Η τέχνη των εικόνων μεταξύ της Σικελίας και της Ελλάδας

Έκθεση αφιερωμένη στη βυζαντινή παράδοση σε διάλογο με έργα σύγχρονης τέχνης στο Επισκοπικό Μουσείο του Μονρεάλε (Παλέρμο, Σικελία)

Ένα αφιέρωμα στην ιστορία της τέχνης και την ελληνοβυζαντινή παράδοση στο θέμα των εικόνων, σε διάλογο με σύγχρονα έργα εμπνευσμένα από την εικονογραφία του Χριστού, της Παναγίας και των Αγίων.

Μια σύγκριση που ανατέθηκε σε δώδεκα καλλιτέχνες (6 Σικελούς και 6 Έλληνες) που αναμετρούνται με την καλλιτεχνική έκφραση (στην πραγματικότητα με την εικόνα) που αντιπροσωπεύει καλύτερα την ελληνικότητα και την αμοιβαία επιρροή μεταξύ των δύο λαών.

Αυτό είναι το νόημα της μεγάλης έκθεσης “Icone. Παράδοση / σύγχρονη εποχή – Οι μεταβυζαντινές εικόνες της βορειοδυτικής Σικελίας και η σύγχρονη ερμηνεία τους “, που θα διεξαχθεί στην Αίθουσα San Placido του Επισκοπικού Μουσείου Μονρεάλε, από τις 4 Απριλίου έως τις 4 Σεπτεμβρίου. Η έκθεση, που επινοήθηκε από τον Francesco Piazza και τον Βασίλη Καραμπάτσα, διοργανώνεται από την Ελληνική Κοινότητα Σικελίας “Tρινακρία”.

Η Ελλάδα εκπροσωπείται από τους καλλιτέχνες Αναστασάκο Μανώλη , Δημήτρη Ντόκο, Νίκο Μόσχο, Κωνσταντίνο Παπαμιχαλόπουλο, Ζωή Παππά, Χρήστο Tσιμάρη, ενώ η Σικελία από τους καλλιτέχνες Giuseppe Bombaci, Sandro Bracchitta, Giorgio Distefano, Roberto Fontana, Antonino Gaeta και Ignazio Schifano.

Το σημείο αναφοράς της έκθεσης είναι ο διάλογος μεταξύ ιστορίας και σύγχρονης εποχής, ξεκινώντας από τη γνώση των μεταβυζαντινών εικονογραφικών πολιτιστικών μαρτυριών στη βορειοδυτική Σικελία και ειδικότερα την παραγωγή ιερών εικόνων από τους Βενετοκρήτες τεχνίτες, που προορίζονταν για τις καθολικές κοινότητες ελληνικής ιεροτελεστίας που ιδρύθηκαν στη σικελική επικράτεια ήδη από τον δέκατο πέμπτο αιώνα.

Η Σικελία και η Ελλάδα ταυτίζονται εδώ και αιώνες: φθάνει να σκεφτεί κανείς τα αξιόλογα μνημεία, τις διάσημες καλλιτεχνικές και επιστημονικές προσωπικότητες που έχουν χαρακτηρίσει αυτήν τη γη η οποία γνώρισε μια σημαντική, μοναδική και σύνθετη πτυχή του ελληνικού πολιτισμού.

Η Σικελία έχει ελληνικές αρχαιότητες ίδιας σπουδαιότητας με εκείνες της πατρίδας και παρουσιάζει ένα πολιτιστικό περιβάλλον ανοικτό στις πιο ποικίλες επιρροές των μεσογειακών περιοχών. Αναμφισβήτητα, η συμβολή και ο πολιτιστικός διάλογος μεταξύ Ελλάδας και Σικελίας, που δεν διακόπηκε ποτέ στους αιώνες, γνώρισε πρωτότυπα κανάλια, νέες λύσεις, λαμπρά αποτελέσματα.

Η έκθεση στοχεύει να αναδείξει αυτή την έντονη και σημαντική πολιτιστική ένωση μεταξύ της Σικελίας και της Ελλάδας, χρησιμοποιώντας ένα ιδιαίτερο συστατικό στοιχείο της, το θρησκευτικό, που σημάδεψε την ιστορία αυτών των δύο λαών , ακολουθώντας τη διασπορά.

Εγκαίνια : 4 Απριλίου 2019

Η έκθεση θα είναι επισκέψιμη από Τρίτη έως Σάββατο από τις 9.30 έως τις 15.30. Κλειστα την Κυριακή και Δευτέρα.

Το εισιτήριο κοστίζει 4 ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της εισόδου στις αίθουσες εκθέσεων του Επισκοπικού Μουσείου.

Share this
Tags
Panos Kats
Panos Kats
JOURNALIST //from @cityjournalism & #Economics @UniofReading @FreeSundaygr @Capitalgr to endless life's adventures. Forever @cinemacholic and @artcurious// “#wedo what #weare #viewsaremine _onlyleft”

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Οι ζωγραφικές οπτασίες της ιδιοφυίας του Βαν Γκογκ

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Βίνσεντ βαν Γκογκ / Vincent Willem Van Gogh γεννήθηκε το 1853 στο ολλανδικό χωριό Ζούντερτ και...

Βαγγέλης Ρήνας: Tα ζωγραφικά έργα με τα κορίτσια στη φύση που θα ακολουθήσουν, θα είναι μια βουτιά στο υποσυνείδητο 

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη  Η νέα δουλειά του Βαγγέλη Ρήνα με τίτλο «Πνοές» στην Γκαλερί Σκουφά φαίνεται να συνδυάζει την τέχνη με τη μαγευτική ατμόσφαιρα...

Τα μηχανικά εικαστικά όντα του Φράνσις Πικαμπιά

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Φράνσις Πικαμπιά / Francis-Marie Martinez de Picabia γεννήθηκε το 1879 στο Παρίσι από Γαλλίδα μητέρα και...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this