Αλεξάνδρα Γκράβας: «Μέχρι σήμερα υπηρετώ το πάθος μου, το τραγούδι!»

Η συναυλία "Alexandra Gravas #discoveries" θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 3 Μαΐου 2019 και ώρα 21.00 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (Κτίριο Μ2) και στις 14 Μαΐου στο Palais des Beaux-Arts (BOZAR) των Βρυξελλών

Η διεθνούς φήμης mezzo-soprano Αλεξάνδρα Γκράβας μίλησε στο Artviews και την Χριστίνα Πραβιτσιώτη για το ανορθόδοξο ξεκίνημα της στον κόσμο του λυρικού τραγουδιού, την πίστη, την επιμονή και την υπομονή που χρειάζεται κανείς, προκειμένου να κατακτήσει το όνειρό του.

Πολίτης του κόσμου, η Αλεξάνδρα Γκράβας πραγματοποιεί εμφανίσεις από τη μία άκρη της γης στην άλλη σε διαφορετικές γλώσσες.

Αυτόν τον καιρό, θα έχουμε την ευκαιρία να την απολαύσουμε και στην Ελλάδα, την Παρασκευή 3 Μαϊου στις 21:00, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης σε μία εκδήλωση ανοιχτή για τους τηλεθεατές και τους ακροατές της, με τίτλο #discoveries.

Η σπουδαία ερμηνεύτρια θα ταξιδέψει το κοινό σε «ένα ονειρικό μουσικό ταξίδι ψυχής», όπως το ονομάζει η ίδια, με τραγούδια που θα ερμηνεύσει σε έξι διαφορετικές γλώσσες.

Επόμενος σταθμός, η παρουσίαση του νέου της δίσκου Songbook 2 στο Palais De Reau Arts στις Βρυξέλλες, στις 14 Μαϊου.


Alexandra Gravas #discoveries

Συνέντευξη στη Χριστίνα Πραβιτσιώτη

-Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς… Πώς ξεκινήσατε την μουσική σας καριέρα; Υπήρξαν δυσκολίες που ίσως να σκεφθήκατε να τα παρατήσετε;

-Με το τραγούδι άρχισα από μικρή, πάντα τραγουδούσα. Την πρώτη μου αμοιβή την πήρα  στα 15 μου, σε γερμανικά μάρκα τότε. Ότι θα μπορούσα να βγάλω και λεφτά με το «πάθος» μου, ήταν τότε μεγάλη ανακάλυψη.

Ωστόσο, μετά μεσολάβησαν διάφορες δυσκολίες που ξεπεραστήκαν με τον χρόνο, με πειθαρχία και τις σοβαρές μου σπουδές πάνω στο λυρικό τραγούδι.

Παρόλο το τελείως ανορθόδοξο ξεκίνημα μου, και αναφέρομαι στο γεγονός πώς πριν αρχίσω καν τις σπουδές μου, είχα πάθει την παράλυση της αριστερής μου χορδής, που ευτυχώς την ξεπέρασα με μεγάλη πειθαρχία και πίστη, δεν παραιτήθηκα ποτέ από το όνειρο μου.

Το τραγούδι ήταν πάντα μέρος του εαυτού μου και όχι κάποια «δουλειά». Μέχρι και σήμερα, μετά από τόσα χρόνια, δεν «δουλεύω» και ούτε κάνω καριέρα- υπηρετώ το πάθος μου- το τραγούδι.


Alexandra Gravas #discoveries

-Ποιες συνεργασίες σας θα σας μείνουν αξέχαστες;

-Κάθε συνεργασία μου μέχρι στιγμής είναι ιδιαίτερη, γιατί έμαθα από κάθε μια κάτι παραπάνω, συμπεριλαμβανομένων και τις λίγες κακές. Ο στόχος είναι να μαθαίνεις πάντα. Ιδιαίτερες στιγμές θα μπορούσα να πω, αποτέλεσαν οι συναντήσεις με την Cheryl Studer και τον Placido Domingo. Υπέροχοι! 

-Ποιοι μεγάλοι συνθέτες, τραγουδοποιοί, μουσικοί σας επηρέασαν; Ποιους θαυμάζετε;

-Σε γενικές γραμμές δεν είμαι άνθρωπος που θαυμάζει ανθρώπους και πράγματα, όμως, καλλιτέχνες και δημιουργίες που πλάσσανε τα μουσικά μου ενδιαφέροντα, ναι! Από αυτά υπάρχουν αρκετά.

Κάθε μια σε μια συγκεκριμένη φάση της ζωής μου. Από τον Heinrich Heine μέχρι τον Καβάφη, από την Μαρία Φαραντούρη μέχρι την Φλέρυ Νταντωνάκη, από την Kathleen Ferrier μέχρι την Maria Callas, από τον Μίκη Θεοδωράκη, Μίμη Πλέσσα, Μάνο Χατζιδάκι μέχρι τους Γιάννη Κωνσταντινίδη, Νίκο Σκαλκώτα και Γιάννη Χρήστου και πάει λέγοντας…

-Από που αντλείτε την έμπνευση και τη δύναμη για να τραγουδάτε;

-Έμπνευση αντλώ από την ατελείωτη πηγή μέσα μου, που συνεχώς ψάχνει να βρει καινούργιες μουσικές περιπέτειες και τρόπους έκφρασης. Μοναδικές μουσικές στιγμές που ζω, λειτουργούν μέσα μου σαν επαναφορτιζόμενες μπαταρίες. Η περιέργεια είναι μεγάλος οδηγός κι ευτυχώς είναι συνοδός μου από τα παιδικά μου χρόνια.

-Ποιοι είναι οι πιο αγαπημένοι σας προορισμοί στον κόσμο, δεδομένου ότι έχετε πραγματοποιήσει συναυλίες σε αμέτρητες χώρες;

-Πολύ δύσκολη ερώτηση. Μάλλον το Μεξικό και η Ελλάδα.


Alexandra Gravas #discoveries

-Η ποικιλία των γλωσσών ανά τον κόσμο είναι εμπόδιο στην μουσική;

-Καθόλου! Αρκεί να ξέρεις να τα λες καλά και να τα εντάξεις με νόημα στο πρόγραμμα σου. Το καινούριο μου CD #discoveries είναι σε 6 γλώσσες ενταγμένα με μια θεματική ροή και λογική. Η μουσική ξεπερνά με έναν μοναδικό τρόπο τα σύνορα όλων των ειδών, που έχει δημιουργήσει ο άνθρωπος.

-Στην παρουσίαση του δίσκου σας Songbook2 #discoveries στον ΙΑΝΟ, ο κόσμος που παρευρέθηκε κατέκλεισε την αίθουσα, ενώ έδειξε τόσο μεγάλη αγάπη και θαυμασμό προς εσάς. Τι πιστεύετε ότι σας κάνει τόσο αγαπητή στο κοινό σας;

-Ξέρουν και νιώθουν ότι τους αγαπώ και είμαι ευγνώμων για την παρουσία τους σε κάθε μου συναυλία. Δεν κάνω business! Τους καλωσορίζω στην μουσική μου παρέα και τους αφήνω να γίνουμε μια αγκαλιά. Ευγένεια και αγάπη αποτελούν τα μεγάλα κίνητρα για τα πάντα!

-Στην Ελλάδα έχουμε μουσική παιδεία πιστεύετε; Αγαπάμε το λυρικό τραγούδι; Γνωρίζουμε την σπουδαιότητά του;

-Ναι, πιστεύω πως η εξέλιξη των τελευταίων χρόνων είναι γρήγορη. Υπάρχουν  καταπληκτικοί δάσκαλοι και πλήθος ταλέντα. Βεβαία, πάντα θα μπορούσαν να βελτιώνονται οι συνθήκες και το επίπεδο των σπουδών προπαντός στην σολιστική εκπαίδευση με την βοήθεια του κράτους!


Alexandra Gravas #discoveries

-Μελλοντικά σχέδια και στόχοι; Θα πραγματοποιήσετε εμφανίσεις στην Ελλάδα στο άμεσο μέλλον;

-Το καινούριο μου CD κυριαρχεί στην agenda μου προς το παρόν. Συνεχίζουμε τις συναυλίες-παρουσιάσεις 3 Μαΐου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης σε κάλεσμα της ΕΡΤ 3 και τις 14 Μαΐου στο Palais des Beaux-Arts (BOZAR) των Βρυξελλών.

Μετά ετοιμαζόμαστε για Μαδρίτη, Βηρυτό, Κωνσταντινούπολη, Μεξικό και Παναμά. Το καλοκαίρι θα έχω εμφανίσεις και στην Ελλάδα, που είναι πάντα ιδιαίτερη χαρά για μένα.


Alexandra Gravas #discoveries

INFO:

Η συναυλία της Αλεξάνδρας Γκράβας “Alexandra Gravas #discoveries” θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 3 Μαΐου 2019 και ώρα 21.00 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (Κτίριο Μ2).

Είσοδος ελεύθερη (με αριθμημένες προσκλήσεις)

Πληροφορίες/Κρατήσεις: 2313338502 | 2313338513

Share this
Tags
Zeta Tz
Zeta Tz
Η Ζέτα ασχολείται με τη μετάφραση, την αρθρογραφία και την αρχισυνταξία στο χώρο των ΜΜΕ του πολιτισμού. Έχει ασχοληθεί με την διοργάνωση εικαστικών εκθέσεων και εκδηλώσεων που αφορούν στην κοινωνική ευθύνη. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Μπότση για δημοσιογραφική της δραστηριότητα στα θέματα πολιτισμού. Στο artviews.gr είναι υπεύθυνη της συντακτικής ομάδας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Εκπλήρωση, Υπαίθρια έκθεση της Άλεξ Μυλωνά

Την αναβίωση ή/και την εκπλήρωση του οράματος της γλύπτριας Άλεξ Μυλωνά (1920-2016) - με σύγχρονους όρους - προτείνει η υπαίθρια έκθεση που παρουσιάζεται έως...

Η Κλιματική Αλλαγή «μας αυτοκτονεί» 

Γράφει η Γεωργιάδου Ράνια, Ψυχολόγος Υπ. Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Εδώ και χρόνια «ζει ανάμεσά μας», αλλά οι πολλοί την σκεφτόμαστε μόνον όταν η νεροποντή «πνίγει...

Οι μουσικές ρίζες των εικαστικών μετασχηματισμών του Κλέε

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος  Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης  Ο Πάουλ Κλέε  / Paul Klee γεννήθηκε κοντά στην πόλη της Βέρνης το 1940. Ο πατέρας του...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this