Ξεκινά το 2ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΧΑΛΚΗΣ – ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ

7-11 Σεπτεμβρίου 2023

Το 2ο Φεστιβάλ Μουσικής Χάλκης-Δημήτρης Κρεμαστινός παίρνει τη σκυτάλη από την επιτυχημένη πρώτη διοργάνωση του 2022 και ετοιμάζεται να υποδεχτεί το κοινό από τις 7 έως τις 11 Σεπτεμβρίου 2023. Πέντε μουσικές συναυλίες θα παρουσιαστούν κάθε βράδυ στις 21:00 σε πέντε διαφορετικά σημεία του νησιού. 

Στο δεύτερο «βήμα» του, και πάλι υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του διακεκριμένου μαέστρου Νίκου Χαλιάσα, το Φεστιβάλ Μουσικής Χάλκης-Δημήτρης Κρεμαστινός, διοργανώνει μαζί με τους προσκεκλημένους καλλιτέχνες μια γιορτή γεμάτη νότες, με στόχο την ιδιαίτερη «υπενθύμιση» του αστείρευτου πλούτου της μουσικής, με έργα που θα μας ταξιδέψουν από τον Μότσαρτ και το Θεοδωράκη, μέχρι τον Προκόφιεφ και τον Ρότα, ενώ η κρητική λύρα θα συναντήσει το φλάουτο και το πιάνο θα συνομιλήσει με το βιολί.

Τα τοπόσημα της Χάλκης –το λιμάνι, η περίβολος της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, η οικία του Δημήτρη Κρεμαστινού αλλά και ο αρχαιολογικός χώρος του παλιού Χωριού–, όπου θα πραγματοποιηθούν οι συναυλίες, συμπληρώνουν την εμπειρία των επισκεπτών και των κατοίκων του νησιού που θα τις παρακολουθήσουν.

Το φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και διοργανώνεται από τον Δήμο Χάλκης, σε συνεργασία με την p-art of the solution AΜKE, ενώ πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, την αμέριστη υποστήριξη της Βουλής των Ελλήνων, της Περιφερειακής Ένωση Δήμων Νοτίου Αιγαίου και της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

Η φετινή εναρκτήρια συναυλία του Φεστιβάλ, την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου, είναι αφιερωμένη στους Νέους! Η Camerata Junior, η παλαιότερη και πιο επιτυχημένη ορχήστρα νέων της Ελλάδας, παρουσιάζει ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει αγαπημένα έργα του διασημότερου παιδιού-θαύματος στον κόσμο της μουσικής. Δύο έργα του Wolfgang Amadeus Mozart  θα ακουστούν στο λιμάνι της Χάλκης: το Κοντσέρτο για κλαρινέτο με τη σύμπραξη του διεθνώς καταξιωμένου κλαρινετίστα Σπύρου Μουρίκη και η δημοφιλής Συμφωνία αρ. 40. Τη διεύθυνση της Camerata Junior αναλαμβάνει ο μαέστρος της, Νίκος Χαλιάσας. 

Την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου, το σύνολο «reZearch» προτείνει μία δημιουργική συνύπαρξη, φωνής, οργάνων και ήχων που προέρχονται από διαφορετικές παραδόσεις, έχοντας στο επίκεντρό της, την πολύπλευρη προσέγγιση στην έννοια της ρίζας (μουσικά αλλά και πολιτισμικά). Το ρεπερτόριο του σχήματος, εκκινεί από ένα μεγάλο εύρος ήχων: παραδοσιακά και, γενικότερα, αγαπημένα τραγούδια, μέσα από ένα πρίσμα ηχητικού πειραματισμού, έργα δυτικής κλασικής μουσικής που εμπνεύστηκαν από την παράδοση παιγμένα με ένα αμιγώς παραδοσιακό όργανο, καθώς και έργα δυτικής μουσικής διασκευασμένα για τον ιδιαίτερο ηχοχρωματικό συνδυασμό του συνόλου (από τον Bach έως τον Satie). Η συναυλία αυτή προσδοκά να αναμοχλεύσει ακουστικές και πολιτισμικές μνήμες, μέσα από έναν φρέσκο ήχο, όπου η κλασική δυτική και η ελληνική δημοτική παράδοση αναζητούν τη βαθιά συζήτηση των εκφραστικών, πολιτισμικών και συγκινησιακών τους φορτίων.

Η τρίτη συναυλία του Φεστιβάλ, το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου είναι αφιερωμένη σε μια «σερενάτα»! Το ντούο φλάουτο και πιάνο που αποτελείται από τους διακεκριμένους μουσικούς Sonat & Ece Sözer προτείνουν ένα πρόγραμμα με δημοφιλή έργα του ρεπερτορίου του φλάουτου καθώς και αγαπημένες μελωδίες σε διασκευή για αυτό το τόσο αισθαντικό δίδυμο.

Την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου, το DuoYūgen, κλείνοντας φέτος μια δεκαετία κοινής μουσικής πορείας, αναμετριέται με ένα άκρως συναρπαστικό πρόγραμμα: Ερμηνεύει δύο εκ των διασημότερων έργων που γράφτηκαν ποτέ, το μπαλέτο «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του Σεργκέι Προκόφιεφ εμπνευσμένο από την ομότιτλη ρομαντική τραγωδία του W. Sheakspeare και τη συμφωνική σουίτα “Σεχραζάντ” του Ρίμσκυ-Κόρσακοφ εμπνευσμένη αντίστοιχα από τη συλλογή παραμυθιών της Μέσης Ανατολής “Χίλιες και μια νύχτες”. Οι μεταγραφές για βιολί και πιάνο των έργων αυτών είναι της βιολονίστας Lidia Baich και του πιανίστα και μαέστρου Matthias Fletzberger, δύο σημαντικών καλλιτεχνών της παγκόσμιας μουσικής σκηνής. Η συναυλία περιέχει επίσης τα 4 ρομαντικά κομμάτια op.75 για βιολί και πιάνο του Antonin Dvořák, όπου οι μελωδίες του βιολιού ανταμώνουν με τη γοητευτική πιανιστική γραμμή, δημιουργώντας έναν διάλογο που αφήνεται στην αφήγηση ενός γλαφυρού και σχεδόν ερωτικού μουσικού κειμένου.

Η φετινή διοργάνωση κλείνει τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου με ένα από τα πιο δραστήρια κι αγαπητά σύνολα μουσικής δωματίου της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, το Σύνολο Χάλκινων Πνευστών και Κρουστών «Metallon» να φέρνει τη μαγεία του σινεμά στη Χάλκη! Το METALLON παρουσιάζει ένα μουσικό αφιέρωμα στον Νίνο Ρότα, με μελωδίες από ταινίες που άφησαν εποχή, όπως: Ο Νονός, Οκτώμιση και La Strada. Διευθύνει, ο αρχιμουσικός και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Μουσικής Χάλκης Νίκος Χαλιάσας. Τα έργα προλογίζει ο δημοσιογράφος – κριτικός κινηματογράφου στις εφημερίδες Τα Νέα και Το Βήμα, Γιάννης Ζουμπουλάκης. Οφείλει να σημειωθεί ότι αποτελεί ιδιαίτερη χαρά και τιμή για το Φεστιβάλ το γεγονός ότι η καταληκτική αυτή συναυλία της φετινής διοργάνωσης θα πραγματοποιηθεί στο Χωριό, το οποίο αποτελεί προστατευόμενο αρχαιολογικό χώρο.

Χορηγοί του φεστιβάλ είναι ο ΔΕΔΔΗΕ, η ESA Security Solutions και η Cosmote, υποστηρικτές η ΑΝ.ΔΩ, το Europe Direct – Νοτίου Αιγαίου, ο Σύλλογος “Oι Φίλοι της Μουσικής”, το Philosofish, ο Σκλαβενίτης, ενώ χορηγοί μετακινήσεων είναι η Skyexpress και το Nissos Halki.

 

 

Share this
Tags
Maria Tr
Maria Tr
Η Μαρία είναι "παιδί του κέντρου". Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, μα το μυαλό της πάντα ταξίδευε σε ακρογιαλιές και ανοιχτούς ορίζοντες. Έχει περάσει απ΄ τα έδρανα της φιλοσοφικής σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου και του τμήματος θεατρικών σπουδών του πανεπιστημίου της Πάτρας

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Η αιθέρια τέχνη του συμβολιστή Οντιλόν Ρεντόν

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Οντιλόν Ρεντόν / Odilon Redon (κανονικά Μπερτράν Ρεντόν), γεννήθηκε το 1840 στο Μπορντώ της Γαλλίας, σε...

Η πολυπρισματική αισθητική του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος Ζωγράφος, Λογοτέχνης, Θεωρητικός της Τέχνης Ο Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1906. Σε νεαρή ηλικία παρουσίασε τα πρώτα έργα του και...

Αντώνης Χατζηϊωάννου: Η ζωγραφική, ως τέχνη, ανήκει σε όλο τον κόσμο

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη  Πρόσφατα είχαμε την τύχη να επισκεφτούμε την φιλόξενη οικία της οικογένειας του γνωστού συλλέκτη Αντώνη Χατζηϊωάννου και να μιλήσουμε  για την...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this