Παράταση παραστάσεων για την επιτυχημένη παράσταση “Έντα Γκάμπλερ” του Ίψεν στη σκηνή του Τόπος Αλλού

Η παράσταση του θεάτρου ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ "Έντα Γκάμπλερ", σε σκηνοθεσία Ν. Κάμτση, συνεχίζεται έως 29 Φεβρουαρίου, κάθε Παρασκευή στις 20.00, Σάββατο 20.30 και Κυριακή στις 20.00.

Ποια είναι η έκρηξη που θα ανατινάξει τη βίλλα Φάλκ;
Πόσο βραδυφλεγής μπορεί να είναι η βόμβα στα θεμέλια του σπιτικού του σεμνού Γιόργκεν Τέσμαν, αφού πυροδοτείται και σκάει μέσα σε μία μόνο μέρα;

Ένα σπίτι περίκλειστο από 3 τοίχους και το βλέμμα του θεατή.

Φυλακή και αλάνα για όλα τα πρόσωπα που είναι αντικείμενα μια σκηνικής εγκατάστασης. Αυτή η εγκατάσταση έχει σαν κέντρο της μια Έντα Γκάμπλερ, που απεγνωσμένα κυνηγάει μια ομορφιά, που δεν έχει σχήμα. Η αλήθεια είναι ότι το μόνο που της προσφέρεται.
Που είναι περισσότερο κόρη του στρατηγού Γκάμπλερ παρά σύζυγος του Τέσμαν ή ερωμένη του Λέβμποργκ.
Ναι, τα τρίγωνα είναι ιλιγγιώδη. Σχηματίζονται και διαλύονται, πριν προλάβει ο θεατής να τα διακρίνει, για να αποδείξουν τελικά ότι οι δαίμονες που δρουν ανεξέλεγκτα μέσα και έξω από την Έντα, συνεχίζουν να κυκλοφορούν και στις μέρες μας.

Σε ένα πιο εμφανές επίπεδο, παρακολουθούμε την εμβληματική, καταστροφική και αυτοκαταστροφική ηρωίδα του Ίψεν να μην μπορεί να βολέψει την εγωπάθεια της και να μην μπορεί να βολευτεί στο προτεσταντικό καλούπι που οι συνθήκες την σπρώχνουν.
Το ταξίδι, ή καλύτερα… η απόδραση του μέλιτος με τον Τέσμαν τελείωσε και ο αστικός κόσμος στον οποίο επιστρέφει, είναι θάλαμος αερίων που δημιουργεί παραισθήσεις πριν σκορπίσει τον θάνατο.

Η έλευση της Έντα στην πόλη μετά από καιρό, σηματοδοτεί την έναρξη ραγδαίων εξελίξεων. Το δανεικό σπίτι που κατέλυσαν η Έντα και ο σύζυγος Τέσμαν γίνεται το επίκεντρο και ο βωμός, όπου όλοι όσοι παρελαύνουν από το σαλόνι καταθέτουν τους πόθους και τα όνειρα τους, που είναι σίγουρο ότι θα διαψευστούν. Τα αλυσιδωτά γεγονότα κρύβουν καταστροφή η μάλλον αυτοκαταστροφή.

Πράγματι. Όσα από τα πλάσματα δεν καταφέρνουν να μεταλλαχθούν, να προσαρμοστούν και να ζήσουν στις νέες τοξικές συνθήκες τρελαίνονται και τελικά πεθαίνουν.

Μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι αυτό δεν συμβαίνει στην εποχή μας;

Τελικά ναι, οι κατσαρίδες αντέχουν. Θα επιζήσουν και μετά την πυρηνική καταστροφή που δεν θα αργήσει.
Στη Βίλλα Φαλκ ήδη εξεράγει.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία Νίκος Καμτσής
Κοστούμια Μίκα Παναγού
Μουσική Χρίστος Ξενάκης
Φωτισμοί Γιάννης Ζέρβας σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη
Βοηθός Σκηνοθέτη Κωνσταντίνος Πολύζος
Βοηθός ενδυματολόγου Μαρία Παπαμελετίου

Φωτογραφίες από την Ελπίδα Μουμουλίδου

Στον ρόλο της HEDDA GABLER η Μάνια Παπαδημητρίου
EILERT LOVBORG ο Όμηρος Πουλάκης
THEA ELVSTET η Λαμπρινή Θάνου
JORGEN TESMAN ο Νίκος Καραστέργιος
JULIANE TESMAN (η θεία) η Παναγιώτα Χαϊδεμένου
BΕRTE (η οικονόμος) η Άντα Κούγια

Στο ρόλο του ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ΜΠΡΑΚ ο ίδιος ο σκηνοθέτης, Ν. Καμτσής

Η παράσταση έχει επιχορηγηθεί από το ΥΠ.ΠΟ.

Info

Μέρες και Ώρες παραστάσεων
Παρασκευή Κυριακή 20.00
Σάββατο 20.30

Διάρκεια 1.55’
Εισιτήρια 12 € και 8 €
https://www.viva.gr/tickets/theater/theatro-topos-allou/enta-gkampler/

Θέατρο ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ
Κεφαλληνίας 17 & Κυκλάδων, Κυψέλη
Για κρατήσεις: 2108656004, 2108679535 ή μέσω viva.gr

Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου είναι τελειόφοιτη του τμήματος Αρχιτεκτονική Χανίων του Πολυτεχνείου Κρήτης και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Σπάνια έργα και «βαριές» υπογραφές στο Greek Sale

Γράφει η Ιωάννα Ανδριοπούλου Ο οίκος Bonhams και η εταιρία εικαστικών συμβούλων Art Expertise, συνεργάτες του οίκου στην Ελλάδα, διοργανώνουν για ακόμα μία χρονιά τη...

Tiny Beautiful Things: Η παράσταση της Νία Βαρντάλος στο Θέατρο Παλλάς

Συναντήσαμε την ταλαντούχα και αξιαγάπητη Nia Vardalos με αφορμή την παράσταση «ΜΙΚΡΑ ΟΜΟΡΦΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ» που ξεκινά στις 16 Μαΐου στο Θέατρο Παλλάς. Το “Tiny Beautiful...

Κρίκετ: Πολιτισμός και αθλητισμός στο νησί των Φαιάκων

Γράφει η Ζέτα Τζιώτη  Λίγα λόγια για το Κρίκετ  Το Κρίκετ παίχτηκε για πρώτη φορά στη νότια Αγγλία τον 16ο αιώνα. Μέχρι το τέλος του 18ου...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this