Διαδικτυακή ημερίδα για “Τα Καΐκια που Πληγώναμε”

Δευτέρα 12 Οκτωβρίου στις 18.15, στο Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο Ύδρας με ζωντανή προβολή webinar μέσω ZOOM

«Τα Καΐκια που Πληγώναμε», η έκθεση που φιλοξένησε το Ιστορικό Αρχείο Μουσείο της Ύδρας από το Νοέμβριο 2019 έως τον Ιούνιο 2020, υπήρξε μια εικαστική προσπάθεια ευαισθητοποίησης, για τη διάσωση της γηγενούς «θαλασσινής αρχιτεκτονικής» όπου η τέχνη συμβιώνει με την εργασία και τη ζωή στη θάλασσα. Η έκθεση, μέσα από την παρουσία της σε 10 πόλεις και λιμάνια της Ελλάδας, και με τη συμμετοχή 150 καλλιτεχνών, επιδίωξε να κάνει ορατό το ζήτημα της «επιβεβλημένης λήθης», που προτάσσει η παράλογη καταστροφή των παραδοσιακών ξύλινων σκαφών στην Ελλάδα εδώ και τρεις δεκαετίες με αφορμή τις επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον περιορισμό της υπεραλίευσης.

Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, οι διοργανωτές φορείς της έκθεσης στην Ύδρα, το Ιστορικό Αρχείο Μουσείο Ύδρας και ο Ορίζοντας Γεγονότων, μαζί με τον Δήμο Ανατολικής Σάμου και το νεότευκτο Μουσείο Ναυπηγικών και Ναυτικών Τεχνών Αιγαίου, όπου την ερχόμενη άνοιξη θα φιλοξενηθεί η τελευταία μεγάλη παρουσίαση της έκθεσης, προκειμένου να αναδείξουν ακόμη περισσότερο τις συνέπειες της Ευρωπαϊκής οδηγίας, προπάντων όμως να ενημερώσουν και να ευαισθητοποιήσουν το κοινό, διοργανώνουν την Ημερίδα:

«Προσπάθειες και Ιδέες για τη Διάσωση
της Παραδοσιακής Ξυλοναυπηγικής»

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου και ώρα 18.15, στο Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας με ζωντανή προβολή webinar μέσω ZOOM και απαντήσεις στις γραπτές ερωτήσεις που θα δεχθούν οι ομιλητές.

Σύνδεσμος εισαγωγής :
https://us02web.zoom.us/j/81370136647

Στο πρόγραμμα της Ημερίδας περιλαμβάνονται εισηγήσεις από επιστήμονες που έχουν ασχοληθεί με το αντικείμενο, από το Υπουργείο Πολιτισμού, από Φορείς που προσπαθούν, όχι πλέον να αποτρέψουν το φαινόμενο, αλλά να περιορίσουν τις πολύ άσχημες συνέπειές του, και από τους επιμελητές της Έκθεσης.

Το πλήρες πρόγραμμα:

18.15-18.45 Χαιρετισμός και τοποθέτηση της Διευθύντριας του Ιστορικού Αρχείου Μουσείου Ύδρας Ντίνας Αδαμοπούλου, Ιστορικού / Αρχειονόμου
Θέμα: «Το Χρονικό των Εναγώνιων Προσπαθειών του Ιστορικού Αρχείου Μουσείου της Ύδρας (ΙΑΜΥ) για τη Διάσωση της Ναυπηγικής Παράδοσης»

18.45-19.00 Βίλλυ Φωτοπούλου, Διευθύντρια ΥΠΠΟΑ/ΔΙΝΕΠΟΚ
Θέμα: «Η Πολιτισμική Αξία των Ξυλοναυπηγείων και των Ξύλινων Παραδοσιακών Καϊκιών»

19.00-19.15 Χαιρετισμός Δημάρχου Ανατολικής Σάμου Γεωργίου Στάντζου
Θέμα: «Σάμος: Από την Παράδοση στη Σύγχρονη Πραγματικότητα. Η Διαχρονική Διάσταση του Μουσείου Ναυπηγικών και Ναυτικών Τεχνών Αιγαίου»

19.15-19.30 Δημήτρης Τσίποτας, PhD Brunel University, Λονδίνο, Συντηρητής Αρχαιοτήτων και έργων Τέχνης
Θέμα: «Η Διατήρηση των Κηρυγμένων Ξύλινων Σκαφών στην Ελλάδα. Η Περίπτωση του Ελένη Π

19.30-19.45 Κωνσταντίνος Δαμιανίδης, Δρ. Ιστορίας της Ναυπηγικής, Αρχιτέκτονας, Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Μουσείου Ναυπηγικών και Ναυτικών Τεχνών Αιγαίου
Θέμα: «Προσπάθειες υποστήριξης της παραδοσιακής ξυλοναυπηγικής μέσα από τις δράσεις του νέου Μουσείου Ναυπηγικών και Ναυτικών Τεχνών Αιγαίου στη Σάμου»

19.45-20.00 Κρίτων Αρσένης, Βουλευτής ΜΕΡΑ 25
Θέμα: «Χάνοντας τον Πολιτισμό μας Σκαρί Σκαρί»

20.00-20.15 Τζίμης Ευθυμίου, Εικαστικός καλλιτέχνης, Συντονιστής του Δικτύου Καλλιτεχνών Ορίζοντας Γεγονότων, Επιμελητής της Έκθεσης «ΤΑ ΚΑΪΚΙΑ ΠΟΥ ΠΛΗΓΩΝΑΜΕ»
Θέμα: «Στα Πόσα Βήματα Αρχίζει ένα Ταξίδι: Απολογισμός και Προοπτικές για τη Διάσωση των Ξύλινων Σκαφών»

20.15-20.30 Φαίη Τζανετουλάκου, Δρ. Ιστορίας της Τέχνης, Μέλος του Προεδρείου του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Τέχνης (AICA), Επιμελήτρια της Έκθεσης «ΤΑ ΚΑΪΚΙΑ ΠΟΥ ΠΛΗΓΩΝΑΜΕ»
Θέμα: «Η επανάχρηση της παράδοσης από τη σύγχρονη τέχνη»

20.30-20.45 Γιώργος Ίκαρος Μπαμπασάκης, Ποιητής/ Συγγραφέας
Θέμα: «Η Νότια Ζώνη/ Ένα Καΐκι στον Ωκεανό της Κουλτούρας»

20.45-21.00 Ερωτήσεις

 

Share this
Tags
Zeta Tz
Zeta Tz
Η Ζέτα ασχολείται με τη μετάφραση, την αρθρογραφία και την αρχισυνταξία στο χώρο των ΜΜΕ του πολιτισμού. Έχει ασχοληθεί με την διοργάνωση εικαστικών εκθέσεων και εκδηλώσεων που αφορούν στην κοινωνική ευθύνη. Στο artviews.gr είναι υπεύθυνη της συντακτικής ομάδας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

«All or Nothing»… και σίγουρα τίποτα λιγότερο από αυτά που μας υπόσχεται ο Mike Leigh

Γράφει η Μαρία Δήμου Ο Mike Leigh, εισήλθε στην χιλιετία με το κοινωνικο-οικογενειακό δράμα, «All or Nothing», το 2002. Ξεφεύγει ελαφρώς από το μελόδραμα και...

H “τέχνη” της ανάγνωσης του Κορανίου

Γράφει η Μαρία Τριγώνη Το κοράνι είναι το πιο διαβασμένο βιβλίο στον Ισλαμικό κόσμο, ενώ έχει δοθεί εξαιρετική σημασία στην διατήρηση, απομνημόνευση και απαγγελία του....

«Μαγνητικά Πεδία»: Το indie σκηνοθετικό ντεμπούτο του Γιώργου Γούση

Γράφει ο Γιώργος Δήμος Ξεκινώντας την καριέρα του ως δημιουργός κόμικς, ο γεννημένος το 1986 στην Αθήνα καλλιτέχνης, Γιώργος Γούσης, έκανε το μεγάλου μήκους ντεμπούτο...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this