“Προσφορά τέχνης” επετειακή έκθεση του Κώστα Ευαγγελάτου στη σύγχρονη πινακοθήκη Villa Ροδόπη

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Δευτέρα 3 Αυγούστου 2020 και ώρα 9 μ.μ.

Την Δευτέρα 3 Αυγούστου 2020, ώρα 9 μ.μ. θα εγκαινιαστεί στη Σύγχρονη Πινακοθήκη Villa Ροδόπη στο Αργοστόλι της Κεφαλλονιάς εικαστική έκθεση του Κώστα Ευαγγελάτου.

Ένα Αφιέρωμα στη μνήμη της Χρυσομοίρας Κ. Ευαγγελάτου (1904-2000)- Είκοσι χρόνια απουσίας στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 20 χρόνια θερινής λειτουργίας της Villa Ροδόπη.

Στην έκθεση παρουσιάζονται 12 νέα και ανέκθετα έργα που φιλοτεχνήθηκαν στην Αθήνα κατά την διάρκεια της καραντίνας για τον covid19 καθώς και συνθέσεις με πορτραίτα και ανθέμια.
Επίσης εκτίθενται ψηφιακά ντοκουμέντα, επιζωγραφισμένα αντικείμενα και ένα εικαστικό περιβάλλον δράσης στο χώρο.

Κώστας Ευαγγελάτος, Μεταμόρφωση

Ο Κώστας Καρούσος, Πρόεδρος της Ετ.Ελλ.Λογοτεχνών επισημαίνει

«Ως θεωρητικός και εικαστικός ο Κώστας Ευαγγελάτος μεγαλύνεται η τέχνη του σε μια διαρκή – ψυχική και πνευματική ανανέωση. Έχεις την αίσθηση ότι ψυχές εικονικών μορφών, σε λειτουργική συνέπεια, συνδημιουργούν όλο το παζλ αυτής της ευωδιαστής – ψυχικής κατάθεσης. Δεν απαλύνεται η πικρία μας από τα καθημερινά μας προβλήματα ή το σπάραγμα του νου, χωρίς το διαχρονικό καθρέφτισμα στο κάλλος της σύλληψης και της δημιουργίας. Ουσιώνει και παράγει όλη την πλούσια αποσκευή της ενδοχώρας του, μ’ ένα μελλοντικό ξόρκισμα γαλήνης, αυτοδιάθεσης, υπερβατικότητας, πνευματικής καλλιέπειας, εικαστικής πρωτοτυπίας και φωτίζουσας ελευθερίας.

Ο Κώστας Ευαγγελάτος ευαγγελίζεται την αθωότητα, την αγάπη, τον σαρκαστικόν υπαινιγμό της καθημερινότητας. Τα έργα του έχουν ένα μόνιμο αφυπνιστικό στοιχείο. Σε ξαφνιάζει ευχάριστα, ο εσωτερικός του μονόλογος, η πληθωρική μνήμη, η προβολή κοινωνικών μηνυμάτων, η δεξιότητα της σύλληψης και αποτύπωσης, η καθολικότητα του συναισθήματος, αφήνουν σε μας ένα εικαστικό ανθολόγιο πανδημιουργίας, από θέλγητρα συμπαντικού κάλλους και βυθίσματος, το διαχρονικό σφρίγος του οράματός του, την ευρύτητα και την πλαστικότητα αποτύπωσης του αέναου στοχασμού του, που αντανακλούν όλες τις πτυχές του κοινωνικού μας γίγνεσθαι.

Του ευχόμαστε, όλη αυτή την θαλασσινή και ιωδιούχα – πολιτιστική έννοια – και κληρονομιά του νησιού του και της χώρας μας, να συνεχίσει, με φτερά Πήγασου, να την κάνει προσβάσιμη αλήθεια – αισιοδοξίας και δύναμης στα κοινά των ανθρώπων.»

Κώστας Ευαγγελάτος, Μωβ μούσα

Ο Λεόντιος Πετμεζάς, ιστορικός τέχνης, συγγραφέας αναφέρει σε κείμενο του

«Κάθε αυτούσιο έργο του Κώστα Ευαγγελάτου δηλώνει την ανάπλαση της φανταστικής πραγματικότητας και την ενσωμάτωση της φυσικής υπόστασης σε περίγραμμα που ξεκινά από την λήψη του σχήματος πρωταρχικά και επεκτείνεται διαχρονικά.

Στην πορεία της εξέλιξης η σύνθεση γίνεται εικαστική τοιχογραφία, και μωσαϊκό από αναρίθμητες εμπνεύσεις. Στις ιδιοφυείς ικανότητες του δημιουργού συνυπάρχουν η αγνότητα της πρόθεσης, η δύναμη της θέλησης, η οξύτητα της σκέψης και η πληρότητα της αμεσότητας που έχουν προνόμιο την αδιάλειπτη χρήση των πρωτοποριακών μέσων , που εντείνουν την υπερβατική αξία και την ιδιότητα του να μορφοποιεί δυναμικά ιδέες, τις οποίες καταγράφει άμεσα και ευθύτατα μέσα στα συμπλέγματα.

Προβάλλοντας την δική του άποψη, αναδεικνύει με σιγουριά, σαφήνεια και λιτότητα τις ιδεογραφίες του επιλέγοντας συνειδητά να εκφράσει σχήματα που αναφέρονται σε έννοιες που αφορούν τον κύκλο των ανησυχιών του, που προκύπτουν από τα ερωτηματικά που αρθρώνει το μυστήριο της ζωής και της τέχνης.»

Κώστας Ευαγγελάτος. Σιωπηλή προσέγγιση

Info

Σύγχρονη Πινακοθήκη Villa Ροδόπη
Μεσολωρά 7 και Βύρωνος, Αργοστόλι, Κεφαλονιά
Είσοδος κήπου εκδηλώσεων, “Ο κήπος του Χαρίλαου”
Μαντζαβίνου 8, Αργοστόλι
26710 28501, 6944621286

Επισκέψεις- Ξεναγήσεις
Κάθε Τετάρτη και Σάββατο 20.30 – 22.00
Έως Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2020
Είσοδος ελεύθερη με την τήρηση των μέτρων προστασίας

Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Η πλαστικότητα της μεταφυσικής ζωγραφικής του Τζόρτζιο ντε Κίρικο

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, Λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Τζόρτζιο ντε Κίρικο / Giorgio de Chirico γεννήθηκε στο Βόλο το 1888. Ήταν ο πρωτότοκος γιος...

Χρήστος Κονταρούδης: Ο άνθρωπος ανυψώνεται ηθικά και αισθητικά από τη θέαση της εικαστικής τέχνης 

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη   Το European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies σε συνεργασία με το Chicago Athenaeum, Museum for Architecture and Design...

Νίκος Λαγός: H τέχνη δρα υπερβατικά και απελευθερωτικά 

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη   Κοιτώντας τα τελάρα του εικαστικού Νίκου Λαγού, ο θεατής διαπιστώνει μια τολμηρή αίσθηση του χρώματος και της σύνθεσης στο όριο μιας...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this