Οι ιστορικοί θησαυροί της Παλαιάς Δημοτικής Πινακοθήκης

Το “artviews” σε συνεργασία με το “Γνωρίζοντας την Ελλάδα” σας παρουσιάζει τους Μικρούς Ιστορικούς Θησαυρούς της Αθήνας και συγκεκριμένα την Παλαιά Δημοτική Πινακοθήκη στην πλατεία Κουμουνδούρου.

Η Παλαιά Δημοτική Πινακοθήκη είναι ένα κτήριο εντυπωσιακό εξωτερικά και πάρα πολύ ενδιαφέρον εσωτερικά. Το κτίριο, έργο του αρχιτέκτονα Παναγιώτη Κάλκου, περατώθηκε το 1875 και λειτούργησε μέχρι το 1977 ως Βρεφοκομείο. Είναι τυπικό δείγμα της νεοκλασικής αντίληψης που επικράτησε στη δημόσια και αστική αρχιτεκτονική από την ίδρυση του ελληνικού κράτους έως τις πρώτες δεκαετίες του αιώνα μας.

Ο Δήμος Αθηναίων άρχισε να καταρτίζει την καλλιτεχνική του συλλογή το 1923, με πρώτο έργο αγοράς το γλυπτό του Δ. Φιλιππότη  ” Ο Ψαράς “. Σήμερα η Δημοτική Πινακοθήκη απαριθμεί περί τα 3000 καλλιτεχνικά έργα τα περισσότερα από τα οποία αποκτήθηκαν κατά την δεκαετία 1930 – 1940.

Το σύνολο σχεδόν των σημαντικότερων Ελλήνων καλλιτεχνών του 20ου αιώνα αντιπροσωπεύονται με σημαντικά έργα τους στη συλλογή της Πινακοθήκης. Η συλλογή επίσης διαθέτει αξιόλογα έργα χαρακτικής των μεγάλων δασκάλων αλλά και των συνεχιστών τους σήμερα.

Όταν προχωρήσουμε προς το εσωτερικό της Παλαιάς Δημοτικής Πινακοθήκης, θα συναντήσουμε τα πιο σύγχρονα έργα και τεχνικές που την απαρτίζουν. Τα έργα και ο περιβάλλοντας χώρος, είναι ικανά ώστε να χάσει ο κάθε παρεβρισκόμενος την επαφή του με τον πραγματικό χρόνο και τον τόπο στον οποίο βρίσκεται.

Ελάτε μαζί μας και μην διστάσετε να επισκεφτείτε και εσείς οι ίδιοι τον χώρο της Παλαιάς Δημοτικής Πινακοθήκης από κοντά όταν υπάρχει έκθεση. Αποτελεί σίγουρα έναν ανεκτίμητο θησαυρό.

info

Διεύθυνση: Πειραιώς 51, Πλατεία Κουμουνδούρου, Τ.Κ. 10553

Τηλέφωνο: 210 5202420, 210 3243023

‘Ωρες Λειτουργίας: Λειτουργεί μόνον όταν υπάρχει έκθεση

Ακολουθήστε μας στα social media:

Facebook: https://www.facebook.com/artviews.gr

Instagram: https://www.instagram.com/artviews.gr/