Στο ατελιέ – Δημήτρης Κούκος: Ζωγραφίζοντας κάτω από τον Αττικό ουρανό

Δημήτρης Κούκος

Γράφει ο Γιάννης Λιάκος

Μεσημέρι Τρίτης και συνάντησα τον ζωγράφο, Δημήτρη Κούκο στο ατελιέ του στο Ψυχικό να προετοιμάζει μια νέα ενότητα έργων με θέμα “Από την Αθήνα στα Κύθηρα”.

Στα τελάρα έντονα χρώματα με καθαρότητα και μεγάλες πινελιές έδειχναν την άνεση του καλλιτέχνη να διαχειρίζεται την φόρμα με ελευθερία και άνεση.
Το Αθηναϊκό φως τα δυνάμωνε και τα έκανε να έχουν πάθος και παλμό. Η ατμόσφαιρα των τοπίων προέκυπτε πότε με αναγνωρίσιμες εικόνες και πότε με χρωματικές ανασυνθέσεις.

Δημήτρης Κούκος

Δημήτρης Κούκος: Τα στοιχεία που με βοηθούν στο γοητευτικό ταξίδι της ζωγραφικής είναι ο αέρας, το φως, οι σκιές και η καθαρότητα που επιτυγχάνεται μέσα από την παρατήρηση και την σύγκρουση του συνειδητού με το υποσυνείδητο.

Ο Υμηττός, η Πεντέλη, η Πάρνηθα και ο Σαρωνικός είναι συνεχώς στο οπτικό μου πεδίο, όταν ζωγραφίζω. Είναι κάτι καθαρό που με πηγαίνει πάντα πίσω στους δάσκαλούς μου, τον Νικολάου, τον Μόραλη, τον Μυταρά με τις λέξεις “Αλήθεια” και “Συγκίνηση” χωρίς επιτήδευση και ωραιοποίηση. Αν μπορώ να προσφέρω κάτι έστω ελάχιστο στην ζωγραφική είναι η αλήθεια από μέσα μου.”

Όταν τελείωσε η συνάντησή  μας είχα την βεβαιότητα ότι ο Δημήτρης Κούκος έχει απαράβατο όρο στην ζωγραφική του να υπάρχει ζωή  σ αυτό που δημιουργεί.

Δημήτρης Κούκος

Ο Γιάννης Λιάκος είναι Σύμβουλος Τέχνης