Στο ατελιέ – Δημήτρης Κούκος: Ζωγραφίζοντας κάτω από τον Αττικό ουρανό

Γράφει ο Γιάννης Λιάκος

Μεσημέρι Τρίτης και συνάντησα τον ζωγράφο, Δημήτρη Κούκο στο ατελιέ του στο Ψυχικό να προετοιμάζει μια νέα ενότητα έργων με θέμα “Από την Αθήνα στα Κύθηρα”.

Στα τελάρα έντονα χρώματα με καθαρότητα και μεγάλες πινελιές έδειχναν την άνεση του καλλιτέχνη να διαχειρίζεται την φόρμα με ελευθερία και άνεση.
Το Αθηναϊκό φως τα δυνάμωνε και τα έκανε να έχουν πάθος και παλμό. Η ατμόσφαιρα των τοπίων προέκυπτε πότε με αναγνωρίσιμες εικόνες και πότε με χρωματικές ανασυνθέσεις.

Δημήτρης Κούκος

Δημήτρης Κούκος: Τα στοιχεία που με βοηθούν στο γοητευτικό ταξίδι της ζωγραφικής είναι ο αέρας, το φως, οι σκιές και η καθαρότητα που επιτυγχάνεται μέσα από την παρατήρηση και την σύγκρουση του συνειδητού με το υποσυνείδητο.

Ο Υμηττός, η Πεντέλη, η Πάρνηθα και ο Σαρωνικός είναι συνεχώς στο οπτικό μου πεδίο, όταν ζωγραφίζω. Είναι κάτι καθαρό που με πηγαίνει πάντα πίσω στους δάσκαλούς μου, τον Νικολάου, τον Μόραλη, τον Μυταρά με τις λέξεις “Αλήθεια” και “Συγκίνηση” χωρίς επιτήδευση και ωραιοποίηση. Αν μπορώ να προσφέρω κάτι έστω ελάχιστο στην ζωγραφική είναι η αλήθεια από μέσα μου.”

Όταν τελείωσε η συνάντησή  μας είχα την βεβαιότητα ότι ο Δημήτρης Κούκος έχει απαράβατο όρο στην ζωγραφική του να υπάρχει ζωή  σ αυτό που δημιουργεί.

Δημήτρης Κούκος

Ο Γιάννης Λιάκος είναι Σύμβουλος Τέχνης

Share this
Tags
Zeta Tz
Zeta Tz
Η Ζέτα ασχολείται με τη μετάφραση, την αρθρογραφία και την αρχισυνταξία στο χώρο των ΜΜΕ του πολιτισμού. Έχει ασχοληθεί με την διοργάνωση εικαστικών εκθέσεων και εκδηλώσεων που αφορούν στην κοινωνική ευθύνη. Στο artviews.gr είναι υπεύθυνη της συντακτικής ομάδας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αγγείο: Ομαδική έκθεση χαρακτικής από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών

Οργάνωση: Ντίνα Κώτσιου, Λία Μπλιούμη, Νίκος Σταυρακαντωνάκης Επιμέλεια: Ίρις Κρητικού Συμμετέχοντες: Ανδρονικίδου Εύα, Ασημακοπούλου Αθηνά, Βέγκου Θάλεια, Βόλονιτς Οξάνα, Γαργαλιάνου Νίκη, Γεωργίτση Αναστασία, Γιαβάση Μαρία, Δωρικού...

Ευθύμης Μαλαφούρης: H εικόνα από την οποία αντλώ την έμπνευση περνά από το φίλτρο του μυαλού, της ψυχής, της εμπειρίας και των επιρροών μου 

Οι αινιγματικές μορφές του εικαστικού Ευθύμη Μαλαφούρη παρουσιάζονται αυτές τις μέρες με τίτλο «Γεωμετρικές Διαδρομές» στην Γκαλερί Περί Τεχνών.  Ο καλλιτέχνης με γεωμετρικό τρόπο...

Κίκη Κολυμπάρη: Σημεία της πραγματικότητας ενέχουν αρετές και αξίες και εκκινούν ένα ντόμινο σκέψεων 

«AFTERIMAGES» τίτλος της δεύτερης ατομικής έκθεσης της εικαστικού Κικής Κολυμπάρη στην  Αίθουσα Τέχνης Αθηνών, όπου παρουσιάζεται μια σειρά νέων έργων από ακρυλικά σε καμβά...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this