Ο Ριχάρδος έχει χάσει το θρόνο του από τον αντίπαλό του τον Μπόλιμπροκ. Φυλακισμένος πια, απογυμνωμένος από αξιώματα και προνόμια, βιώνει το σκοτάδι και την απόλυτη μοναξιά. Ώσπου ένας απροσδόκητος επισκέπτης εμφανίζεται στο παράθυρο της φυλακής, βγάζοντας τον από τον λήθαργο. Ισχυρίζεται πως είναι ο πρώην σταβλίτης του και γίνεται η αφορμή ώστε ο έκπτωτος βασιλιάς να ζήσει ξανά νοερά το ένδοξο παρελθόν του και ν’ αναλογιστεί το ζοφερό παρόν του.

Σε μια αφαιρετική μαύρη σκηνή με ένα μόνο παράθυρο και μια μεταλλική κατασκευή ξετυλίγεται η πολύπλευρη προσωπικότητα του Ριχάρδου Β’.  Ένας δούλος ξυπνά τον βασιλιά από τον λήθαργό του και με την παρότρυνση “Θυμήσου Κύριε μου” ξεδιπλώνεται  μπροστά μας η έπαρση και η αλαζονεία , ο εγωκεντρισμός και η αίσθηση της ισχύς ενός ανθρώπου, ο οποίος  τελικά συνθλίβεται μπροστά στο θάνατο και το άδοξο τέλος του. Οι κόλακες, οι εξορίες των συγγενών του, η δήμευση των περιουσιών των υπηκόων του , οι άστοχοι πόλεμοι μαρτυρούν την υπέρμετρη αλαζονεία του.

Η άψογη κινησιολογία του Νούσια επί σκηνής, με τη μεταλλική κατασκευή σε ρόλο αλόγου, φυλακής, θρόνου και εντέλει τάφου, την άψογη ενσάρκωση όλων των ρόλων από ένα μόνο άτομο, και την εκπληκτική απεικόνιση όλων των συναισθημάτων, μας παρέσυρε και μας μάγεψε με τη βροντερή και ιδιαίτερη φωνή του, σε μια μοναδική παρουσίαση του κλασικού έργου του Σαίξπηρ. Καθοριστικό ρόλο έπαιξε και η συμμετοχή του επίσης αξιόλογου και υποβλητικού Αλέξανδρου Φιλιππόπουλου επί σκηνής.

«Ότι αγαπάει η ψυχή σου περισσότερο, φαντάσου το ότι βρίσκεται στο δρόμο όπου πας, όχι στο δρόμο από που έρχεσαι.»

Ριχάρδος Β’ Σαίξπηρ

Θέατρο ΑΛΦΑ ΙΔΕΑ |  28ης Οκτωβρίου (Πατησίων37 & Στουρνάρα 51, Αθήνα 104 32 Τηλ.: (210) 5221444, 5238742.