“Μπάλτιζα Work in Progress”: Φωτογραφική έκθεση στο Poseidonion Grand Hotel, στις Σπέτσες

Έκθεση φωτογραφίας στο ιστορικό ξενοδοχείο, Poseidonion Grand Hotel, στις Σπέτσες. H έκθεση θα εγκαινιαστεί το Σάββατο, στις 3 Σεπτεμβρίου 2022, στις 20:00. Επιμέλεια έκθεσης: Κατερίνα Νικολάου. Καλλιτεχνικός Σύμβουλος: Λάμπρος Παπανικολάτος.

Η φωτογραφική έκθεση «Μπάλτιζα Work in Progress» φιλοξενείται στο lobby του ιστορικού ξενοδοχείου Poseidonion Grand Hotel από τις 03.09.2022 έως τις 27.09.2022. Αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου εγχειρήματος το οποίο εστιάζει στην ανάδειξη της ξυλοναυπηγικής τέχνης ως ψηφίδα της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς των Σπετσών. Στοχεύει να καταγράψει, να διαφυλάξει και να προβάλει την ιστορία των Σπετσών, με πρώτο βήμα τη συγκεκριμένη φωτογραφική έκθεση.

Φωτογραφίες-ντοκουμέντα αφιερωμένες στο επάγγελμα των καραβομαραγκών αναμοχλεύουν τις μνήμες και τα συναισθήματά μας. Αναδεικνύουν τον «χειροποίητο χαρακτήρα του νησιού» και κληροδοτούν στις νεότερες γενιές ένα πολύτιμο ιστορικό τεκμήριο για τη φυσιογνωμία του τόπου και της σπετσιώτικης ζωής. Μέσα από την ιστορική τους διαδρομή και την σύγχρονή τους δράση τα καρνάγια αναδεικνύονται σε ανοικτά μουσεία των Σπετσών.

Πηγή εικόνας: Από το αρχείο του Μουσείου Μπενάκη

Στην έκθεση παρουσιάζονται φωτογραφίες της Έλλης Παπαδημητρίου γύρω στο 1935, από τα ιστορικά φωτογραφικά αρχεία του Μουσείου Μπενάκη. Η ίδια έγραψε ποίηση και πεζογραφία, ενώ άφησε και το στίγμα της ως φωτογράφος, απαθανατίζοντας κάθε γωνιά της Ελλάδας και τους ανθρώπους της.

Επίσης, εκτίθενται φωτογραφίες του Δημήτρη Παπαδήμου, ο οποίος ήταν γνωστός και ως «ταξιδιωτικός φωτορεπόρτερ», καθώς ταξίδεψε σε όλα τα μέρη της Ελλάδος την περίοδο του 1956-80. Οι συγκεκριμένες φωτογραφίες είναι από κάποιο ταξίδι του στις Σπέτσες γύρω στο 1960 και υπόκεινται στο Φωτογραφικό Αρχείο του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου, τμήμα του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ).

Πηγή εικόνας: Από το αρχείο του Μουσείου Μπενάκη

Πληροφορίες

Εγκαίνια: Σάββατο, 3 Σεπτεμβρίου 20:00, 2022
Διάρκεια: 3 – 27 Σεπτεμβρίου 2022
Τοποθεσία έκθεσης: Poseidonion Grand Hotel, Σπέτσες
Τηλ: 2298 074553
Επιμελήτρια: Κατερίνα Νικολάου
Καλλιτεχνικός Σύμβουλος: Λάμπρος Παπανικολάτος

Η έκθεση αποτελεί μέρος του πολιτιστικού προγράμματος της Αρμάτας 2022. Τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, και του Μουσείου Μπουμπουλίνας, ενώ φορέας διοργάνωσης είναι ο «Εμπορικός και Βιοτεχνικός Σύλλογος Σπετσών».

Share this
Tags
Γιώργος Δήμος
Γιώργος Δήμος
Ο Γιώργος Δήμος γεννήθηκε το 1993 στην Αθήνα. Σπούδασε Δημιουργική Γραφή και Φιλοσοφία στο Pratt Institute, στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, όπου και έζησε για 8 χρόνια. Το 2019 επέστρεψε στην Ελλάδα και από τότε εκδίδει συστηματικά άρθρα σε περιοδικά, κυρίως σχετικά με τον κινηματογράφο, τη λογοτεχνία και τη φωτογραφία. Είναι μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων για την Ανεξαρτησία και τη Διαφάνεια των ΜΜΕ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Françoise Hardy: Σήμερα αποχαιρετούμε ένα ακόμη υπέρλαμπρο ίνδαλμα των 60’s

Γράφει η Μαρία Δήμου Η γλυκιά Françoise Hardy, ένας θρύλος της γαλλικής pop καθώς κι ένα διαχρονικά αξεπέραστο fashion icon, ανακοινώθηκε σήμερα πως έφυγε από την...

Η εκλεπτυσμένη χρωματική φωτοχυσία των συνθέσεων του Μπονάρ

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, λογοτέχνης, Θεωρητικός της τέχνης Ο Πιέρ Μπονάρ / Pierre Bonnard, γεννήθηκε το 1867 στο Φοντεναί-ω-Ροζ, κοντά στο Παρίσι. Ο πατέρας του...

Το υπερρεαλιστικό παραλήρημα λαγνείας της τέχνης του Νταλί

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Το φαινόμενο Νταλί συναρπάζει με παγκόσμια εμβέλεια και σήμερα με διοργανώσεις πολλών εκθέσεων έργων του σε μουσεία...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this