Εικαστικό φθινόπωρο στο Μουσείο Μπενάκη

Επιμέλεια: Κώστας Κατόπης

Για ένα ακόμη φθινόπωρο το Μουσείο Μπενάκη διοργανώνει λαμπερές εκθέσεις σημαντικών Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών πλαισιωμένες από αφιερωματικές εκδηλώσεις. Ποιο συγκεκριμένα, στο κτήριο της οδού Πειραιώς 138, θα δεσπόζει η ατομική έκθεση του Γιάννη Βαρελά με τίτλο ANIMA Ι από 12 Σεπτεμβρίου έως 17 Νοεμβρίου.

Έργα της σειράς «Τσίκι-τσίκι» του Αλέξη Ακριθάκη, με αφορμή την επέτειο συμπλήρωσης 80 χρόνων από τη γέννηση και 25 χρόνων από το θάνατο του, θα φιλοξενηθούν στο Μουσείο Ελληνικού Πολιτισμού από 25 Σεπτεμβρίου έως 17 Νοεμβρίου.

84 έργα σπουδαίων Ελλήνων καλλιτεχνών, όπως των Μπραέσσα, Γερμενή, Χατζηκυριάκου – Γκίκα, Μόραλη, Βασιλείου, Ζούνη, Τσόκλη, Σάμιου, δίνουν σάρκα και οστά στη γέννηση της ιδέας του γνωστού συλλέκτη έργων τέχνης, Δημήτρη Τσίτουρα, να δημιουργήσει μια συλλογή βασισμένη εξ ολοκλήρου στο μαγικό τοπίο της Σαντορίνης. Τα έργα αυτά θα φιλοξενηθούν στο κτήριο της οδού Πειραιώς 138 από 3 Οκτωβρίου έως 3 Νοεμβρίου.

Μια αφιερωματική εκδήλωση για τη ζωή και το έργο του Avigdor Arikha θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο της έκθεσης «Avigdor Arikha. Μία ανάσα», στο κτήριο της οδού Πειραιώς 138.

Να σημειωθεί ότι στο Μουσείο Ελληνικού Πολιτισμού, συνεχίζονται από τις αρχές Ιουλίου έως 5 Σεπτεμβρίου, οι ξεναγήσεις στην εν λόγω έκθεση οι οποίες πραγματοποιούνται κάθε φορά από έναν ξεχωριστό καλεσμένο Έλληνα εικαστικό καλλιτέχνη!

Γιάννης Βαρελάς

Γιάννης Βαρελάς Anima Ι

Η ατομική έκθεση με τίτλο ANIMA Ι του Γιάννη Βαρελά περιλαμβάνει μια σειρά νέων ζωγραφικών έργων, τα οποία είναι αποτέλεσμα μιας διαδικασίας επιτελέσεων του εαυτού και μεταμορφώσεων του υποκειμένου. Ο Βαρελάς με τα έργα αυτά επιστρέφει στις εικόνες του σώματος, διερευνώντας τις έμφυλες πολιτισμικές αναπαραστάσεις της ανθρώπινης μορφής.

Ο καλλιτέχνης επιλέγει για μοντέλα φίλους και γείτονες από τον περίγυρο, τους απεκδύει και τους ενδύει ειδικά για να τους φωτογραφίσει στο ιδιαίτερα διαμορφωμένο περιβάλλον του εργαστηρίου του, συμπεριλαμβάνοντας αντικείμενα καθημερινής χρήσης από τις Ιστορικές Συλλογές του Μουσείου Μπενάκη, όσο και φαινομενικά α-σήμαντα ή τετριμμένα αντικείμενα από τις φευγαλέες περιπλανήσεις της μητροπολιτικής ή οικιακής ζωής. Στη συνέχεια, η φωτογραφική εικόνα μεταφέρεται στον καμβά, όπου μεταμορφώνεται και διαθλάται από τη ζωγραφική γλώσσα.

Ο τίτλος της έκθεσης αντλεί από τα αρχέτυπα της αναλυτικής ψυχολογίας του Carl Gustav Jung, σηματοδοτώντας τον τρόπο με τον οποίο ο Βαρελάς αντιλαμβάνεται τις αναπαραστάσεις του εαυτού ως φαντασιακή κατασκευή η οποία συνδέεται με μια σειρά από ασυνείδητα φαινόμενα και τις εκφάνσεις του συλλογικού ασυνείδητου. Η Anima, στην περίπτωση αυτή, διερευνά τις πολλαπλές εικόνες του εαυτού, διαμέσου μύθων και μεταμορφώσεων, οραμάτων και φαντασμάτων. Ο κύκλος των έργων Anima I οργανώνεται σε σειρές γύρω από θέματα όπως η μοναχικότητα, η ψυχική αγωνία, το ανδρόγυνο, η σεξουαλικότητα, η απόρριψη, η απώλεια, η άξεστη απελευθέρωση, η περιθωριοποίηση, οι συμπλεγματικές ταυτότητες και η μετάβαση από το ιδιωτικό στο δημόσιο.

Η σειρά αυτή θα παρουσιαστεί σ’ ένα περιβάλλον το οποίο θα συμπεριλαμβάνει αρχειακό υλικό, φωτογραφίες, αντικείμενα και κοστούμια από τα στάδια της προπαρασκευαστικής επιτελεστικής διαδικασίας.
Η έκθεση είναι συμπαραγωγή με το Onassis Culture.

INFO
Διάρκεια: 12/09/2019 – 17/11/2019
Εγκαίνια: 11/09/2019, ώρα 20:00
Ώρες λειτουργίας: Η έκθεση είναι ανοιχτή τις ημέρες & ώρες λειτουργίας του μουσείου

Αλέξης Ακριθάκης

Αλέξης Ακριθάκης: “Τσίκι τσίκι

Η έκθεση πραγματοποιείται με αφορμή την επέτειο συμπλήρωσης 80 χρόνων από τη γέννηση και 25 χρόνων από το θάνατο του σημαντικού Έλληνα ζωγράφου, Αλέξη Ακριθάκη.

Πρόκειται για την πρώτη οργανωμένη παρουσίαση της ομότιτλης σειράς έργων του καλλιτέχνη, αφιερωμένη αποκλειστικά σε μία από τις πιο αναγνωρίσιμες τεχνικές του, το «τσίκι-τσίκι», όπως την αποκάλεσε χαρακτηριστικά ο συγγραφέας Κώστας Ταχτσής στα μέσα του ’60.

Τα έργα της σειράς «Τσίκι-τσίκι» φιλοτεχνήθηκαν από τα μέσα της δεκαετίας του ’60 έως τα μέσα της δεκαετίας του ’70. Στην έκθεση όμως παρουσιάζονται και έργα του Ακριθάκη, τα οποία θεωρούνται ιδιαίτερης σημασίας για τη δημιουργία, την εξέλιξη και τη διαφοροποίηση της χαρακτηριστικής τεχνοτροπίας του σε όλη τη διάρκεια της εικαστικής του πορείας.

INFO
Μουσείο Ελληνικού Πολιτισμού
Διάρκεια: 25/09/2019 – 17/11/2019
Εγκαίνια: 24/09/2019, ώρα 20:00
Ώρες λειτουργίας: Η έκθεση είναι ανοιχτή τις ημέρες & ώρες λειτουργίας του μουσείου

Παύλος Σάμιος

Το τοπίο της Σαντορίνης στην ελληνική ζωγραφική του 20ου αιώνα

Σαράντα χρόνια έχουν περάσει από την γέννηση της ιδέας του γνωστού συλλέκτη έργων τέχνης, Δημήτρη Τσίτουρα, να δημιουργήσει μια συλλογή βασισμένη εξ ολοκλήρου στο μαγικό τοπίο της Σαντορίνης, με έμφαση στους Έλληνες ζωγράφους του 20ού αιώνα. Από το 1984 και έπειτα άρχισε με επιμονή και υπομονή να εμπλουτίσει τη συλλογή του, η οποία μέχρι σήμερα αριθμεί 180 έργα τέχνης.

Μια επιλογή από 84 πίνακες σπουδαίων Ελλήνων δημιουργών θα ταξιδέψει τον επισκέπτη στο ιδιαίτερο τοπίο της Σαντορίνης, αλλά και σε μια μοναδική αναδρομή στην ελληνική ζωγραφική.

Η έκθεση αναδεικνύει τοπία που το φως και τα χρώματά τους μάγεψαν και συνεχίζουν να γοητεύουν περιηγητές και καλλιτέχνες. Ζωγράφοι όπως ο Δήμος Μπραέσσας, ο Βάσος Γερμενής, ο Νίκος Χατζηκυριάκος – Γκίκας, ο Γιάννης Μόραλης, ο Σπύρος Βασιλείου, αλλά και νεότεροι όπως η Όπη Ζούνη, ο Κώστας Τσόκλης και ο Παύλος Σάμιος είναι μερικοί μόνο από τους ζωγράφους που εκπροσωπούνται στην έκθεση.

Η έκθεση θα συνοδεύεται από ομότιτλο βιβλίο, όπου ο αναγνώστης θα μπορεί να περιηγηθεί σε όλη την συλλογή των έργων, να διαβάσει την ιστορία της δημιουργίας της αλλά και να γίνει μάρτυρας προσωπικών ιστοριών τόσο του συλλέκτη Δημήτρη Τσίτουρα, όσο και πολλών σημαντικών καλλιτεχνών.

INFO
Πειραιώς 138
Διάρκεια: 03/10/2019 – 03/11/2019
Εγκαίνια: 30/09/2019, ώρα 20:00
Ώρες λειτουργίας: Η έκθεση είναι ανοιχτή τις ημέρες & ώρες λειτουργίας του μουσείου

Avigdor Arikha

Αφιερωματική εκδήλωση για τον Avigdor Arikha

Η αφιερωματική εκδήλωση για τον Avigdor Arikha, τη ζωή και το έργο του πραγματοποιείται στο πλαίσιο της έκθεσης «Avigdor Arikha. Μία ανάσα».

Στην εκδήλωση την Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου στις 19:30, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ Avigdor Arikha, από την εκπομπή του BBC Omnibus (26η περίοδος, 9ο επεισόδιο, 1992, σκηνοθεσία Patricia Wheatley). Θα ακολουθήσει συζήτηση για το έργο του Arikha με τους ζωγράφους Αλέκο Λεβίδη, Χρήστο Μποκόρο, Γιώργο Ρόρρη, και τον συγγραφέα Σταύρο Ζουμπουλάκη. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Μάνος Δημητρακόπουλος.

Η έκθεση «Avigdor Arikha. Μία ανάσα»

Ξεναγήσεις στην έκθεση “Avigdor Arikha. Μια ανάσα”

Οι ξεναγήσεις θα πραγματοποιούνται κάθε φορά από έναν ξεχωριστό καλεσμένο.

Συγκεκριμένα, η συνέχεια του προγράμματος διαμορφώνεται ως εξής:
• Πέμπτη 29 Αυγούστου 2019, στις 19:00 – Ξενάγηση από τον ζωγράφο Γιώργο Ρόρρη.
• Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2019, στις 19:00 – Ξενάγηση από τον ζωγράφο Δημήτρη Κατσιγιάννη.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή είναι η κράτηση θέσης στα τηλέφωνα 2103671014 & 2103671015, Δευτέρα – Πέμπτη, 10:00 – 15:00.

INFO
Μουσείο Ελληνικού Πολιτισμού
Πέμπτη 29 Αυγούστου 2019, στις 19:00
Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2019, στις 19:00

Share this
Tags
Zeta Tz
Zeta Tz
Η Ζέτα ασχολείται με τη μετάφραση, την αρθρογραφία και την αρχισυνταξία στο χώρο των ΜΜΕ του πολιτισμού. Έχει ασχοληθεί με την διοργάνωση εικαστικών εκθέσεων και εκδηλώσεων που αφορούν στην κοινωνική ευθύνη. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Μπότση για δημοσιογραφική της δραστηριότητα στα θέματα πολιτισμού. Στο artviews.gr είναι υπεύθυνη της συντακτικής ομάδας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Η αιθέρια τέχνη του συμβολιστή Οντιλόν Ρεντόν

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Οντιλόν Ρεντόν / Odilon Redon (κανονικά Μπερτράν Ρεντόν), γεννήθηκε το 1840 στο Μπορντώ της Γαλλίας, σε...

Η πολυπρισματική αισθητική του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος Ζωγράφος, Λογοτέχνης, Θεωρητικός της Τέχνης Ο Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1906. Σε νεαρή ηλικία παρουσίασε τα πρώτα έργα του και...

Αντώνης Χατζηϊωάννου: Η ζωγραφική, ως τέχνη, ανήκει σε όλο τον κόσμο

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη  Πρόσφατα είχαμε την τύχη να επισκεφτούμε την φιλόξενη οικία της οικογένειας του γνωστού συλλέκτη Αντώνη Χατζηϊωάννου και να μιλήσουμε  για την...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this