμους για ερωτήσεις, απορίες και βιβλία αγαπημένα που κάποια στιγμή θα πιάσουν στα χέρια ….
Ένας μοναδικός εσωτερικός παλμός, ένα μόνιμο χαμόγελο, ζωντάνια, χρώμα, αγωνία για το παρακάτω, μία απροσδιόριστη χαρά και ανάταση, η αίσθηση της αδημονίας ενός παιδιού μέσα σε ένα παιχνιδάδικο παλιών χρόνων που έπρεπε να ψάξει για να ανακαλύψει το θησαυρό του, η μυρωδιά ενός ζεστού μπισκότου, ένα παραμύθι που ακούς πριν κοιμηθείς…. Ότι μου ήρθε στο μυαλό σκεπτόμενη αυτή τη θεατρική δημιουργία σε πρώτο πλάνο αφιλτράριστα, ένας γλυκός καταιγισμός ιδεών, συναισθημάτων και εικόνας από την ολιστική τρυφερότητα που πάντα ο Δημήτρης Δεγαΐτης προσεγγίζει σκηνοθετικά μία παιδική θεατρική παράσταση και με κάνει να είμαι εκεί παιδί και εγώ μαζί με τα παιδιά μου…..
Συντελεστές
Μετάφραση – Θεατρική διασκευή: Άνδρη Θεοδότου
Σκηνοθεσία: Δημήτρης
Σκηνικά – Κοστούμια: Εδουάρδος Γεωργίου
Πρωτότυπη Μουσική: Νίκος Τσέκος
Χορογραφία – Κίνηση: Μαρίζα Τσίγκα
Γραφιστικά: Γιάννης Στύλος
Φωτογραφίες – Βίντεο: Πάτροκλος Σκαφίδας
Βοηθός σκηνογράφου – Ενδυματολόγου: Έλλη Εμπεδοκλή
Κομμώσεις βίντεο: Χίλης Ιωάννης
Μακιγιάζ: Νόκου Αλόντρα
Δημόσιες Σχέσεις: Ευαγγελία Σκρομπόλα
Διεύθυνση Παραγωγής: Αναστασία Γεωργοπούλου
Οργάνωση Προώθησης – Ομαδικές Κρατήσεις: Εύη Κουρεμένου
Παραγωγή: Γεράσιμος Σκαφίδας
ΗΘΟΠΟΙΟΙ
Αργυρώ Ανανιάδου, Γιώργος Γιαννάκης, Θανάσης Καφενταράκης Θεοδοσία Σαββάκη, Άννα Φιλιππάκη, Δημοσθένης Φίλιππας, Ουσίκ Χανικιάν
Κάθε Κυριακή στις 12.00 Από 12 Νοεμβρίου μέχρι 17 Δεκεμβρίου στο Θέατρο Βεάκη