«Απροσδόκητοι κήποι» ομαδική έκθεση στον Χώρο Τέχνης Ώχρα Μπλε, στη Λήμνο

H έκθεση ξεκινάει την Παρασκευή 5 Ιουνίου 2020.

Ο Χώρος Τέχνης Ώχρα Μπλε ξεκινά τη νέα περίοδο και παρουσιάζει από τις 5 Ιουνίου 2020 την ομαδική έκθεση “ Απροσδόκητοι κήποι” με τους καλλιτέχνες Χρήστο Κεχαγιόγλου, Νικόλα Μπλιάτκα και Μαρία Τζιροζίδου.

Απροσδόκητοι κήποι, κατάφυτοι και πολύχρωμοι. Εντυπώσεις ζωντανές και δυνατές. Ένας ολόκληρος κόσμος, ήρεμος, μυστικός και γοητευτικός, αναδύεται στις ζωγραφικές συνθέσεις της Μαρίας Τζιροζίδου, του Χρήστου Κεχαγιόγλου και του Νικόλα Μπλιάτκα. Κήποι που αναπτύσσονται στην προέκταση της πραγματικότητας και της φαντασίας. Κήποι που καλούν τον θεατή να περιηγηθεί μέσα τους, να γνωρίσει την ομορφιά τους και να αναδιφήσει στην αποκρυπτογράφηση των καλά φυλαγμένων μυστικών τους.

Μαρία Τζιροζίδου, Στάχια, 61×46εκ

Τα έργα της Μαρίας Τζιροζίδου προέρχονται από την τελευταία ενότητα δουλειάς της, τους «Κυκλαδικούς Κήπους», όπου προσπαθεί να «μεταδώσει την ατμόσφαιρα του τοπίου των κήπων του άμεσου περιβάλλοντός της», με τα ανοιξιάτικα αγριολούλουδα, τα μωβ της λεβάντας, τα κίτρινα, τα καφέ και τα κίτρινα του καλοκαιριού και τα πράσινα του χειμώνα να αποτελούν την έμπνευσή της. Η ρευστότητα και η διαύγεια της ακουαρέλας συντείνει καθοριστικά στην ευαισθησία και τον ρομαντισμό που αποπνέουν οι εικόνες της.

Η ελεύθερη γραφή και η ουσιαστική περιγραφική δύναμη του σχεδίου, η χρωματική ένταση και το παιχνίδι της φωτεινότητας, η ρυθμική οργάνωση και η πλαστικότητα των σχημάτων χαρακτηρίζουν τις συνθέσεις του Χρήστου Κεχαγιόγλου, ο οποίος έρχεται να αποκαλύψει εκείνο που υπάρχει πίσω από το ορατό, που πηγάζει από ψυχικές και συναισθηματικές καταστάσεις, που βιώνεται διαισθητικά πέρα από τη φαινομενικότητα των πραγμάτων:
«Ο κήπος μέσα στον κήπο που κρύβεται μέσα μας».

Νικόλας Μπλιάτκας, Εδεμ 1

Οι, πλούσιες σε ποιότητες και λάμψη, τονικές διαβαθμίσεις, η πειθαρχία του φωτός και του χώρου μέσα από τις καθαρά χρωματικές σχέσεις, αλλά και η εκφραστική αμεσότητα κυριαρχούν στα έργα του Νικόλα Μπλιάτκα με θέμα τους κήπους. Η οπτική του πρόθεση να προσεγγίσει τον φυσικό κόσμο διαμέσου της φαινομενικής κατάστασης της υλικής ύπαρξής του συγκεράζεται με μια διάχυτη λυρική διάθεση, ενώ εμφανείς είναι οι αλληγορικές υπομνήσεις ενός χαμένου Παραδείσου, ενός ουτοπικού και μυθικού κήπου της Εδέμ.

Γιάννης Μπόλης
Ιστορικός της τέχνης

Info

Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών για την πανδημία, δεν θα πραγματοποιηθούν εγκαίνια.

Διάρκεια έκθεσης
Παρασκευή 5 Ιουνίου έως Τρίτη 4 Αυγούστου 2020

Ωράριο Λειτουργίας
Καθημερινά 9.30- 14.00 και 18.00- 21.30
Κυριακή 18.00 – 21.30

Χώρος Τέχνης “Ώχρα Μπλε”
Π.Κυδά 8, 81400 Μύρινα, Λήμνος
2254 026264, 6976220673
ochra.blue13@gmail.com
http://ochrablue.blogspot.gr
https://www.facebook.com/OchraBlue

Νικόλας Μπλιάτκας, Αναπάντεχα, 120Χ100εκ.
Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

«All or Nothing»… και σίγουρα τίποτα λιγότερο από αυτά που μας υπόσχεται ο Mike Leigh

Γράφει η Μαρία Δήμου Ο Mike Leigh, εισήλθε στην χιλιετία με το κοινωνικο-οικογενειακό δράμα, «All or Nothing», το 2002. Ξεφεύγει ελαφρώς από το μελόδραμα και...

H “τέχνη” της ανάγνωσης του Κορανίου

Γράφει η Μαρία Τριγώνη Το κοράνι είναι το πιο διαβασμένο βιβλίο στον Ισλαμικό κόσμο, ενώ έχει δοθεί εξαιρετική σημασία στην διατήρηση, απομνημόνευση και απαγγελία του....

«Μαγνητικά Πεδία»: Το indie σκηνοθετικό ντεμπούτο του Γιώργου Γούση

Γράφει ο Γιώργος Δήμος Ξεκινώντας την καριέρα του ως δημιουργός κόμικς, ο γεννημένος το 1986 στην Αθήνα καλλιτέχνης, Γιώργος Γούσης, έκανε το μεγάλου μήκους ντεμπούτο...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this