Το μαγευτικό βιβλίο “Το Καστελλόριζο Βοτσαλοκοχυλάκι” της Γεωργίας Κακούρου-Χρόνη, εκδόσεις ΤΗΕ ΤΕΛΟΣ SOCIETY (TTS) καλεί μικρούς και μεγάλους αναγνώστες σε ένα ποιητικό ταξίδι στο νησί του Καστελλόριζου.
Το βιβλίο γράφτηκε στις 8 Σεπτεμβρίου του 2022, κατά τη διάρκεια του ερευνητικού πολιτιστικού προγράμματος «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ – ΑΚΡΑ | /pa.ɾa.ti.ɾiˈti.ɾi.o/ – /á.kraː/» της TTS στον Άγιο Γεώργιο του Νησιού, του Δήμου Μεγίστης αντίκρυ από το όμορφο Καστελλόριζο.
To πρόγραμμα υλοποιήθηκε με την οικονομική υποστήριξη και την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, την αιγίδα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Μεγίστης στο Καστελλόριζο, Ρω, Άγιος Γεώργιος του Νησιού και ανατολικότερο άκρο της Ελληνικής επικράτειας τη Στρογγυλή.
“Το Καστελλόριζο Βοτσαλοκοχυλάκι”
Μια Συγκινητική Ιστορία για τη Φιλία και την Αποδοχή
Η ιστορία Το Καστελλόριζο Βοτσαλοκοχυλάκι μας ταξιδεύει σε έναν κόσμο γεμάτο θάλασσα, ουρανό και τη μαγεία της φύσης, μέσα από τη ματιά ενός μικρού βότσαλου και ενός κοχυλιού. Στην ακροθαλασσιά του Καστελλόριζου, το βοτσαλάκι ονειρεύεται περιπέτειες πέρα από τον αφρό της θάλασσας, ενώ το κοχυλάκι του μαθαίνει τη δύναμη της φιλίας, της ενσυναίσθησης και της αποδοχής.
Μέσα από τις συζητήσεις τους, τα δύο πλάσματα ανταλλάσσουν εμπειρίες, μαθαίνοντας να εκτιμούν τον κόσμο όπως τον έχουν γνωρίσει. Η ιστορία αναδεικνύει την αξία της συνεργασίας, της διαφορετικότητας και της δύναμης να ξεπερνάμε τους φόβους μας για να αγκαλιάσουμε νέες εμπειρίες.
Μια αλληγορική αφήγηση για μικρούς και μεγάλους, που ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκτιμήσουν τα μικρά «θαύματα» της ζωής και να καλλιεργήσουν τη σύνδεση με τους άλλους και με τον ίδιο τους τον εαυτό.
Οι αναγνώστες μπορούν να χρωματίσουν τις λευκές εικόνες της αφήγησης του βιβλίου και να προσθέσουν τη δική τους δημιουργικότητα στην ιστορία!
Συντελεστές
Η ιστορία της Γεωργίας Κακούρου-Χρόνη και η απόδοση του εικονογράφου, Στέφανου Κολτσιδόπουλου αφηγούνται συνδυαστικά μια τρυφερή εξερεύνηση πάνω στη φύση, στη φιλίας και στη πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής. Την επιμέλεια περιεχομένου εικόνας είχε ο Νίκος Βαγιάς και την επιμέλεια του χρωματισμού της εικονογράφησης, η Αναστασία Βικτώρια Μικρού.
Την επιμέλεια της έκδοσης και τον σχεδιασμό του βιβλίου έχει επιμεληθεί η εικαστικός, Γεωργία Κοτρέτσος. Η εθελοντική συμβολή των παραπάνω συντελεστών είναι το αποτέλεσμα προσωπικής προσφοράς προς ένα συλλογικό έργο που απλόχερα θα χαριστεί τη Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου, 2024 στους μαθητές και της μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου και του Νηπιαγωγείου του Καστελλόριζου.
Πρόγραμμα Καστελλόριζο
Το πρωί της Δευτέρας, 16 Δεκεμβρίου 2024, η συγγραφέας, Γεωργία Κακούρου-Χρόνη, και η εικαστικός και ιδρύτρια της THE ΤΕΛΟΣ SOCIETY, Arts & Culture Research Lab Observatorium, Γεωργία Κοτρέτσος, θα ζωντανέψουν την ιστορία “Το Καστελλόριζο Βοτσαλοκοχυλάκι” ξεχωριστά στο Νηπιαγωγείο (11 μαθητές) και Δημοτικό Σχολείο (27 μαθητές) Καστελλόριζου. Με τη συνεργασία του Δημάρχου, Νικόλαου Ασβέστη και Αντιδημάρχου, Στράτου Αμύγδαλου του Δήμου Μεγίστης και των εκπαιδευτικών, της Ελένης Στρατούρη και της Σοφίας Βλάχου, η Κακούρου-Χρόνη θα παρουσιάσει το παραμύθι στα παιδιά και η Κοτρέτσος θα τα εμπλέξει σ’ένα δημιουργικό χρωματισμό της λευκές εικονογράφησεις του βιβλίου.
Το βιβλίο “Το Καστελλόριζο Βοτσαλοκοχυλάκι” θα διανεμηθεί πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων στα παιδιά, προσφέροντας ένα ενθύμιο που συνδυάζει λογοτεχνία και τέχνη, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει τη σύνδεσή τους με την πολιτιστική και φυσική κληρονομιά του νησιού τους. Η δράση αυτή διατηρεί ζωντανές τις αξίες του νησιού, και δίνει χαρά στην ΤΗΕ ΤΕΛΟΣ SOCIETY να τιμά τις μοναδικές γεωγραφικές, πολιτιστικές και ιστορικές διαστάσεις του Καστελλόριζου, προσδοκώντας οι ιστορίες του θα μεταδοθούν στις επόμενες γενιές.
Who is Who
Η Γεωργία Κακούρου-Χρόνη εργάστηκε για μια εικοσαετία, ως επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης, στο Παράρτημά της –Κουμαντάρειος Πινακοθήκη– στη Σπάρτη, όπου γεννήθηκε και διαμένει. Έχει διδάξει στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και στο Μεταπτυχιακό Τμήμα «Διοίκηση Πολιτιστικών Μονάδων» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.
Σπούδασε και εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές Μουσειολογίας στο Πανεπιστήμιο του Leicester, Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, τεχνικές διδασκαλίας της τέχνης για το Δημοτικό Σχολείο στο Πανεπιστήμιο του Missouri Columbia. Την εμπειρία της εμπλούτισε ως υπότροφος του Ιδρύματος Fulbright στο The Art Institute of Chicago.
H Γεωργία Κοτρέτσος είναι εικαστικός, ερευνήτρια και ιδρύτρια της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας και ανεξάρτητου εκδοτικού οίκου, ΤΗΕ TEΛΟΣ SOCIETY, Arts & Culture Research Lab Observatorium. (Instagram: thetelossociety)
Ο Στέφανος Κολτσιδόπουλος είναι επαγγελματίας εικονογράφος, visual development artist, character designer και 2D animator με έδρα την Αθήνα. Έχει αποκτήσει Μεταπτυχιακό Τίτλο (MA) Computer Imaging and Animation από το London Guildhall University, Μεταπτυχιακό Δίπλωμα (PgDip) Design for Interactive Media, και (BA) Visual Communication Design (Animation) από το Middlesex University. Με πάνω από 25 χρόνια επαγγελματικής πείρας στον χώρο της διαφήμισης και της τηλεόρασης, έχει εργαστεί ως 2D animator, animation director/supervisor, visual artist και art director για 2D/3D animation.
Επιπλέον, έχει συμμετάσχει σε πληθώρα έργων, που περιλαμβάνουν σχεδιασμό χαρακτήρων, concept design kai storyboarding, καθώς και εμπορική εικονογράφηση για έντυπα και online/mobile content, αλλά και για παιδικά βιβλία και μέσα επικοινωνίας. Με την εκτεταμένη εμπειρία και γνώση του τόσο στα παραδοσιακά όσο και στα ψηφιακά μέσα, έχει προσφέρει με επιτυχία μια ευρεία γκάμα εικονογραφικών στυλ σε διάφορα έργα και εμπορικούς πελάτες παγκοσμίως.
Παράλληλα διδάσκει Ιllustration στο Graphic Design Program at the Department of Arts & Creative Industries of Deree, του Deree, στο Αμερικανικό Κολλέγιο της Ελλάδας. (https://stefanok.myportfolio.com/ | Instagram: stef_leppard)
Ο Νίκος Βάγιας είναι φοιτητής καλών τεχνών του προγράμματος Visual Arts στο Deree, στο Αμερικανικό Κολλέγιο της Ελλάδας, με ειδίκευση στην εικονογράφηση. Έχει σπουδάσει στο παρελθόν Καλές Τέχνες στο «Κέντρο Τεχνών Πλάκα» και στο «Εργαστήρι Τέχνης Ζωγραφίζω» για δύο χρόνια. Έχει λάβει μέρος σε σύντομα πρότζεκτ κόμικς και εικονογράφησης και δημιουργεί αυτή τη στιγμή τη δική του ιστορία. Μέσω της συμμετοχής του σε τέτοια ερασιτεχνικά έργα και σε πολλαπλά συνέδρια, πουλόντας την δική του δουλειά, ο Νίκος προσπαθεί να εισέλθει σε επαγγελματικούς κλάδους και να δημιουργήσει μια καριέρα στην τέχνη.”
Η Αναστασία Βικτωρία Μικρού σπουδάζει Graphic Design στο Deree, το Αμερικανικό Κολλέγιο της Ελλάδας (και κατέχει δευτερεύον πτυχίο σε Καλών Τεχνών). Το 2024 ήταν αντιπρόεδρος τις κοινότητας του Visual arts στο Deree και την ίδια χρονιά πήρε υποτροφία από τον ίδιο κλάδο. Οι επαγγελματικές βλέψεις της για το μέλλον κινούνται στο πλαίσιο του concept art και character design για βιντεοπαιχνίδια και ταινίες και σειρές κινουμένων σχεδίων. Επίσης έχει δείξει μεγάλο ενδιαφέρον για τον τομέα της εικονογράφησης δουλεύοντας ηλεκτρονικά από το 2020 σε προσωπικά σχέδια και εργασίες που κοινοποιεί στα μέσα κοινής δικτύωσης της. (Instagram: vinnyart7)
ΤΗΕ ΤΕΛΟΣ SOCIETY
Η THE ΤΕΛΟΣ SOCIETY, Arts & Culture Research Lab Observatorium είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία με έδρα την Αθήνα. Ιδρύθηκε το 2019. Το διοικητικό συμβούλιο αποτελείται από την ιδρύτρια, τον πρεσβευτή του οργανισμού Abdellah Karroum, τον οικονομικό και τον νομικό σύμβουλο, Παναγιώτη Καλυβίτη και Pieter van Ysseldjik.
Μέσω της φιλοσοφίας, της επιστήμης, της τεχνολογίας, και των τεχνών η TTS επικεντρώνεται στη διεπιστημονική παραγωγή έρευνας και της ερμηνεία αυτής στο χώρο του πολιτισμού στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η TTS υποστηρίζει μια βιώσιμη πρακτική του ‘βλέπειν’, μια ανθεκτική οικολογία της εικαστικής παραγωγής και των ίσων ευκαιριών.
Οι εκδόσεις της ΤΤS βρίσκονται στα παρακάτω βιβλιοπωλεια: Πολιτεία, Ιανός, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Ίαμβος, Πίξελ και Public (online).
Σχετικά με τις πολιτιστικές δράσεις της ΤΤS, δραστηριοποιείται στην Ελληνική περιφέρεια, νησιωτική Ελλάδα και ακριτικές περιοχές. Η ΤΤS δημιουργεί διεπιστημονικές ομάδες, διαφορετικές για κάθε δράση που καλούνται να δουλεύουν συνεργατικά σε επιτόπια άυλα πρότζεκτ φέρνοντας πτυχές του ίδιου του τόπου στο φως.
ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ
Το Καστελλόριζο ή, επισήμως, η Μεγίστη είναι ελληνικό νησί των Δωδεκανήσων στο Λύκιο Πέλαγος στο γεωγραφικό διαμέρισμα των νησιών Αιγαίου. Απέχει μόλις 1,25 ν.μ. από τις νοτιοδυτικές Μικρασιατικές ακτές, και 72 ν.μ. από τη Ρόδο. Από τον Πειραιά απέχει 328 ν.μ. και 150 ν.μ. από την Κύπρο. Έχει έκταση 9,1 χλμ2 και μήκος ακτών 19,5 χλμ .
Το νησί συνοδεύεται από μια μεγάλη ναυτική παράδοση, με έντονα τα σημάδια της ναυτικής και εμπορικής ανάπτυξης που κάποτε γνώρισε. Σύμφωνα με την απογραφή του 2021, έχει πληθυσμό 594 κατοίκων, που διαβιούν στον ομώνυμο οικισμό, ο οποίος είναι και ο μοναδικός στο νησί. Είναι η μεγαλύτερη (εξ ου και Μεγίστη) νήσος ενός μικρού συμπλέγματος, που ονομάζεται σύμπλεγμα Καστελλόριζου ή σύμπλεγμα Μεγίστης και περιλαμβάνει τις νησίδες και βραχονησίδες: Άγιος Γεώργιος, Αγριέλαια, Κουτσουμπάς, Μεγάλο Μαύρο Ποϊνί, Μικρό Μαύρο Ποϊνί, Πολύφαδος ένα, Πολύφαδος δύο, Ρω, Σαβούρα, Στρογγυλή, Τραγονέρα, Ψωμί και Ψωραδιά, που ανήκουν στην Ελλάδα, καθώς και κάποιες άλλες νησίδες, που ανήκουν στην Τουρκία. Οι προαναφερθείσες 14 νησίδες/βραχονησίδες αποτελούν τον Δήμο Μεγίστης, με την Στρογγυλή να αποτελεί το ανατολικότερο άκρο της ελληνικής επικράτειας.
Info
Εκδότης
ΤΗΕ ΤΕΛΟΣ SOCIETY, Arts & Culture Research Lab Observatorium
Γεωργία Κοτρέτσος www.thetelossociety.com [email protected]
Instagram: @thetelossociety
+30 6948043637
Συγγραφέας
Γεωργία Κακούρου-Χρόνη [email protected]
Σημείο Πώλησης από 1 Δεκεμβρίου, 2024
Βιβλιοπωλείο Πολιτεία | https://www.politeianet.gr/ Ασκληπιού 1-3, Αθήνα 106 79
Αναζήτηση
Το Καστελλόριζο Βοτσαλοκοχυλάκι
ISBN 978-618-85752-6-4
Δεκέμβριος, 2024
Συγγραφέας, Γεωργία Κακούρου-Χρόνη
Επιμέλεια έκδοσης και σχεδιασμός, Γεωργία Κοτρέτσος
Επιμέλεια περιεχομένου εικόνων, Νίκος Βαγιάς
Σχέδιο, Στέφανος Κολτσιδόπουλος
Χρώμα, Αναστασία Βικτώρια Μικρού
Τυπώθηκε στην Αθήνα από το Τυπογραφείο ΠΛΕΤΣΑΣ – ΚΑΡΔΑΡΗ