“Προσφορά τέχνης” στη σύγχρονη πινακοθήκη Villa Ροδόπη

Η θερινή λειτουργία της μόνιμης συλλογής θα διαρκέσει από το Σάββατο 4 Ιουλίου έως την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2020.

“Προσφιλές καταφύγιο και εκθεσιακός χώρος των εικαστικών μου έργων καθώς και των έντυπων και οπτικοακουστικών ντοκουμέντων από τις εκθέσεις και τις performance μου στην Ελλάδα και το εξωτερικό, από το 2000 μέχρι σήμερα (σχέδια, φωτογραφίες, video-art, ψηφιακές εικόνες, ποιητικές εκδόσεις, λευκώματα τέχνης και θεωρητικά κείμενα,) όλων γενικά των πολλαπλών μου δράσεων, παραμένει για 20 χρόνια η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ VILLA «ΡΟΔΟΠΗ» στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς.

Η αξιοποίηση αρχικά του πρώτου ορόφου και τμήματος του ισογείου του πατρικού μου σπιτιού στο Αργοστόλι σε καλλιτεχνικό εικαστικό κέντρο και αρχείο ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2000. Η μεγάλη ανταπόκριση των πρώτων εκδηλώσεων τέχνης και λόγου με οδήγησε στην απόφαση να συνεχίσω συστηματικά τις δραστηριότητες.

Η VILLA «ΡΟΔΟΠΗ» με εκθεσιακό χώρο και διαμορφωμένο κατάφυτο κήπο είναι ταυτόχρονα το καλλιτεχνικό μου εργαστήριο για τους θερινούς μήνες, τόπος συνάντησης και επικοινωνίας με Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες και φιλότεχνους.

Βίλλα Ροδόπη -Κεφαλλονιά – Ροδόπη Χ. Ευαγγελάτου, ακρυλικό σε καμβά του Πέτρου Ζουμπουλάκη.

Κύριο εκθεσιακό υλικό της Σύγχρονης Πινακοθήκης αποτελεί η συλλογή με έργα σύγχρονης τέχνης από το 1930 μέχρι σήμερα (ζωγραφικά, χαρακτικά, κολάζ, φωτογραφίες, γλυπτά, κατασκευές, μικρογλυπτά, λιθογραφίες, συλλεκτικές εκδόσεις κ.α.) στην πλειονότητα τους ευγενικές προσφορές από συνεργάτες, φίλους καλλιτέχνες και συλλέκτες.

Σημαντική θέση στα εκθέματα έχει η συλλογή έργων και εκδόσεων Επτανησίων δημιουργών του 20ου αιώνα χώρους, ενώ έχει ταξινομηθεί το αρχείο της Galerie DADA (1978-1993) και του ART STUDIO “EST” (1990-2010).

Οξυγραφία του Πάνου Τζωρτζίνη

Καθοριστική επίσης της φυσιογνωμίας και της δημοφιλίας της Σύγχρονης Πινακοθήκης είναι η καθιέρωση της ετήσιας καλλιτεχνικής δεξίωσης-βεγγέρας στον κήπο την βραδιά κάθε Αυγουστιάτικης πανσελήνου, με την παρουσίαση εικαστικών performance, μουσικών, θεατρικών, χορευτικών και λογοτεχνικών συμβάντων-actions. Ήδη στην λίθινη σκηνή “ΜΩΒ ΣΚΗΝΗ” του κήπου, έχουν δώσει εξαιρετικές ερμηνείες η Βέρα Ζαβιτσιάνου, η Γεωργία Ζώη, η Θάλεια Προκοπίου, ο Τάκης Λουκάτος, η Φένια Αποστόλου, ο Σπύρος Ανδρέας-Παπαδάτος, ο Γιώργος Κακής, η Κανελλίνα Μενούτη, η Βίκυ Πρωτογεράκη και πολλοί άλλοι, νεώτεροι καλλιτέχνες και συγγραφείς.

Για τις εκθέσεις στη Σύγχρονη Πινακοθήκη VILLA «ΡΟΔΟΠΗ» έχουν δημοσιευτεί κριτικές από τον Χρύσανθο Χρήστου, ιστορικό της τέχνης, Ακαδημαϊκό, ομ. καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, τον Στέλιο Λυδάκη, τ. αν. καθηγητή ιστορίας της Ευρωπαικής τέχνης στο ΕΚΠΑ, συγγραφέα, την Αννίτα Πατσουράκη, ιστορικό τέχνης, τον Νίκο Μοσχονά, Ιστορικό, διευθυντή ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και κριτικό τέχνης, την Στέλλα Λιάτου, μουσειολόγο, ιστορικό τέχνης, τον Λεόντιο Πετμεζά, ιστορικό τέχνης, συγγραφέα, την Δρ. Μαράη Γεωργούση, ιστορικό τέχνης, τον Κώστα Καρούσο, πρόεδρο της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, την Ευαγγελία Νάκα, ιστορικό τέχνης, τον Τάκη Τόκκα, πρόεδρο του Διαπολιτιστικού Κέντρου Ιονίου-Ionian Center κ.α.

Ζωγραφική κατασκευή του Απόστολου Λαβδα

Ο Δρ. Ηλίας Τουμασάτος, ιστορικός λογοτεχνίας, θεατρολόγος έχει επισημάνει σε κείμενο του:

«Ο Κώστας Ευαγγελάτος με το εικαστικό, το ποιητικό του έργο, τις performances που για δεκαετίες τώρα πραγματοποιεί, ήταν πάντα φωνή ζωντανή, δυνατή, καθαρή, που έβλεπε και φανέρωνε, που δεν φοβόταν την αλήθεια, που δεν κρυβόταν και δεν έκρυβε.

Που ανησυχούσε και δημιουργώντας μάς προειδοποιούσε, με τον δικό του τρόπο, ακούραστα, «ιδίοις αναλώμασιν», αλλά και ελεύθερα, ανεξάρτητα, χωρίς στήριξη από πουθενά, και «τότε», που η πολιτιστική μας ζωή ήταν πλήρης φανφάρας και ανούσιου πληθωρισμού, και η καθημερινότητά μας ήταν αποχαυνωμένη στον δανεικό μας ευδαιμονισμό. Αλλά και «τώρα», που ελλείψει χρημάτων, τα αλαλάζοντα κύμβαλα σίγησαν, εκείνος συνεχίζει στη Σύγχρονη Πινακοθήκη Villa Ροδόπη.

Ο κήπος του μένει ανθισμένος και θαλερός επειδή ποτέ δεν χρειάστηκε λιπάσματα και φυτοφάρμακα. Επειδή, σ’ αυτή την τόσο δύσκολη συγκυρία αυτό που θα αντέξει και θα ζήσει (ή, στην εσχάτη, θα πέσει τελευταίο), είναι το αυθεντικό, το ουσιαστικό. Το αληθινό. Γιατί η τέχνη είναι πάντα εκεί. Και πάντα μιλάει, μόνη πολλές φορές, άλλες φορές ακόμη και δίχως κανέναν να έχει τη διάθεση να την ακούσει. Και την τέχνη την χρειαζόμαστε για δυο δουλειές, ειδικά τώρα: Η προφανής δουλειά της είναι να κοινωνήσουμε μέσα απ’ αυτήν την ομορφιά, μοναδική μας άμυνα, σανίδα σωτηρίας, αλλά και επίθεση, απέναντι στο κοινωνικό και οικονομικό χάος. Κι η άλλη της δουλειά είναι να μας κάνει να ανησυχούμε. Να προβληματιζόμαστε. Να σκεφτόμαστε (Άρα: Να Υπάρχουμε).»

Για τις πολιτιστικές φράσεις στη Villa Ροδόπη έχουν δημοσιευτεί σχετικά άρθρα σε Ελληνικά, ομογενειακά και ξένα έντυπα.

Σύνθεση από σφυρήλατο σίδερο της Μαρίας Καλλιπολίτη

Ο κύριος στόχος για την λειτουργία και ανάδειξη ενός δραστήριου πυρήνα εικαστικής πληροφόρησης στη γενέθλια πόλη μου, αν και βασίζεται σε αυτόνομη και ουδέποτε επιδοτούμενη πρωτοβουλία, έχει την υποστήριξη μεγάλης μερίδας των συμπολιτών και βέβαια των συνεργατών μου στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Με την επιθυμία τους για επικοινωνία με τα έργα πολλών αξιόλογων σύγχρονων καλλιτεχνών, που σηματοδοτούν τις αισθητικές τάσεις και αξίες ή και ακόμη και  τις όποιες απαξίες της εποχής μας, συμβάλλουν στην ιδεολογική εμμονή μου- παρά τη συνεχιζόμενη κρίση και τα προβλήματα των συνεπειών από την πανδημία – για ποιοτική έκφραση και πολυσήμαντα αισθητικά δρώμενα, που αντικατοπτρίζουν και αποκρυσταλλώνουν την σύγχρονη έκφραση τέχνης και ιδεών.

*O Κώστας Ευαγγελάτος είναι Ζωγράφος, Λογοτέχνης, θεωρητικός τέχνης

Φωτογραφία της Ρούλας Καραπάνου

Info

Σύγχρονη Πινακοθήκη Villa Ροδόπη
Μεσολωρά 7 και Βύρωνος, Αργοστόλι, Κεφαλονιά
26710 28501

Επισκέψεις- Ξεναγήσεις
Κάθε Τετάρτη και Σάββατο 8.30 μ.μ. από 4 Ιουλίου- 15 Σεπτεμβρίου 2020
(Όριο ατόμων σε κάθε ξενάγηση 10, κατόπιν προσυνεννόησης)
Ελεύθερη είσοδος

Σε όλες τις περιπτώσεις οι επισκέψεις θα γίνονται με τήρηση των μέτρων προστασίας και περιορισμένους θεατές, ένεκα covid19.

Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Η γοητεία της ενοχλητικής αισθητικής του Μπρακ

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος Ζωγράφος, Λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Ζωρζ Μπρακ / Georges Braque γεννήθηκε στο Αρζαντέιγ του Seine-et-Oise της Γαλλίας το 1882. Μεγάλωσε στη...

Vergos Auctions: 35 χρόνια στην κορυφή των ελληνικών δημοπρασιών

Το 2024 σηματοδοτεί για τη VERGOS Auctions τη συμπλήρωση 35 χρόνων αδιάλειπτης παρουσίας στις ελληνικές δημοπρασίες. Η VERGOS Auctions ιδρύθηκε το 1989 από τον...

Άρτεμις Ποταμιάνου: Οι συνθήκες επιλογών της γυναικείας υπόστασης ανά τους αιώνες…συνθήκες ελευθερίας ή ανελευθερίας;

Γράφει η Ζέτα Τζιώτη Η εικαστικός- επιμελήτρια Άρτεμις Ποταμιάνου στο πλαίσιο μιας εικαστικής τριλογίας που συνεχίζεται ως ανοιχτός διάλογος στο χρόνο και θέτει σημαντικά αξιακά...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this