“Το κορίτσι με τη βελόνα” του Μάγκνους φον Χορν

Aπό τις 27/2 στα σινεμά.

Η Weirdwave, από τις 27 Φεβρουαρίου, παρουσιάζει στα σινεμά την πολυαναμενόμενη ταινία Το Κορίτσι με τη Βελόνα του Μάγκνους φον Χορν που προκρίθηκε στην τελική 5άδα για το Όσκαρ Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας.

Από το διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ των Καννών στις υποψηφιότητες για Όσκαρ Καλύτερης Διεθνούς ταινίας
Από 27/2 στους κινηματογράφους

Το Κορίτσι με τη βελόνα είναι μια καθηλωτική ταινία, από το πρώτο εως και το τελευταίο λεπτό, που βασίζεται σε αληθινή ιστορία που συνέβη στην Δανία στις αρχές του 20ου αιώνα. Ένα οπτικό ποίημα για τη θέση των γυναικών σε έναν κόσμο πατριαρχίας, ταξικής ανισότητας και σεξουαλικής εκμετάλλευσης Στην ταινία, που έκανε την πρεμιέρα της στο φεστιβάλ των Καννών, πρωταγωνιστούν οι Τρίνε Ντίρχολμ (Η Βασίλισσα της Καρδιάς) και Βικ Κάρμεν Σόννε (Η Χώρα του Θεού).

Ένα οπτικό ποίημα για τη θέση των γυναικών σε έναν κόσμο πατριαρχίας, ταξικής ανισότητας και σεξουαλικής εκμετάλλευσης

ΥΠΟΘΕΣΗ

Λίγο πριν το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η Καρολίνε προσπαθεί να επιβιώσει σε μια Δανία που θυμίζει γοτθικό εφιάλτη. Αντιμετωπίζει τη μοναξιά και την απελπισία, καθώς ο άντρας της δεν επιστρέφει από το μέτωπο και η ίδια βρίσκεται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση.

Στην αναζήτησή της για μια καλύτερη ζωή, η γνωριμία της με τη Ντάγκμαρ, μια γυναίκα που θα τη βοηθήσει να βρει ανάδοχη οικογένεια για το μωρό της, αποδεικνύεται καθοριστική αφού στο πλευρό της αποφασιστικής αυτής γυναίκας η Καρολίνε θα αποκτήσει μια οικογένεια, μια μητέρα, μια σύντροφο και κυρίως τη γυναικεία αλληλεγγύη που θα την βοηθήσει να αναδυθεί μέσα από τις στάχτες του παλιού κόσμου ως μια νέα ανεξάρτητη γυναίκα.

Στο πλευρό της Ντάγκμαρ, η Καρολίνε βρίσκει μια νέα οικογένεια, μια νέα ελπίδα και τη δύναμη να πάρει τη ζωή στα χέρια της. Όμως, η Καρολίνε θα ανακαλύψει ότι η αλληλεγγύη έχει και σκοτεινές πλευρές…

Το κορίτσι με τη βελόνα
Το κορίτσι με τη βελόνα

Το Κορίτσι με τη βελόνα αφηγείται μια συγκλονιστική ιστορία που θα μείνει αξέχαστη στους θεατές και είναι εξαιρετικά επίκαιρη καθώς αναδεικνύει τη δύναμη των γυναικών να αναγεννηθούν και να διεκδικήσουν την ανεξαρτησία τους, ακόμη και σε έναν κόσμο γεμάτο πατριαρχία και πόλεμο.

Ο σουηδός σκηνοθέτης Μάγκνους φον Χορν, ο οποίος ζει στην Πολωνία και διδάσκει στην φημισμένη Εθνική Σχολή Κινηματογράφου του Λοτζ, έχει δηλώσει πως εμπνέεται από πράγματα που του προκαλούν φόβο, χωρίς ωστόσο να θέλει να σοκάρει με την φρίκη, καθώς πάντα αναζητά την ανθρωπιά -ακόμα και μέσα στη σκληρότητα. Αναφέρθηκε επίσης, στην «τρομακτική ομοιότητα που μπορεί να έχει η ασπρόμαυρη Δανία του 1920 με την σύγχρονη ευρωπαϊκή κοινωνία», καθώς και στο ζήτημα του δικαιώματος στην άμβλωση που αυτή τη στιγμή συζητιέται εκ νέου σε Ευρώπη και Αμερική.

Ένα οπτικό ποίημα για τη διαχρονική θέση των γυναικών μέσα σε έναν κόσμο πατριαρχίας, ταξικής ανισότητας και σεξουαλικής εκμετάλλευσης, αλλά και για το τίμημα της αυτοδιάθεσης, σε αντιδιαστολή με το κακό που, απλωμένο στον κόσμο μετά από έναν πόλεμο βουτηγμένο στη φρίκη, γίνεται συχνά το όπλο στα χέρια των αδύναμων. Μια ασπρόμαυρη ταινία με μαγευτική φωτογραφία που θυμίζει εξπρεσιονιστική γκραβούρα. Ένα σκοτεινό παραμύθι για μεγάλους με απρόσμενη εξέλιξη που κόβει την ανάσα.

Το κορίτσι με τη βελόνα

TO ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΗ ΒΕΛΟΝΑ (Pigen med nålen, ΔΑΝΙΑ/ΠΟΛΩΝΙΑ/ΣΟΥΔΙΑ, 2024, 115’)
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Μάγκνους φον Χορν
ΣΕΝΑΡΙΟ: Μάγκνους φον Χορν, Λίνε Λάνγκεμπεκ
ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Τρίνε Ντίρχολμ, Βικ Κάρμεν Σόννε, Μπεζίρ Ζεσίρι

Share this
Tags
Μαρία Δήμου
Μαρία Δήμου
Η Μαρία Δήμου έχει σπουδάσει Σκηνοθεσία Κινηματογράφου και Τηλεόρασης και ασχολείται με τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία σε θέματα που άπτονται της τέχνης και του πολιτισμού. Είναι μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων για την Ανεξαρτησία και τη Διαφάνεια των ΜΜΕ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Ο φανταστικός κοινωνικός ρεαλισμός του Thomas Schütte

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο σύγχρονος εικαστικός Thomas Schütte γεννήθηκε το 1954 στη Γερμανία. Ζει και εργάζεται στο Ντίσελντορφ. Από το 1973...

Ναντίν Αμπντέλ Γκαφάρ: Η Ιδρύτρια του Art D’Égypte μιλά στo Αrtviews

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη  Η Ναντίν Αμπντέλ Γκαφάρ, η καταξιωμένη Γαλλο-Αιγύπτια επιμελήτρια με βαθιά αγάπη για την αιγυπτιακή τέχνη και τον πολιτισμό, έχει αφιερώσει τη...

Τα αφαιρετικά ψυχογραφήματα του μεταπολεμικού κοσμοπολιτισμού

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης  Με το τέλος του αποτρόπαιου ανεπανόρθωτα Β’ Παγκόσμιου Πόλεμου το 1944 αρχίζει η μεταπολεμική περίοδος της σύγχρονης τέχνης...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this