Η τέχνη των εικόνων μεταξύ της Σικελίας και της Ελλάδας

Έκθεση αφιερωμένη στη βυζαντινή παράδοση σε διάλογο με έργα σύγχρονης τέχνης στο Επισκοπικό Μουσείο του Μονρεάλε (Παλέρμο, Σικελία)

Ένα αφιέρωμα στην ιστορία της τέχνης και την ελληνοβυζαντινή παράδοση στο θέμα των εικόνων, σε διάλογο με σύγχρονα έργα εμπνευσμένα από την εικονογραφία του Χριστού, της Παναγίας και των Αγίων.

Μια σύγκριση που ανατέθηκε σε δώδεκα καλλιτέχνες (6 Σικελούς και 6 Έλληνες) που αναμετρούνται με την καλλιτεχνική έκφραση (στην πραγματικότητα με την εικόνα) που αντιπροσωπεύει καλύτερα την ελληνικότητα και την αμοιβαία επιρροή μεταξύ των δύο λαών.

Αυτό είναι το νόημα της μεγάλης έκθεσης “Icone. Παράδοση / σύγχρονη εποχή – Οι μεταβυζαντινές εικόνες της βορειοδυτικής Σικελίας και η σύγχρονη ερμηνεία τους “, που θα διεξαχθεί στην Αίθουσα San Placido του Επισκοπικού Μουσείου Μονρεάλε, από τις 4 Απριλίου έως τις 4 Σεπτεμβρίου. Η έκθεση, που επινοήθηκε από τον Francesco Piazza και τον Βασίλη Καραμπάτσα, διοργανώνεται από την Ελληνική Κοινότητα Σικελίας “Tρινακρία”.

Η Ελλάδα εκπροσωπείται από τους καλλιτέχνες Αναστασάκο Μανώλη , Δημήτρη Ντόκο, Νίκο Μόσχο, Κωνσταντίνο Παπαμιχαλόπουλο, Ζωή Παππά, Χρήστο Tσιμάρη, ενώ η Σικελία από τους καλλιτέχνες Giuseppe Bombaci, Sandro Bracchitta, Giorgio Distefano, Roberto Fontana, Antonino Gaeta και Ignazio Schifano.

Το σημείο αναφοράς της έκθεσης είναι ο διάλογος μεταξύ ιστορίας και σύγχρονης εποχής, ξεκινώντας από τη γνώση των μεταβυζαντινών εικονογραφικών πολιτιστικών μαρτυριών στη βορειοδυτική Σικελία και ειδικότερα την παραγωγή ιερών εικόνων από τους Βενετοκρήτες τεχνίτες, που προορίζονταν για τις καθολικές κοινότητες ελληνικής ιεροτελεστίας που ιδρύθηκαν στη σικελική επικράτεια ήδη από τον δέκατο πέμπτο αιώνα.

Η Σικελία και η Ελλάδα ταυτίζονται εδώ και αιώνες: φθάνει να σκεφτεί κανείς τα αξιόλογα μνημεία, τις διάσημες καλλιτεχνικές και επιστημονικές προσωπικότητες που έχουν χαρακτηρίσει αυτήν τη γη η οποία γνώρισε μια σημαντική, μοναδική και σύνθετη πτυχή του ελληνικού πολιτισμού.

Η Σικελία έχει ελληνικές αρχαιότητες ίδιας σπουδαιότητας με εκείνες της πατρίδας και παρουσιάζει ένα πολιτιστικό περιβάλλον ανοικτό στις πιο ποικίλες επιρροές των μεσογειακών περιοχών. Αναμφισβήτητα, η συμβολή και ο πολιτιστικός διάλογος μεταξύ Ελλάδας και Σικελίας, που δεν διακόπηκε ποτέ στους αιώνες, γνώρισε πρωτότυπα κανάλια, νέες λύσεις, λαμπρά αποτελέσματα.

Η έκθεση στοχεύει να αναδείξει αυτή την έντονη και σημαντική πολιτιστική ένωση μεταξύ της Σικελίας και της Ελλάδας, χρησιμοποιώντας ένα ιδιαίτερο συστατικό στοιχείο της, το θρησκευτικό, που σημάδεψε την ιστορία αυτών των δύο λαών , ακολουθώντας τη διασπορά.

Εγκαίνια : 4 Απριλίου 2019

Η έκθεση θα είναι επισκέψιμη από Τρίτη έως Σάββατο από τις 9.30 έως τις 15.30. Κλειστα την Κυριακή και Δευτέρα.

Το εισιτήριο κοστίζει 4 ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της εισόδου στις αίθουσες εκθέσεων του Επισκοπικού Μουσείου.

Share this
Tags
Panos Kats
Panos Kats
JOURNALIST //from @cityjournalism & #Economics @UniofReading @FreeSundaygr @Capitalgr to endless life's adventures. Forever @cinemacholic and @artcurious// “#wedo what #weare #viewsaremine _onlyleft”

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Σύγχρονες εικαστικές προσεγγίσεις για τον Λόρδο Βύρωνα

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Στην κοσμοϊστορική συγκυρία της εξεγερμένης Ελλάδας του 1821 υπήρξε πολύτιμη η συμβολή κορυφαίων προσωπικοτήτων του πνευματικού κόσμου,...

Κάτια Βαρβάκη: Η Τέχνη είναι σαν το ξέφρενο φτερούγισμα μιας λιβελούλας 

Στις μέρες μας, που έννοια της Τέχνης έχει προσαρμοστεί στην ευρύτητα των δυνατοτήτων των ψηφιακών μέσων, η Κάτια Βαρβάκη, με σπουδές ζωγραφικής στην Ανωτάτη...

To Kallichoron Art Boutique Hotel της Αστυπάλαιας γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Στις 5 Απριλίου 2024, το ξενοδοχείο Kallichoron Art Boutique Hotel στην Αστυπάλαια, συμπλήρωσε 10 χρόνια από την έναρξη της λειτουργίας του. Αυτά τα 10 χρόνια...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this