Στο Ιστορικό Μουσείο-Αρχείο Ύδρας (ΙΑΜΥ) θα παρουσιάσει η διεθνής ηθοποιός Δέσποινα Μοίρου αυτό το Σαββατοκύριακο 20 και 21 Νοεμβρίου το θεατρικό της μονόπρακτο «Μπουμπουλίνα και Κολοκοτρώνης οι δύο ήρωες της επανάστασης συνομιλούν». Βασισμένο στην βιογραφία της Μπουμπουλίνας και στα απομνημονεύματά του Κολοκοτρώνη το κείμενο που έγραψε η Ελληνίδα ηθοποιός αποκαλύπτει την ιδιαίτερη σχέση και τη ζεστή φιλία που είχαν οι δύο ήρωες, το συμπεθεριό που τους ένωσε, τις μάχες που έδωσαν μαζί αλλά και την προδοσία που γεύτηκαν και οι δύο από τον τόπο τους.
Το ΙΑΜΥ και η διευθύντρια του Μουσείου Ντίνα Αδαμοπούλου προσκάλεσαν με μεγάλη χαρά τη συγκεκριμένη παράσταση καθώς και οι δύο ήρωες είχαν δεσμούς με το νησί. Η Μπουμπουλίνα έζησε στην Ύδρα και συνεργάστηκε με τους ήρωες του νησιού, ενώ ο Κολοκοτρώνης φυλακίστηκε εκεί.
Η Δέσποινα Μοίρου είναι πολύ χαρούμενη που θα βρεθεί και πάλι στην Ύδρα καθώς έχει ιδιαίτερη αγάπη στο νησί γι’ αυτό και με δική της προτροπή έγιναν εκεί τα γυρίσματα της βρετανικής ταινίας “So long Marianne” όπου υποδύθηκε την θρυλική Σοφία Λόρεν και με την οποία συμμετείχε στο φεστιβάλ των Καννών 2021.
Όσον αφορά στο έργο η διεθνής ηθοποιός γράφει, σκηνοθετεί και ερμηνεύει ταυτόχρονα επί σκηνής τους δύο ήρωες και συγκλονίζει.
« Το έργο έρχεται να ρίξει φως στα εσώτερα συναισθήματα που διακατείχαν τους δύο ήρωες», μας εξηγεί η καλλιτέχνης. «Οι δυο θρυλικοί ήρωες ,έρχονται τετ Α τετ και αναλύουν την επανάσταση στην Ελλάδα και την επανάσταση στη ψυχή τους. Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, από τις πιο έντιμες μορφές του αγώνα και διαχρονικό σύμβολο της επανάστασης, ήταν μια βαθιά ευσεβής και συναρπαστική προσωπικότητα.
Η Λασκαρίνα, η δυναμική Μπουμπουλίνα, μια πραγματικά εκπληκτική γυναίκα, ήταν από μόνη της μια επανάσταση. Από τις κορυφαίες ηρωίδες της επανάστασης και συμπεθέρα του Κολοκοτρώνη μιλά για τον αγώνα και τις μάχες της ,την φιλική εταιρεία ,την τεράστια προσφορά της, τις σκέψεις της. Στο μονόλογό της αναλύει όλη τη διαδρομή και την προσφορά της στην επανάσταση για την απελευθέρωση του έθνους, αλλά και το άδοξο τέλος της.»
Τέλος, όσον αφορά στα μηνύματα που περιλαμβάνει το κείμενο η κ. Μοίρου σημειώνει ότι «το τιμητικό έργο προσφέρει στο κοινό αξιόλογα μηνύματα που κορυφώνονται στη συνειδητοποίηση ότι ακόμη και οι ήρωες πρέπει να ενωθούν και να συνεργαστούν για να νικήσουν και για να φέρουν ένα καλύτερο μέλλον. Και ότι ήρωες υπάρχουν και σήμερα αλλά με άλλη μορφή…
Το έργο παρουσιάζεται υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών, της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την απελευθέρωση.