“Μπάλτιζα Work in Progress”: Φωτογραφική έκθεση στο Poseidonion Grand Hotel, στις Σπέτσες

Έκθεση φωτογραφίας στο ιστορικό ξενοδοχείο, Poseidonion Grand Hotel, στις Σπέτσες. H έκθεση θα εγκαινιαστεί το Σάββατο, στις 3 Σεπτεμβρίου 2022, στις 20:00. Επιμέλεια έκθεσης: Κατερίνα Νικολάου. Καλλιτεχνικός Σύμβουλος: Λάμπρος Παπανικολάτος.

Η φωτογραφική έκθεση «Μπάλτιζα Work in Progress» φιλοξενείται στο lobby του ιστορικού ξενοδοχείου Poseidonion Grand Hotel από τις 03.09.2022 έως τις 27.09.2022. Αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου εγχειρήματος το οποίο εστιάζει στην ανάδειξη της ξυλοναυπηγικής τέχνης ως ψηφίδα της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς των Σπετσών. Στοχεύει να καταγράψει, να διαφυλάξει και να προβάλει την ιστορία των Σπετσών, με πρώτο βήμα τη συγκεκριμένη φωτογραφική έκθεση.

Φωτογραφίες-ντοκουμέντα αφιερωμένες στο επάγγελμα των καραβομαραγκών αναμοχλεύουν τις μνήμες και τα συναισθήματά μας. Αναδεικνύουν τον «χειροποίητο χαρακτήρα του νησιού» και κληροδοτούν στις νεότερες γενιές ένα πολύτιμο ιστορικό τεκμήριο για τη φυσιογνωμία του τόπου και της σπετσιώτικης ζωής. Μέσα από την ιστορική τους διαδρομή και την σύγχρονή τους δράση τα καρνάγια αναδεικνύονται σε ανοικτά μουσεία των Σπετσών.

Πηγή εικόνας: Από το αρχείο του Μουσείου Μπενάκη

Στην έκθεση παρουσιάζονται φωτογραφίες της Έλλης Παπαδημητρίου γύρω στο 1935, από τα ιστορικά φωτογραφικά αρχεία του Μουσείου Μπενάκη. Η ίδια έγραψε ποίηση και πεζογραφία, ενώ άφησε και το στίγμα της ως φωτογράφος, απαθανατίζοντας κάθε γωνιά της Ελλάδας και τους ανθρώπους της.

Επίσης, εκτίθενται φωτογραφίες του Δημήτρη Παπαδήμου, ο οποίος ήταν γνωστός και ως «ταξιδιωτικός φωτορεπόρτερ», καθώς ταξίδεψε σε όλα τα μέρη της Ελλάδος την περίοδο του 1956-80. Οι συγκεκριμένες φωτογραφίες είναι από κάποιο ταξίδι του στις Σπέτσες γύρω στο 1960 και υπόκεινται στο Φωτογραφικό Αρχείο του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου, τμήμα του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ).

Πηγή εικόνας: Από το αρχείο του Μουσείου Μπενάκη

Πληροφορίες

Εγκαίνια: Σάββατο, 3 Σεπτεμβρίου 20:00, 2022
Διάρκεια: 3 – 27 Σεπτεμβρίου 2022
Τοποθεσία έκθεσης: Poseidonion Grand Hotel, Σπέτσες
Τηλ: 2298 074553
Επιμελήτρια: Κατερίνα Νικολάου
Καλλιτεχνικός Σύμβουλος: Λάμπρος Παπανικολάτος

Η έκθεση αποτελεί μέρος του πολιτιστικού προγράμματος της Αρμάτας 2022. Τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, και του Μουσείου Μπουμπουλίνας, ενώ φορέας διοργάνωσης είναι ο «Εμπορικός και Βιοτεχνικός Σύλλογος Σπετσών».

Share this
Tags
Γιώργος Δήμος
Γιώργος Δήμος
Ο Γιώργος Δήμος γεννήθηκε το 1993 στην Αθήνα. Σπούδασε Δημιουργική Γραφή και Φιλοσοφία στο Pratt Institute, στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, όπου και έζησε για 8 χρόνια. Το 2019 επέστρεψε στην Ελλάδα και από τότε εκδίδει συστηματικά άρθρα σε περιοδικά, κυρίως σχετικά με τον κινηματογράφο, τη λογοτεχνία και τη φωτογραφία. Είναι μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων για την Ανεξαρτησία και τη Διαφάνεια των ΜΜΕ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Δημήτρης Περαντζάκης: “Σκοπός της ζωής μου είναι η διαρκής ενασχόληση με τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες…”

Γράφει ο Περαντζάκης Δημήτρης Ονομάζομαι Περαντζάκης Δημήτρης. Γεννήθηκα στο Περιστέρι και έχω μία κόρη 29 ετών. Έχω σπουδάσει στο Γαλλικό τμήμα της Φιλοσοφικής του ΑΠΘ....

«Αγγελική Γρηγοροπούλου & Δημήτρης Μαγκλάρας: -από Δεκέμβριο εύχομαι να παίζω στην τηλεόραση… – εύχομαι να την πάρουν για να τους πει έχω κι έναν...

Με αφορμή την επικείμενη πρεμιέρα της παράστασης «Η μάνα είναι μάνα ρε», σε σκηνοθεσία Ίρις Κατσούλα, η οποία θα προβληθεί από την Παρασκευή 13...

Οι αλλόκοτες ζωγραφικές και χαρακτικές φαντασμαγορίες του Ένσορ

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, Λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Τζέιμς Ένσορ / James Ensor γεννήθηκε στο Βέλγιο το 1860, από Άγγλο πατέρα και Φλαμανδή...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this