Η έκθεση «2SEE» των Μαριάννα Λούρμπα και Χλόη Γκάιτμανν-Ακριθάκη στην Πάρο

Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 13 Ιουλιου έως τις 7 Αυγουστου 2019.

Στα δικά τους καλοκαίρια η κάθε μια με την δικιά της ματιά θα μας ταξιδέψουν φέτος στην Art Space/Studio 265 η Μαριάννα Λούρμπα και η Χλόη Γκάιτμανν-Ακριθάκη.

Ο Αλέξιος Παπαζαχαρίας σημειώνει:

«Τα πρώτα κλικ της κάμερας ακούγονται μαζί με την αποκορύφωση του ενθουσιασμού, μέσα στον καύσωνα και τη χαρακτηριστική μυρωδιά του λιμανιού της αναχώρησης που είναι άλλη από αυτή του νησιού που σε λίγες ή σε πολλές ώρες φτάνει κανείς εξαντλημένος και γεμάτος ενέργεια. Μπορεί να φτάνεις στο ίδιο λιμάνι πρώτη φορά μπορεί δέκατη, μπορεί εικοστή, η αντίδραση είναι πάντοτε η ίδια, κοιτάει κανείς αποσβολωμένος την εκθαμβωτική θέα πριν ακόμα μπορέσει να την απολαύσει.

Έργο Μαριάννας Λούρμπα

Η θέα αυτή απαρτίζεται μάλλον από πολύ ετερόκλητα στοιχεία και τα κλικ της κάμερας σε κόντρα ρόλο με την απραξία των διακοπών αντί να μειώνονται πληθαίνουν μαζί με τις εικόνες που μένουν και καλύπτουν ένα ευρύ θεματολογικό φάσμα: από κρυστάλλινες παραλίες με ή χωρίς πεύκα, πλατείες με πλατάνια, τραπέζια με φαγητά, κόσμος με μαγιό, κόσμος να κολυμπά, κόσμος να σκαρφαλώνει, να περπατά, άγνωστοι και γνωστοί, άσπρα σπιτάκια, πέτρινα σπιτάκια, εκκλησίες και ξωκλήσια,γατάκια και γαϊδουράκια. Αυτές όλες οι εικόνες με τα κλισέ της τουριστικής καρτ ποστάλ λίγο πολύ οι φωτογραφίες των διακοπών, ίσως μαζί με το γάμο, είναι αυτές της πιο πολυφωτογραφημένης ανθρώπινης δραστηριότητας.

Όλες αυτές είναι εικόνες συνηθισμένες και ασυνήθιστες ταυτόχρονα που δείχνουν τι κάνει και τι βλέπει κανείς καθημερινά στη μη καθημερινή του ζωή. Οι άνθρωποι τις κρατούν με φροντίδα και επιμέλεια σαν πολύτιμες αναμνήσεις, γενικευμένες εξαιρέσεις και σαν ελπίδα επιστροφής.

Οι δύο εικαστικοί της έκθεσης χρησιμοποιούν τη φωτογραφία και το ψηφιακό κολάζ για να φτιάξουν εικόνες που είναι τόσο γενικές που δεν ταυτίζονται με ένα νησί αλλά με όλα, ούτε με τις διακοπές κάποιου αλλά τις διακοπές γενικά.

Οι εικόνες των δύο καλλιτεχνών, δύο διαφορετικές ματιές που ταυτίζονται με το χαρακτηριστικό φως και τα κοντράστ των ελληνικών νησιών, τα έντονα χρώματα, την αρχιτεκτονική, τον ήχο των κυμάτων και των νερών, και αυτή την περίεργη ελαστικότητα του χρόνου που σε τρεις ή πέντε μέρες μοιάζουν με μια ολόκληρη άλλη ζωή.»

Έργο Χλόης Ακριθάκη

Artist Statement (Μαριάννα Λούρμπα)

«Η φωτογραφία γίνεται πρόσχημα για να παρατηρήσουμε το κόσμο γύρω μας, αναζητώντας γεωμετρικές φόρμες, προοπτικές και τονικές εντάσεις.

Φυσικά και τεχνητά στοιχεία, όταν απομονώνονται από το φακό, ανασυνθέτουν ένα νέο σκηνικό αποκαλύπτοντας οπτικές σε απόλυτη γεωμετρία και αρμονία με τη φαντασία και αναπτύσσουν ένα παιχνίδι οφθαλμαπάτης μεταξύ του πραγματικού και του ιδεατού.

Στατικά στοιχεία της αρχιτεκτονικής, της γλυπτικής, της ζωγραφικής, όπου το λευκό, το μπλε και το μαύρο πάντα παρόν φιλοξενούν και φιλοξενούνται, συνθέτουν ένα μοτίβο φυσικής μυσταγωγίας.

Εικόνες από ταξίδια στο Αιγαίο, χρησιμοποιώντας τη δύναμη του φακού, παίζουν με τη γεωμετρία και την προοπτική, αποκαλύπτοντάς μας μια διαφορετική όψη της αρχιτεκτονικής.»

Who Is Who

Η Μαριαννα Λούρμπα αποφοίτησε με μεταπτυχιακό τίτλο MA στην οπτική επικοινωνία και το design από το IED (Instituto Europeo di Design) του Μιλάνου. Είναι επίσης κάτοχος Bachelor of Arts (Hons) Middlesex University  του Λονδίνου. Έχει εκθέσει σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα, στο Τόκιο, στη Νέα Υόρκη, στο Αρέτσο, στο Ορβιέτο κ.α.

Έχει λάβει διακρίσεις και βραβεία από το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ, την Μont Blanc, την Cosmote κ.α. Από το 2012 η δουλειά της βρίσκεται στην μόνιμη συλλογή του Artshop του Μουσείου Μπενάκη. Από το 2013 μέχρι το 2019  δίδασκε σε κολέγιο Art and Deisgn.

Παράλληλα είναι Creative Director του εργαστηρίου σύγχρονης τέχνης Apolyto Creative Spot. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Έργο Μαριάννας Λούρμπα

Artist Statement (Χλόη Γκάιτμανν-Ακριθάκη)

«Κεντρικό ρόλο στη δουλειά μου παίζει ο χρόνος, ο φωτογραφικός και ο πραγματικός, στιγμές καθημερινές, φαινομενικά ασήμαντες αλλά και ο χρόνος όπως τον βιώνουμε μέσα από τις φωτογραφίες των διακοπών βλέποντας τα παιδιά μας καλοκαίρι με καλοκαίρι να μεγαλώνουν ή ένα αγαπημένο τοπίο χρόνο με χρόνο να αλλάζει.

Τα έργα που παρουσιάζω είναι βγαλμένα από τις καλοκαιρινές διακοπές στα νησιά του Αιγαίου, αναμνήσεις ερριμένες, σε έντονα χρώματαΠαραλίες, ξαπλώστρες, ήλιος, θάλασσα, παιδιά που χαρούμενα βουτάνε σε βαθιά άγνωστα νερά, εικόνες χωρίς ημερομηνία, στις οποίες μπλέκεται το πριν και το μετά και συναντιέται ο χώρος και ο χρόνος κάπου ανάμεσα στο μπλε της θάλασσας και το γαλάζιο του ουρανού» (Χλοη Ακριθακη)

Who Is Who

Η Χλόη Γκάιτμανν-Ακριθάκη γεννήθηκε στο τότε Δυτικό Βερολίνο και μεγάλωσε σε ένα έντονα καλλιτεχνικό περιβάλλον. Τελείωσε το λύκειο στην Αθήνα και το 1987, επέστρεψε στο Βερολίνο όπου σπούδασε γραφιστική, φωτογραφία και οπτική επικοινωνία στην Lette Verein και στην Bildo Akademie, Hochschule für Kunst und Medien.

Έχει εργαστεί ως φωτογράφος και graphicdesigner ενώ παράλληλα ασχολήθηκε και με την οργάνωση μεγάλων εκθέσεων και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Έχει εκθέσει σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα, τη Γερμανία και στην Τσεχία, όπου η έκθεσή της Greece meets Prague “double exposure”, πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της ελληνικής πρεσβείας στην Πράγα και έργα της βρίσκονται σε πολλές ιδιωτικές συλλογές. 

Σήμερα η τεχνική της εστιάζει στη μίξη στοιχείων και στη χρήση του κολάζ, το οποίο χρησιμοποιεί για να προσδώσει στα έργα της εκτός από μία φαντασιακή διάσταση και μία κριτική ματιά που να αναδεικνύει αντιθέσεις και συνδυασμούς στοιχείων που εν τέλει προβάλουν πολλαπλές σημασιοδοτήσεις.

Η Χλόη ζει μεταξύ Πράγας, Αθήνας και Βερολίνου όπου δραστηριοποιείται όχι μόνο καλλιτεχνικά αλλά και με τη διαχείριση του έργου του πατέρα της Αλέξη Ακριθάκη.

Έργο Χλόης Ακριθάκη

INFO:

Art Space/Studio 265, Αγία Φωτεινή, Παροικιά–Νάουσα, Πάρος

Ημερομηνία εγκαίνιων: 13 Ιουλίου 2019 στις 20:00

Διάρκεια έκθεσης: 13 Ιουλιου–7 Αυγουστου 2019

Ωράριο Λειτουργίας: 9 π.μ–17:00 μ.μ & 19:30μμ- 21:00μμ (κατόπιν ραντεβου)

Πληροφορίες: 22840-24331

Share this
Tags
Zeta Tz
Zeta Tz
Η Ζέτα ασχολείται με τη μετάφραση, την αρθρογραφία και την αρχισυνταξία στο χώρο των ΜΜΕ του πολιτισμού. Έχει ασχοληθεί με την διοργάνωση εικαστικών εκθέσεων και εκδηλώσεων που αφορούν στην κοινωνική ευθύνη. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Μπότση για δημοσιογραφική της δραστηριότητα στα θέματα πολιτισμού. Στο artviews.gr είναι υπεύθυνη της συντακτικής ομάδας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αδριανός Σωτήρης: “Ζωγραφίζω για να ξορκίσω τους φόβους μου”  

Ο ζωγράφος Αδριανός Σωτήρης μιλά στo Αrtviews για την έκτη ατομική του έκθεση με τίτλο “The Thing in Itself”, στην γκαλερί Contemporary Athens σε...

Οι δραματικές μπαρόκ φωτοσκιάσεις του συναρπαστικού Καραβάτζιο

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης  Ο Μικελάντζελο Μερίζι ντα Καραβάτζιο / Michelangelo Merisi da Caravaggio γεννήθηκε πιθανόν στο Μιλάνο το 1571. Ο...

“Εμετός στο Κόρνερ” σε κείμενο, σκηνοθεσία και ερμηνεία Ιάκωβου Μολυμπάκη

Γράφει η  Αιμιλία Φλώρου (Not a review…just my point of view) Στον υπέροχο χώρο του "RAMON" στο Παγκράτι μόνο για μία παράσταση στις 26.3.2024,  ανέβηκε το...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this