Στο ατελιέ – Δημήτρης Κούκος: Ζωγραφίζοντας κάτω από τον Αττικό ουρανό

Γράφει ο Γιάννης Λιάκος

Μεσημέρι Τρίτης και συνάντησα τον ζωγράφο, Δημήτρη Κούκο στο ατελιέ του στο Ψυχικό να προετοιμάζει μια νέα ενότητα έργων με θέμα “Από την Αθήνα στα Κύθηρα”.

Στα τελάρα έντονα χρώματα με καθαρότητα και μεγάλες πινελιές έδειχναν την άνεση του καλλιτέχνη να διαχειρίζεται την φόρμα με ελευθερία και άνεση.
Το Αθηναϊκό φως τα δυνάμωνε και τα έκανε να έχουν πάθος και παλμό. Η ατμόσφαιρα των τοπίων προέκυπτε πότε με αναγνωρίσιμες εικόνες και πότε με χρωματικές ανασυνθέσεις.

Δημήτρης Κούκος

Δημήτρης Κούκος: Τα στοιχεία που με βοηθούν στο γοητευτικό ταξίδι της ζωγραφικής είναι ο αέρας, το φως, οι σκιές και η καθαρότητα που επιτυγχάνεται μέσα από την παρατήρηση και την σύγκρουση του συνειδητού με το υποσυνείδητο.

Ο Υμηττός, η Πεντέλη, η Πάρνηθα και ο Σαρωνικός είναι συνεχώς στο οπτικό μου πεδίο, όταν ζωγραφίζω. Είναι κάτι καθαρό που με πηγαίνει πάντα πίσω στους δάσκαλούς μου, τον Νικολάου, τον Μόραλη, τον Μυταρά με τις λέξεις “Αλήθεια” και “Συγκίνηση” χωρίς επιτήδευση και ωραιοποίηση. Αν μπορώ να προσφέρω κάτι έστω ελάχιστο στην ζωγραφική είναι η αλήθεια από μέσα μου.”

Όταν τελείωσε η συνάντησή  μας είχα την βεβαιότητα ότι ο Δημήτρης Κούκος έχει απαράβατο όρο στην ζωγραφική του να υπάρχει ζωή  σ αυτό που δημιουργεί.

Δημήτρης Κούκος

Ο Γιάννης Λιάκος είναι Σύμβουλος Τέχνης

Share this
Tags
Zeta Tz
Zeta Tz
Η Ζέτα ασχολείται με τη μετάφραση, την αρθρογραφία και την αρχισυνταξία στο χώρο των ΜΜΕ του πολιτισμού. Έχει ασχοληθεί με την διοργάνωση εικαστικών εκθέσεων και εκδηλώσεων που αφορούν στην κοινωνική ευθύνη. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Μπότση για δημοσιογραφική της δραστηριότητα στα θέματα πολιτισμού. Στο artviews.gr είναι υπεύθυνη της συντακτικής ομάδας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Η πλαστικότητα της μεταφυσικής ζωγραφικής του Τζόρτζιο ντε Κίρικο

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, Λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Τζόρτζιο ντε Κίρικο / Giorgio de Chirico γεννήθηκε στο Βόλο το 1888. Ήταν ο πρωτότοκος γιος...

Χρήστος Κονταρούδης: Ο άνθρωπος ανυψώνεται ηθικά και αισθητικά από τη θέαση της εικαστικής τέχνης 

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη   Το European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies σε συνεργασία με το Chicago Athenaeum, Museum for Architecture and Design...

Νίκος Λαγός: H τέχνη δρα υπερβατικά και απελευθερωτικά 

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη   Κοιτώντας τα τελάρα του εικαστικού Νίκου Λαγού, ο θεατής διαπιστώνει μια τολμηρή αίσθηση του χρώματος και της σύνθεσης στο όριο μιας...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this