Κρεγκ Ζάλερ: Ο ανερχόμενος σκηνοθέτης του Χόλιγουντ

Ο Γκρεγκ Ζάλερ είναι ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος των φοβερών και τρομερών "Bone Tomahawk" και "Brawl In Cell Block 99". Αυτές είναι οι μοναδικές ταινίες του έως τώρα. Το 2018 έγιναν τέσσερις με το "Dragged Across Concrete", με πρωταγωνιστή τον Μελ Γκίμπσον και τον Βινς Βον.

Γράφει ο Γρηγόρης Γκινοσάτης

Ο Αμερικανός Στίβεν Κρεγκ Ζάλερ είναι από τους σκηνοθέτες που πραγματικά έχει μαγνητίσει το ενδιαφέρον μας. Η μέχρι στιγμής κινηματογραφική καριέρα του είναι τουλάχιστον εντυπωσιακή και υπόσχεται ακόμα περισσότερα. Ο πολυτάλαντος σκηνοθέτης με τις μέχρι τώρα, τρεις ταινίες του έχει ήδη αφήσει το στίγμα του.


S. Craig Zahler

Πριν ασχοληθούμε περαιτέρω με τις ταινίες του, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο ίδιος καλλιτέχνης είναι  συγγραφέας, σεναριογράφος, μουσικός του heavy metal με δισκογραφία και ποιος ξέρει τι άλλο!

Η πρώτη ταινία του “Bone Tomahawk” έδειξε αμέσως πώς αντιμετωπίζει τον κινηματογράφο ο ZAHLER και ποιες είναι οι αναφορές του.

Είναι πολύ σημαντικό, ο σκηνοθέτης μιας ταινίας να έχει υπάρξει θεατής που αγάπησε τον κινηματογράφο και σαν δημιουργός κατόπιν να φτιάχνει έργα που επίσης απευθύνονται στους λάτρεις της μεγάλης οθόνης χωρίς να έχει στο μυαλό του πως θα εντυπωσιάσει το κάθε φεστιβάλ (ευρωπαϊκό). Από τα καλύτερα western και horrormovies ταυτόχρονα.

Η ιστορία μας πάει πίσω στον JOHN FORD (THE SEARCHERS) και η σκηνοθεσία στέκεται επάξια δίπλα στον Tarantino και τον Rodrigues χωρίς όμως τα κωμικά στοιχεία αυτών. Το cast εξαιρετικό (Kurt Russell, Patrick Wilson, Mathew Fox κλπ).

Για την συνέχεια του ο σκηνοθέτης μας παρουσίασε τον καλύτερο ρόλο της μέχρι τότε καριέρας του Vince Vaughn Jennifer Carpenter, Don Johnson κλπ στην ταινία Brawl in cell block 99, OVaughn από το TrueDetective 2 και μετά συνεχίζει να μας εκπλήσσει.

Ο ήρωας της ταινίας Bradley Thomas (VinceVaughn) βρίσκεται εξαιτίας μιας αλληλουχίας «άτυχων» περιστατικών και τότε ξεσπάει η βία καθώς σιγά σιγά μεταμορφώνεται σε ένα ανθρώπινο τέρας εκδίκησης. Η ταινία εύκολα κατατάσσεται στα αριστουργήματα των actionmovies. Πάλι εντυπωσιάζει η επιλογή των ηθοποιών.

Η τελευταία του ταινία “Dragged Across Concrete” μας θυμίζει  γιατί αγαπούσαμε και αγαπάμε τις αστυνομικές ταινίες.  Αυτή την φορά με το δίδυμο MelGibson και Vince Vaughn σε ένα ρεσιτάλ σκηνοθεσίας. Δύο αστυνομικοί μπαίνουν σε διαθεσιμότητα λόγω αδικαιολόγητης βίας και κατόπιν τυχαία βρίσκονται μπροστά σε ληστεία τράπεζας. Από εκεί ξεκινάει μια αλυσίδα γεγονότων για τις συγκλίνουσες ιστορίες της ταινίας

Κάποια στιγμή με τις ταινίες τύπου “Φονικό Όπλο” και “Μπάτσος του Μπέβερλυ Χιλλ” μπλέξαμε την κωμική φάρσα με  την αστυνομική ταινία.

Ο Charles Bronson, ο Clint Eastwood και ο Robert Mitcham για να θυμηθούμε μόνο αυτούς, δεν γελούσανε ποτέ. Στις αστυνομικές ταινίες υπάρχει μια γραμμή και οι ήρωες χωρίζονται αριστερά και δεξιά από αυτήν (καλοί –κακοί), ενίοτε όμως, όπως στα αριστουργήματα του είδους  της δεκαετίας του ’70, η γραμμή αυτή γινόταν τόσο αχνή που δεν μπορούσες ξεκάθαρα να ορίσεις ποιος είναι που.

Είναι γεγονός ότι όσο και αν το κατηγορούμε, το HOLLYWOOD πάντα έβρισκε και βρίσκει νέο αίμα, και μάλιστα σε όλες της κατηγορίες των συντελεστών μιας ταινίας, σκηνοθέτες ηθοποιούς κλπ. ακόμα και σεναριογράφους, για τους οποίους γινόταν πολύ συζήτηση τα προηγούμενα.

Σκηνοθέτες όπως ο ZAHLER αλλά και οι DENIS VILLENEUVE, STEFANO SOLLIMA, DAVID McKENZIE, TAYLOR SHERIDAN κλπ μας εγγυώνται ένα τέλειο κινηματογραφικό μέλλον.

Καλή σας θέαση!

Share this
Tags
Zeta Tz
Zeta Tz
Η Ζέτα ασχολείται με τη μετάφραση, την αρθρογραφία και την αρχισυνταξία στο χώρο των ΜΜΕ του πολιτισμού. Έχει ασχοληθεί με την διοργάνωση εικαστικών εκθέσεων και εκδηλώσεων που αφορούν στην κοινωνική ευθύνη. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Μπότση για δημοσιογραφική της δραστηριότητα στα θέματα πολιτισμού. Στο artviews.gr είναι υπεύθυνη της συντακτικής ομάδας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Σύγχρονες εικαστικές προσεγγίσεις για τον Λόρδο Βύρωνα

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Στην κοσμοϊστορική συγκυρία της εξεγερμένης Ελλάδας του 1821 υπήρξε πολύτιμη η συμβολή κορυφαίων προσωπικοτήτων του πνευματικού κόσμου,...

Κάτια Βαρβάκη: Η Τέχνη είναι σαν το ξέφρενο φτερούγισμα μιας λιβελούλας 

Στις μέρες μας, που έννοια της Τέχνης έχει προσαρμοστεί στην ευρύτητα των δυνατοτήτων των ψηφιακών μέσων, η Κάτια Βαρβάκη, με σπουδές ζωγραφικής στην Ανωτάτη...

To Kallichoron Art Boutique Hotel της Αστυπάλαιας γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Στις 5 Απριλίου 2024, το ξενοδοχείο Kallichoron Art Boutique Hotel στην Αστυπάλαια, συμπλήρωσε 10 χρόνια από την έναρξη της λειτουργίας του. Αυτά τα 10 χρόνια...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this