“Dampen”, Ατομική έκθεση του Γιάννη Ευθυμίου

Η ατομική έκθεση διαρκεί έως την Πέμπτη 27 Ιουνίου  2024 στο Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο Ύδρας.

Με μεγάλη επιτυχία τελέστηκαν την Παρασκευή 31 Μαΐου στις 8.30 το βράδυ τα εγκαίνια της έκθεσης «DAMPEN» του εξαιρετικού εικαστικού Γιάννη Ευθυμίου.

Το Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας παρουσίασε την ιδιαίτερη τεχνική του Γιάννη Ευθυμίου με τον πολύσημο όρο «Dampen» που έμμεσα παραπέμπει στη ζωγραφική με χαρτοπολτό ( color paper pulp). Ο καλλιτέχνης έχοντας ως εκφραστικό μέσο, την παχύρρευστη ύλη του χαρτοπολτού με την αδρή υφή και με τον έγχρωμο πολτό ως χρωματική παλέτα ταξίδεψε το κοινό στα πολύχρωμα τοπία του.
Την επιμέλεια της έκθεσης είχε η ιστορικός τέχνης κ. Λουΐζα Καραπιδάκη.

Η ιστορικός τέχνης Λουΐζα Καραπιδάκη σημειώνει

«Ο Γιάννης Ευθυμίου παρουσιάζει τη νέα ενότητα της εικαστικής του δημιουργίας με τίτλο τον πολύσημο τεχνικό όρο “Dampen”, που έμμεσα παραπέμπει στη ζωγραφική με color paper pulp. Επιλέγει αυτή τη φορά ως εκφραστικό μέσο την παχύρευστη ύλη του χαρτοπολτού με την αδρή υφή και ζωγραφίζει με τον έγχρωμο πολτό ως χρωματική παλέτα με την ίδια δεξιοτεχνία που δουλεύει κάθε υλικό  ζωγραφικής. Τα έργα του έχουν βασικό δομικό στοιχείο το χρώμα, που άλλοτε το απλώνει διαδοχικά σε απόλυτα αρμονικές εικόνες με έντονη ρεαλιστική χροιά και άλλοτε εκμεταλλεύεται τις έντονες τονικές αντιθέσεις και σε συνδυασμό με εικονιστικές αντιπαραθέσεις δημιουργεί ένταση και δραματική αίσθηση.

Οι θεματικές του, τοπιογραφίες και ανθρωποκεντρικές συνθέσεις με παραστατική απόδοση, κινούνται στη σφαίρα ενός πραγματικού και ενίοτε πλασματικού κόσμου. Πολλές είναι και οι αυτοβιογραφικές αναφορές στις εικαστικές αφηγήσεις, με εικόνες μνήμης αποκρυσταλλωμένες, φευγαλέες ή και κατακερματισμένες να ενσωματώνονται συστηματικά στις εικονογραφίες του».

Γιάννης Ευθυμίου

Ο ίδιος επισημαίνει

«Σε αυτή τη φάση της δουλειάς μου διερευνώ τα όρια του χαρτοπολτού, ως υλικό αλλά και ως τρόπο έκφρασης και σκέψης. Η ενασχόληση αυτή προέκυψε μέσα από ανατροπή, σαν ένα δοχείο διοχέτευσης της καλλιτεχνικής μου ενέργειας. Το χρώμα και το σχέδιο υπέκυψαν στις ανάγκες του υλικού, και έτσι άρχισα να ανακαλύπτω νέους, όλο και πιο προσωπικούς, δρόμους. Μέχρι και σήμερα, αγωνίζομαι να κρατήσω ζωντανή τη φλόγα της δημιουργίας και προσπαθώ να παραμένω ανοιχτός σε πειραματισμούς, στοχεύοντας πάντα σε μία πνευματική εγρήγορση και καθαρότητα. Η ζωγραφική μου εμμένει σε συμφωνία με τις βαθύτερες υπαρξιακές μου ανησυχίες, γι’ αυτό και «μετακινείται» συνεχώς, αποφεύγοντας οριστικές θέσεις και κατατάξεις».

Γιάννης Ευθυμίου

Info

Διάρκεια έκθεσης
Έως Πέμπτη 27 Ιουνίου  2024

Ωράριο
Καθημερινά  9.00 – 16.00 & 19.30 – 21.30

Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας
Ύδρα, 18040
2298052355
[email protected]
www.iamy.gr

Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Η πλαστικότητα της μεταφυσικής ζωγραφικής του Τζόρτζιο ντε Κίρικο

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, Λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Τζόρτζιο ντε Κίρικο / Giorgio de Chirico γεννήθηκε στο Βόλο το 1888. Ήταν ο πρωτότοκος γιος...

Χρήστος Κονταρούδης: Ο άνθρωπος ανυψώνεται ηθικά και αισθητικά από τη θέαση της εικαστικής τέχνης 

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη   Το European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies σε συνεργασία με το Chicago Athenaeum, Museum for Architecture and Design...

Νίκος Λαγός: H τέχνη δρα υπερβατικά και απελευθερωτικά 

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη   Κοιτώντας τα τελάρα του εικαστικού Νίκου Λαγού, ο θεατής διαπιστώνει μια τολμηρή αίσθηση του χρώματος και της σύνθεσης στο όριο μιας...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this