«Άγγελος και Δράκος» του Αλέκου Κυραρίνη στον Τριαντάρο της Τήνου

Η γκαλερί ΑΛΜΑ σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Τήνου παρουσιάζει την έκθεση του Αλέκου Κυραρίνη Άγγελος και Δράκος σε μια εξοχική κατοικία στον Τριαντάρο της Τήνου ‘A touch of new’ / Vacation House. Επιμέλεια Έκθεσης/Κείμενα: Λουίζα Καραπιδάκη

Ο ζωγράφος Αλέκος Κυραρίνης, άριστος γνώστης της παμπάλαιας και χαρακτηριστικής Τηνιακής τέχνης της μαρμαροτεχνίας, της βυζαντινής τεχνοτροπίας και εικονογραφίας, καθώς και της σύγχρονης εικαστικής δράσης, καταφέρνει να εκφράζεται με έναν απόλυτα ρηξικέλευθο μοντέρνο τρόπο. Ενσωματώνει δεξιοτεχνικά στα έργα του- φανερά ή υπαινικτικά – πολλά στοιχεία της πολιτιστικής παράδοσης του τόπου του, χωρίς να αλλοιώνει την προσωπική έκφραση του αντισυμβατικού καλλιτέχνη, που απέκτησε στη μακρά εικαστική πορεία του και στη θητεία του στην ΑΣΚΤ. Καθιερωμένα εικονογραφικά πρότυπα, βαθιά χαραγμένα στην ιδιοσυγκρασία του από τις ρίζες και τις καλλιτεχνικές του απαρχές, αντανακλούν στην αισθητική της ζωγραφικής του και μετατρέπονται σε σύγχρονες εικονογραφικές συνθέσεις ιδιαίτερης σημασιολογικής βαρύτητας.

Ο Κυραρίνης επιβάλλει ουσιαστικά μια αυθεντική, διαφορετικής αντίληψης αναπαραστατικότητα, λόγια και στοχαστική, που χαρακτηρίζεται έντονα από τη στιβαρότητα της σύνθεσης, τη σαφήνεια των θεματικών συνενώσεων, την αυστηρότητα των γραμμών αλλά και την ευαισθησία στην απόδοση των καθοριστικών λεπτομερειών. Πιστός στη χρήση της αυγοτέμπερας πάνω σε ξύλο με ειδική προετοιμασία (gesso), εκμεταλλεύεται τις πολλαπλές πλαστικές δυνατότητες αυτής της τεχνικής, από την απόδοση της απειροελάχιστης λεπτομέρειας μέχρι τις άπειρες χρωματικές διαβαθμίσεις. Δημιουργεί έτσι έργα εξαιρετικής αντοχής και ανανεωτικής αισθητικής, ως εκφραστές διαχρονικών εικαστικών και πολλαπλών υπαρξιακών αναζητήσεων. Με απόλυτη ευαισθησία στις θεματικές του επιλογές και ειλικρινή αφοσίωση στην τέχνη της ζωγραφικής, για ακόμα μια φορά μας εκπλήττει με την ποιότητα της δουλειάς του, τη δύναμη της καλλιτεχνικής του έκφρασης και την επίδραση που ασκεί η ιδιάζουσα αφηγηματικότητα των έργων του στον θεατή.

Έργο Αλέκου Κυραρίνη

Τα έργα της έκθεσης στην Τήνο, με τον τίτλο «Άγγελος και δράκος» διαπραγματεύονται εννοιολογικά την μόνιμη εσωτερική διαμάχη του ανθρώπου, ανάμεσα στο ευτυχές και το δυστυχές, το δημιουργικό και το καταστροφικό, το ωφέλιμο και το ζημιογόνο. Όπως λέει ο καλλιτέχνης «το καλό και το κακό πηγαίνουν μαζί στον μεταπτωτικό κόσμο… στη ζωγραφική μου απεικονίζεται ο θρίαμβος, η νίκη του καλού έναντι του κακού, ενσωματωμένα σε μια ποιητική που προκύπτει από τη διαύγεια των μοτίβων και των αρχιτεκτονικών στοιχείων». Οι σκοτεινές και οι φωτεινές πλευρές του ανθρώπου, η αέναη αμφίσημη σχέση με τον πολέμιο του κακού και τον αμύντορα του καλού ενσαρκώνονται στην τέχνη του, αποκτούν μορφή και εμφανίζονται εικονογραφικά με συμβολικό τρόπο.

Αγαθή τύχη έφερε τα σύγχρονης εικαστικής γραφής έργα του Αλέκου Κυραρίνη να εκτεθούν στο μοναδικής αισθητικής μεταμοντέρνο χώρο, της παλιάς σιταποθήκης στο Τριαντάρο, που διατηρεί πολλά παραδοσιακά Τηνιακά στοιχεία. Έτσι δίνεται στον επισκέπτη η δυνατότητα να ζήσει μια εξαιρετική εμπειρία ανάμεσα σε διαχρονικές παραδόσεις, σύγχρονες δημιουργικές εκφάνσεις και μοναδικές αισθητικές απολαύσεις.

Όπως έγραψε και ο Claude Lévi-Strauss «Η ποικιλομορφία των ανθρώπινων πολιτισμών βρίσκεται πίσω μας, γύρω μας και μπροστά μας. Η μόνη απαίτηση που μπορούμε να προβάλουμε ως προς αυτή (απαίτηση δημιουργική για κάθε άτομο με αντίστοιχα καθήκοντα) είναι να πραγματοποιείται με μορφές, απ’ τις οποίες καθεμιά, με τη συνεισφορά της, θα κάνει τις άλλες να γίνονται ακόμη πιο γενναιόδωρες».

INFO

Η γκαλερί ΑΛΜΑ σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Τήνου παρουσιάζει την έκθεση
του Αλέκου Κυραρίνη “Άγγελος και Δράκος” σε μια εξοχική κατοικία στον Τριαντάρο της Τήνου ‘A touch of new’ / Vacation House.

Επιμέλεια Έκθεσης/Κείμενα: Λουίζα Καραπιδάκη

Εγκαίνια Έκθεσης: Τετάρτη 8 Αυγούστου, 19:30
Διάρκεια Έκθεσης: 8 – 28 Αυγούστου 2018
Ώρες Λειτουργίας: 18:00 – 21:00

 

Share this
Tags
Zeta Tz
Zeta Tz
Η Ζέτα ασχολείται με τη μετάφραση, την αρθρογραφία και την αρχισυνταξία στο χώρο των ΜΜΕ του πολιτισμού. Έχει ασχοληθεί με την διοργάνωση εικαστικών εκθέσεων και εκδηλώσεων που αφορούν στην κοινωνική ευθύνη. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Μπότση για δημοσιογραφική της δραστηριότητα στα θέματα πολιτισμού. Στο artviews.gr είναι υπεύθυνη της συντακτικής ομάδας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Άρτεμις Ποταμιάνου: Οι συνθήκες επιλογών της γυναικείας υπόστασης ανά τους αιώνες…συνθήκες ελευθερίας ή ανελευθερίας;

Γράφει η Ζέτα Τζιώτη Η εικαστικός- επιμελήτρια Άρτεμις Ποταμιάνου στο πλαίσιο μιας εικαστικής τριλογίας που συνεχίζεται ως ανοιχτός διάλογος στο χρόνο και θέτει σημαντικά αξιακά...

Λιζέτα Βασιλειάδη: Τέχνη…κραυγή απόγνωσης

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη Η Λιζέτα Βασιλειάδη παρουσιάζει αυτές τις μέρες τη νέα της δουλειά στην Γκαλερί Αργώ στην Αθήνα με τίτλο «Απόδραση».  Την...

Τέχνη – ερωτισμός – οικολογία, έκθεση στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος Η έκθεση Τέχνη, Ερωτισμός, Οικολογία θα πραγματοποιηθεί στις 15 και 16 Μαΐου 2024, στα πλαίσια διεθνούς διημερίδας φιλοσοφίας, ιστορίας της τέχνης...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this