Επετειακή έκθεση στην Γκαλερί ΑΛΜΑ Τρικάλων

Η επετειακή έκθεση "Δέκα Χρόνια Πορείας - 18 Καλλιτέχνες", σε συνεπιμέλεια των Νίκου Βατόπουλου και Μανώλη Χάρου, θα διαρκέσει έως το τέλος Μαρτίου 2021.

Η Γκαλερί ΑΛΜΑ Τρικάλων γιορτάζει τα 10 χρόνια λειτουργίας με μια αναδρομική έκθεση 18 καλλιτεχνών, σε συν-επιμέλεια Νίκου Βατόπουλου και Μανώλη Χάρου. Στην έκθεση “Δεκα Χρόνια Πορείας” συμμετέχουν καλλιτέχνες που έχουν πραγματοποιήσει ατομική έκθεση στη γκαλερί στα δέκα χρόνια λειτουργίας της. Μπορείτε τώρα να επισκεφθείτε την έκθεση στην ιστοσελίδα της γκαλερί.

Στην έκθεση συμμετέχουν

Ηώ Αγγελή, Άγγελος Αντωνόπουλος, Γιώργος Αυγέρος, Κατερίνα Γιάννακα, Μανώλης Ζαχαριουδάκης, Βασίλης Καρακατσάνης, Θεόφιλος Κατσιπάνος, Δημοσθένης Κοκκινίδης, Νίκος Λαγός, Μιχάλης Μανουσάκης, Τάσος Μισούρας, Κυριάκος Μορταράκος, Νατάσσα Πουλαντζά, Παύλος Σάμιος, Στέργιος Στάμος, Χρήστος Κεχαγιόγλου, Μανώλης Χάρος, Μανταλίνα Ψωμά

Λίγα λόγια από τον Νίκο Βατόπουλο

“Η επέτειος των δέκα χρόνων λειτουργίας της αίθουσας τέχνης ΑΛΜΑ μας οδηγεί σε συλλογισμούς. Τίποτε δεν είναι ίδιο με το τοπίο στον χώρο της τέχνης του 2010 και σαφώς τίποτε δεν δείχνει πως μπορούμε να προβλέψουμε τις εξελίξεις των επόμενων ετών. Ωστόσο, υπάρχουν σταθερές ή τουλάχιστον επιλέγουμε να εστιάσουμε στις δημιουργικές εκείνες δυνάμεις που επιμένουν, με μεγάλο κόπο, είναι η αλήθεια, να προσφέρουν δυνατότητα επικοινωνίας του κοινού με τη σύγχρονη τέχνη.

Την περίπτωση της γκαλερί ΑΛΜΑ την είχα προσέξει λίγο-πολύ τυχαία μέσα στη ροή της πολιτιστικής ειδησεογραφίας πριν από αρκετά χρόνια. Και την είχα ξεχωρίσει, αρχικά, για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί είχε έδρα τα Τρίκαλα και όχι το Κολωνάκι ή το Μεταξουργείο ή κάποια άλλη περιοχή της Αθήνας και δεύτερον (που ήταν και το κυριότερο) γιατί οι εκθέσεις που παρουσίαζε ήταν αυστηρά επιλεγμένες, ήταν αυτό που θα λέγαμε μία και μία, καθώς προσκαλούσε εξαιρετικούς σύγχρονους εικαστικούς να δείξουν τη δουλειά τους σε ένα άλλο κοινό.

Οι καλλιτέχνες που παρουσιάζουν έργα σε αυτήν την επετειακή έκθεση έχουν όλοι οργανική και συναισθηματική σχέση με την ΑΛΜΑ. Είναι μια ευκαιρία, στα Τρίκαλα, να δούμε μια συμπυκνωμένη εκδοχή της σύγχρονης εικαστικής παραγωγής και να τιμήσουμε τόσο τους καλλιτέχνες όσο και τη Μαρία Αλμπάνη και την ΑΛΜΑ που συνεχίζουν με πάθος ενθαρρύνοντας όλους εμάς.”

Από την επετειακή έκθεση “Δέκα Χρόνια Πορείας – 18 Καλλιτέχνες”

Λίγα λόγια από τον Μανώλη Χάρο

“Η απόφαση της δημιουργίας μιας αίθουσας ισοδυναμεί με άνοιγμα της πόρτας που οδηγεί στην περιπέτεια. Το να ανοίγει όμως (η πόρτα ή η αίθουσα) σε μια πόλη της περιφέρειας, είναι απόφαση για ταξίδι σε αχαρτογράφητα νερά. Τα τελευταία 10 χρόνια όλων μας, προσθέτουν σε αυτή την περιπέτεια στα αχαρτογράφητα νερά και άλλους επιπλέον παράγοντες, που κάνουν το ταξίδι δυσκολότερο, πιο θαρραλέο, δραματικά ενδιαφέρον, απαιτητικά ξεροκέφαλο και τελικά πολύ αποφασιστικό. Κάτι σαν παιχνίδι σε κονσόλα βίντεο που προστίθενται επιπλέον πίστες και που δεν ξέρεις που σε οδηγούν. Μα αυτό ακριβώς δεν είναι το ταξίδι της Τέχνης; Περιπετειώδες, τολμηρό, απρόσμενο, και γι’ αυτό τόσο εξωτικό.

Γνώρισα το ταξίδι ΑΛΜΑ ακόμα πριν γεννηθεί στα εξωτικά Τρίκαλα, και παρακολουθώ 10 χρόνια τώρα, με μεγάλη συγκίνηση, μετέχοντας στην πρώτη έκθεση. Βλέπω τον τρόπο που κρατά το τιμόνι, σαν άλλος Τζάκ Σπάροου, η φίλη μου Μαρία Αλμπάνη. Γι’ αυτό και θεωρώ μεγάλη μου τιμή να μιλώ για αυτήν εδώ την έκθεση, που γίνεται στα δέκατα γενέθλια, και μια τόσο περίεργη χρονιά.

Βεβαίως μου είναι δύσκολο να μιλήσω για δουλειά εκλεκτών συναδέλφων, όμως το κάνει πιο εύκολο το γεγονός πως με τους περισσότερους είμαστε φίλοι και παλαιοί συμπολεμιστές. Νιώθω λοιπόν, κάπως σαν να ανοίγω εγώ την πόρτα στο πάρτυ των γενεθλίων, αφού ήρθα πρώτος και νωρίτερα, και έτσι κάνω τις συστάσεις σε αυτή την ψηφιακή περιήγηση που επιβάλλουν οι καιροί, με την επλίδα πως στις καλύτερες μέρες που θα έρθουν η πραγματική περιήγηση θα μυρίζει τσίπουρο από τον Τύρναβο και μεζέδες από τα Τρίκαλα και τα γύρω χωριά.”


Από την επετειακή έκθεση “Δέκα Χρόνια Πορείας – 18 Καλλιτέχνες”

Info

Διάρκεια έκθεσης
‘Εως 30 Μαρτίου 2021

Γκαλερί ΑΛΜΑ Τρικάλων
Καρανάσιου 13, Τρίκαλα 42100

Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Τα δωρικά χαρακτικά σύμβολα ζωής της Βάσως Κατράκη

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Η Βάσω Κατράκη γεννήθηκε το 1914 στο Αιτωλικό. Φοίτησε στην ΑΣΚΤ με καθηγητές τον Κωνσταντίνο Παρθένη στη...

Λίλα Κουφοπούλου: “Θέλω να αποτυπώνω στον καμβά το θετικό συναίσθημα που αισθάνομαι” 

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη   Η Λίλα Κουφοπούλου είναι μια εικαστικός που ξεκίνησε από τον χώρο των επιχειρήσεων. Στην προσπάθεια της για αυτοβελτίωση και ενδοσκόπηση, εγκατέλειψε...

Απόστολος Γιαγιάννος: “Η τέχνη είναι αφέντρα με βούρδουλα” 

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη H Sianti Gallery θέλοντας να τιμήσει τον καταξιωμένο καλλιτέχνη, Απόστολο Γιαγιάννο για τα 50 ενεργά και επιτυχημένα χρόνια της καριέρας του...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this