Η τέχνη του Δημήτρη Πανταζή αποτελεί ένα μοναδικό φαινόμενο που γεφυρώνει την αλχημεία, τον μυστικισμό και τη σύγχρονη επιστήμη. Με έργα που ισορροπούν ανάμεσα στο παρελθόν και το μέλλον, ο Πανταζής ερευνά τις σκοτεινές γωνιές της ανθρώπινης εμπειρίας, αναδεικνύοντας έννοιες όπως το άμορφο, το αποκειμένο, και την εσωτερική μεταμόρφωση. Το έργο του «Αποκείμενο», με την αινιγματική χορογραφία «παγωμένου αίματος», αντλεί έμπνευση από την Abject Art και κλονίζει την παραδοσιακή αισθητική αντίληψη.
Ο καλλιτέχνης συνδέει το παρελθόν της συλλογής του Sir Hans Sloane με το σύγχρονο εικαστικό διάλογο, όπου η ύλη αποκτά μεταφυσικές προεκτάσεις. Στο έργο του «Αστρικό Σώμα», ο Πανταζής ανιχνεύει τη σύνδεση του ανθρώπου με τη σοφία και τη φώτιση, ενώ τοποθετεί τη ψυχή στο επίκεντρο μιας μεταφυσικής αναζήτησης. Μέσα από την επίκληση φαινομένων όπως η αύρα και η εκτοπλασματική ενέργεια, η τέχνη του επαναδιαπραγματεύεται τη σχέση του θεατή με την πραγματικότητα, αναδύοντας νέες διαστάσεις χώρου και χρόνου.
Η παράθεση επιστημονικών αναφορών και μεταφυσικών εννοιών κορυφώνεται στο έργο «Μετά την Επίπεδη Γραμμή». Εδώ, ο θάνατος απεικονίζεται ως μία διαδικασία με διαλείψεις ζωής και θανάτου, αντλώντας στοιχεία από ιατρικές μελέτες και φιλοσοφικές προσεγγίσεις. Το έργο αναμοχλεύει υπαρξιακά ερωτήματα, ενώ παράλληλα αποτυπώνει τη διαρκή σύγκρουση του ανθρώπου με τη θνητότητά του.
Οι γεωμετρικές φόρμες και τα συμβολικά μοτίβα, όπως οι κύκλοι και οι σταυροί, επαναλαμβάνονται σε έργα όπως η «Τελευταία Γέννα», όπου το τέλος της ζωής αποκτά υπαρξιακή σημασία. Μέσα από τη ζωολογία, τη βιολογία και την αρχαία μυστικιστική σκέψη, ο Πανταζής προσκαλεί τον θεατή σε έναν εσωτερικό διάλογο για την ουσία της ύπαρξης.
Η τέχνη του συνδέεται άμεσα με τις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις και τις επιστημονικές προοπτικές. Το φως, ως αιτία και μέσο δημιουργίας, αποκτά μια σχεδόν κοσμική υπόσταση, όπως περιγράφει ο Robert A. Sobieszek. Μέσα από ψυχεδελικές εμπειρίες, επιστημονικές θεωρίες και την ίδια την τέχνη της φωτογραφίας, ο Πανταζής επανακαθορίζει το τι σημαίνει δημιουργία, προκαλώντας ταυτόχρονα συγκίνηση και δέος.
Η έκθεση του Πανταζή λειτουργεί ως ένας καθρέφτης της εποχής μας. Αναδεικνύει την τεχνολογική πρόοδο και την επιστημονική γνώση, ενώ ταυτόχρονα αγγίζει τις αρχέγονες πτυχές της ανθρώπινης συνείδησης. Στον κόσμο που παρουσιάζει, οι διαστάσεις της τέχνης, της επιστήμης και της φιλοσοφίας διασταυρώνονται, δημιουργώντας έναν διάλογο για το μέλλον της ανθρώπινης δημιουργικότητας. Η αμφιθυμία, ο θαυμασμός και η αμηχανία που προκαλεί το έργο του Πανταζή είναι η απόδειξη της δύναμης της τέχνης του να ανατρέπει, να αφυπνίζει και να εμπνέει.
Επιμελητές
Επιμέλεια κειμένου: Θανάσης Μουτσόπουλος
Επιμέλεια έκθεσης: Νάσια Καλαμάκη
Who is Who
Ο Δημήτρης Πανταζής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1979. Αποφοίτησε με άριστα απο την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνων της Αθήνας το 2004 ( Εργ. Γ. Ψυχοπαίδη) και το 2017 ολοκλήρωσε το πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών Έρευνα στην Αρχιτεκτονική: Σχεδιασμός – Χώρος – Πολιτισμός. Η ερευνητική του εργασία, με επιβλέπουσα την κα Μελίτα Εμμανουήλ, εστίασε στην λογοκρισία των εικαστικών τεχνών σε Κίνα, Ρωσία, Τουρκία, Ιράν και Συρία. Οι ατομικές του εκθέσεις είναι οι ακόλουθες : Γυμνή Σάρκα / Ρομάντσο / 2018, Ομολογίες του Σώματος / Εικαστικές Αναζητήσεις / 2015, Εγώ / Δημαρχειακό Μέγαρο Γλυφάδας / 2013, Θερμογραφίες / Μικρά Ασία / 2007
Info
Διάρκεια έκθεσης Ζωή εκ Θανάτου
Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου έως Σάββατο 1 Μαρτίου 2025
Ωράριο Λειτουργίας
Δευτέρα-Παρασκευή 11.30-15.00 & 17.30-20.30
Σάββατο 11.30-15.00
Γκαλερί Έρση
Κλεομενους 4, Αθηνα, 10675
210 7220231
galersi@ath.forthnet.gr