Η έκθεση του Νεκτάριου Αποσπόρη “Mykonian Summer” στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου

Στον εκθεσιακό χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Μυκόνου, στην Αίθουσα Καλογερά, πραγματοποιείται από την Κυριακή 21 Ιουλίου έως και την Τετάρτη 31 Ιουλίου 2019 η ατομική έκθεση ζωγραφικής του Νεκτάριου Αποσπόρη με τίτλο «Mykonian Summer».

Η έκθεση περιλαμβάνει έργα από την πρόσφατη δουλειά του καλλιτέχνη, τα περισσότερα από τα οποία φτιάχτηκαν ειδικά για τη Μύκονο και παρουσιάζονται για πρώτη φορά.
Την επιμέλεια έχει η ιστορικός τέχνης Ίρις Κρητικού.

«Επιστρέφοντας στη Μύκονο ζωγραφικά, ο Νεκτάριος Αποσπόρης επιλέγει να αποτυπώσει τα βασικά συστατικά της ιδιαιτερότητάς της, την πρώτη εκείνη ύλη που καθιστά το νησί μονάκριβο και ανεξάντλητα επιθυμητό τόσο στους Έλληνες όσο και στους ξένους επισκέπτες του.

Το αρχετυπικό αιγαιακό φως και το εκτυφλωτικό λευκό, το αρχαίο χώμα και το ευφρόσυνο χρωματικό φάσμα του μπλε στις γνωστές και τις άγνωστες ακτές της, η άνυδρη βλάστηση των αρχέγονων μεσογειακών φυτών και τα άνθινα πυροτεχνήματα μιας οργιαστικής ρόδινης βουκαμβίλιας, τα χωραφάκια του ήλιου και οι ασημίζοντες φεγγίτες των μοναχικών τρούλων στις αδρές εξοχές, τα δοξαστικά φοινικόδενδρα, η υπνωτιστική ρυθμολογία της ξερολιθιάς και το επαναληπτικό τερέτισμα των τζιτζικιών ανάμεσα στις γιγαντιαίες φραγκοσυκιές, ανασκάπτουν το ποιητικό ελάχιστο της εικόνας, συνθέτοντας μια στιλπνή εικονοποιία που γεωγραφεί το νησί εκ νέου, εισχωρώντας ηδονικά στην καρδιά του καλοκαιριού του.

Εκλεκτικιστικές αφηγήσεις σε λευκό και χρυσό βάθος με έξοχη εικονοποιητική αυτοτέλεια και ορατή συμβολιστική δύναμη, τα έργα του Νεκτάριου Αποσπόρη που για μία ακόμη φορά καθηλώνει το βλέμμα του θεατή με την ακρίβεια ενός δεινού σχεδιαστή και την ενδελέχεια ενός βυζαντινού αγιογράφου, αποτελούν τα πολύτιμα τοπόσημα μιας προσωπικής ελληνικής ανεξίτηλης γεωγραφίας του ελάχιστου.

Το ζωγραφικό σύμπαν του, σχεδόν μεταφυσικό, συντάσσεται με τη βοήθεια ενός πρωτογενούς μυθοπλαστικού αλφάβητου, κατάστικτου από ψιθυριστικές εικόνες του απαστράπτοντος ελληνικού θερινού ηλιοστασίου».

INFO:

Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου, Αίθουσα Καλογερά, Μύκονος

Από 21 έως 31 Ιουλίου 2019

Εγκαίνια: Κυριακή 21 Ιουλίου 2019, ώρα 20.00

Είσοδος Ελεύθερη

Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 11:00-14:00 & 19:00-23:30

Share this
Tags
Zeta Tz
Zeta Tz
Η Ζέτα ασχολείται με τη μετάφραση, την αρθρογραφία και την αρχισυνταξία στο χώρο των ΜΜΕ του πολιτισμού. Έχει ασχοληθεί με την διοργάνωση εικαστικών εκθέσεων και εκδηλώσεων που αφορούν στην κοινωνική ευθύνη. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Μπότση για δημοσιογραφική της δραστηριότητα στα θέματα πολιτισμού. Στο artviews.gr είναι υπεύθυνη της συντακτικής ομάδας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Σύγχρονες εικαστικές προσεγγίσεις για τον Λόρδο Βύρωνα

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Στην κοσμοϊστορική συγκυρία της εξεγερμένης Ελλάδας του 1821 υπήρξε πολύτιμη η συμβολή κορυφαίων προσωπικοτήτων του πνευματικού κόσμου,...

Κάτια Βαρβάκη: Η Τέχνη είναι σαν το ξέφρενο φτερούγισμα μιας λιβελούλας 

Στις μέρες μας, που έννοια της Τέχνης έχει προσαρμοστεί στην ευρύτητα των δυνατοτήτων των ψηφιακών μέσων, η Κάτια Βαρβάκη, με σπουδές ζωγραφικής στην Ανωτάτη...

To Kallichoron Art Boutique Hotel της Αστυπάλαιας γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Στις 5 Απριλίου 2024, το ξενοδοχείο Kallichoron Art Boutique Hotel στην Αστυπάλαια, συμπλήρωσε 10 χρόνια από την έναρξη της λειτουργίας του. Αυτά τα 10 χρόνια...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this