Σάρωσαν Ρέμπραντ και Μιρό στο διαδικτυακό sale των Sotheby’s!

Η αυτοπροσωπογραφία του Ολλανδού ζωγράφου πουλήθηκε για 14,5 εκατομμύρια λίρες, ενώ το έργο του Καταλανού καλλιτέχνη ήταν το ακριβότερο του sale το οποίο αποκτήθηκε έναντι 22,3 εκατ. λιρών - Η διαδικτυακή δημοπρασία με σπουδαία έργα έως πέντε αιώνων συγκέντρωσε από τις πωλήσεις 197,2 εκατ. δολάρια

Του Κώστα Κατόπη

Μια αυτοπροσωπογραφία του Rembrandt πουλήθηκε για 14,5 εκατομμύρια λίρες (18,7 εκατομμύρια δολάρια) σε μια διαδικτυακή δημοπρασία των Sotheby’s στις 28 Ιουλίου – τιμή ρεκόρ για μια αυτοπροσωπογραφία του Ολλανδού καλλιτέχνη, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος του οίκου που ήταν επικεφαλής της εν λόγω δημοπρασίας.

Συνολικά η δημοπρασία της περασμένης Τρίτης απέφερε στον οίκο το ποσό των 197,2 εκατ. δολαρίων, κάτι που σηματοδοτεί το ευοίωνο μέλλον των ηλεκτρονικών και διαδικτυακών δημοπρασιών. Οι οίκοι δημοπρασιών καθώς και το φιλότεχνο κοινό δείχνουν να προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα που έφερε… εν μία νυκτί ο κορονοϊός, ακολουθώντας το μονοπάτι των e-sales που έφερε η σχεδόν υποχρεωτική χρήση του διαδικτύου, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της νέας τεχνολογικά εποχής.

Ο “νεαρός” Ρέμπραντ

Στα της δημοπρασίας, για την «Αυτοπροσωπογραφία που φοράει βολάν και μαύρο καπέλο», από το 1632 όταν ο Ρέμπραντ ήταν 26 ετών, «κονταροχτυπήθηκαν» έξι πλειοδότες. Η τελευταία αυτοπροσωπογραφία του Rembrandt που εμφανίστηκε ποτέ σε δημοπρασία και πωλήθηκε για 6,9 εκατομμύρια λίρες ήταν το 2003, σύμφωνα με τους Sotheby’s.

Ο πίνακας που πωλήθηκε την Τρίτη ήταν ένα από τα τρία πορτρέτα του ζωγράφου που παρέμεινε στην κατοχή του και «το μόνο που ήταν πιθανό να έρθει σε δημοπρασία». Έχει διαστάσεις 22×16 cm.

Χουάν Μιρό, “Peinture (Femme au chapeau rouge)”, 1927 από τον Χουάν Μιρό, 22,3 εκατ. λίρες.

Η πώληση ήταν μέρος μιας παγκόσμιας ζωντανής διαδικτυακά δημοπρασίας με δεκάδες έργα τέχνης που εκτείνονταν σε πέντε αιώνες ιστορίας τέχνης, με κορυφαίους εκπροσώπους της, από το Ρέμπραντ έως το Πικάσο και από τον Μίρο έως τον Μπάνκσι. Η παρουσία των ενδιαφερομένων ήταν μεγάλη και υπήρξε ισχυρός ανταγωνισμός για την απόκτηση ενός αριστουργήματος.

Μιρό ο ακριβότερος

Το μεγαλύτερο bid ήταν για το “Peinture (Femme au chapeau rouge)” το οποίο φιλοτεχνήθηκε το 1927 από τον Χουάν Μιρό, και το οποίο πουλήθηκε για 22,3 εκατομμύρια λίρες (28,9 εκατομμύρια δολάρια). Οι Sotheby’s ανέφεραν ότι ο πίνακας, ο οποίος τέθηκε σε δημοπρασία για πρώτη φορά από το 1966. έθεσε την υψηλότερη τιμή πώλησης στην Ευρώπη μέχρι στιγμής φέτος.

Παντού υπάρχει ένας… Banksy

Banksy, “Mediterranean Sea View”, 2017, πουλήθηκε για 2,2 εκατ. λίρες.

Στο sale συμπεριλαμβάνονταν επίσης, ένα τρίπτυχο από τον δημοφιλέστερο καλλιτέχνη του δρόμου Banksy με τίτλο «Μεσογειακή Θέα στη Θάλασσα», ζωγραφισμένο το 2017. Στα έργα εμφανίζονται θαλασσινά τοπία με πορτοκαλί σωσίβια και το θέμα υπαινίσσεται τις ζωές που χάθηκαν στη θάλασσα κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής κρίσης μετανάστευσης. Το έργο συγκέντρωσε 2,2 εκατομμύρια λίρες -σχεδόν διπλάσια από την εκτιμώμενη τιμή- και τα έσοδα προορίζονται για τη συγκέντρωση χρημάτων για ένα νοσοκομείο στη Βηθλεέμ.

Αλμπέρτο Τζιακομέτι, “Γυναικεία φιγούρα”, πουλήθηκε για 10,7 εκατ. λίρες.

Πέντε έργα πουλήθηκαν για πάνω από 10 εκατομμύρια δολάρια. Σε αυτά περιλαμβάνεται ένα χάλκινο γλυπτό μιας γυναικείας φιγούρας από τον Alberto Giacometti, το οποίο διατέθηκε για 10,7 εκατομμύρια λίρες (13,8 εκατομμύρια δολάρια), διπλασιάζοντας την εκτιμώμενη τιμή.

Νέα γενιά συλλεκτών

Η πρόεδρος των Sotheby’s Europe Έλενα Νιούμαν, δήλωσε ότι το ευρύ φάσμα των έργων τέχνης που προσφέρονται απευθύνεται σε «μια νέα γενιά συλλεκτών (που) δείχνουν λιγότερη ανησυχία με τις παραδοσιακές κατηγορίες της αγοράς τέχνης του παρελθόντος».

«Με το παγκόσμιο ημερολόγιο της τέχνης να έχει αλλάξει, έχουμε επίσης εκμεταλλευτεί την ευκαιρία να κάνουμε τα πράγματα διαφορετικά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι Sotheby’s του Λονδίνου ανέφεραν ότι περίπου τα δύο τρίτα των έργων που πωλήθηκαν έκαναν την εμφάνισή τους σε δημοπρασία για πρώτη φορά! Από τα υπόλοιπα, τα περισσότερα παρέμεναν εκτός αγοράς για είκοσι τουλάχιστον χρόνια.

Πικάσο, “Femme Endormie”, πουλήθηκε για 7,3 εκατ. λίρες.

 

Ακολουθήστε το ArtViews.gr στο Instagram https://www.instagram.com/rtvs/?hl=el

Share this
Tags
Zeta Tz
Zeta Tz
Η Ζέτα ασχολείται με τη μετάφραση, την αρθρογραφία και την αρχισυνταξία στο χώρο των ΜΜΕ του πολιτισμού. Έχει ασχοληθεί με την διοργάνωση εικαστικών εκθέσεων και εκδηλώσεων που αφορούν στην κοινωνική ευθύνη. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Μπότση για δημοσιογραφική της δραστηριότητα στα θέματα πολιτισμού. Στο artviews.gr είναι υπεύθυνη της συντακτικής ομάδας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Οι θεοσοφικές ιδέες στο νεοπλαστικισμό του Μοντριάν

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Πητ Μοντριάν / Piet Mondrian γεννήθηκε στην πόλη Αμερσφόρτ της Ολλανδίας το 1872. Σπούδασε στην Ακαδημία...

Ελένη Σαμέλη: Η τέχνη μου ξεπηδά κατευθείαν από την ψυχή μου  

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη   Τη νέα της δουλειά με τίτλο «Σταλακτίτες της ψυχής» παρουσιάζει αυτές τις μέρες στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή στην Κηφισιά η...

Τα τροφαντά γυναικεία σώματα του γλύπτη Μαγιόλ

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, Λογοτέχνης, Θεωρητικός της Τέχνης O Αριστίντ Μαγιόλ /Aristide Maillol γεννήθηκε το 1861. Ασχολήθηκε αρχικά για τη ζωγραφική και το 1882 μπήκε...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this