Ανεβάζουν τον πήχη στις δημοπρασίες του φθινοπώρου οι Christie’s

Στις 21 Σεπτεμβρίου 2018, ο οίκος Christie's ανοίγει το χορό των φετινών δημοπρασιών στη Σαγκάη με δυνατές υπογραφές. Ακολουθεί μεγάλο sale με Old Masters στις 31 Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη - Τα top lots και οι εκτιμήσεις των ειδικών

Στις 21 Σεπτεμβρίου στη Σαγκάη, ο οίκος Christie’s παρουσιάζει μια σειρά δημοπρασιών με ξεχωριστά έργα όπως αυτά των Zao Wou-Ki, Andy Warhol, Yayoi Kusama και Yoshitomo Nara.

Παρουσιάζοντας τους “Θησαυρούς του ποταμού Chishui”, οι Christie’s γίνονται ο πρώτος διεθνής οίκος δημοπρασιών που παρουσιάζει το ποτό Maotai (επίσης γνωστού ως Moutai). Στην Κίνα, το ποτό αυτό έχει μια πλούσια ιστορία που εκτείνεται χιλιάδες χρόνια πίσω, ενώ η Kweichow Moutai έχει γεύση μοναδική και ιδιαίτερη συμβολική σημασία.

Το Maotai ή το Moutai είναι απόσταγμα που κατασκευάζεται στην πόλη Maotai στην επαρχία Guizhou της Κίνας. Παράγεται από την κρατική εταιρεία Kweichow Moutai και αποστάζεται από ζυμωμένο σόργο σε διάφορες ποικιλίες. Με συνολικά 178 παρτίδες (περίπου 1.900 μπουκάλια) που προσφέρονται, οι Christie’s επιδιώκουν να αυξήσουν το διεθνές προφίλ του Maotai. Πριν από την πώληση, ο οίκος θα φιλοξενήσει μαθήματα Maotai και γευστικά γεύματα στο Hangzhou, Guangzhou, Χονγκ Κονγκ, Πεκίνο και Σαγκάη.

Στο πρώτο άνοιγμα, η δημοπρασία της Σαγκάης συγκεντρώνει περισσότερα από 80 έργα σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, στυλ και μέσων. Κορωνίδα της δημοπρασίας είναι μια ομάδα αφηρημένων έργων από καλλιτέχνες όπως οι Zao Wou-Ki και Wu Dayu.

Zao Wou-Ki (Zhao Wuji, 1920-2013), 1992, 200×162 cm. Εκτίμηση 16.000.000-26.000.000 γουάν.

Στα top lots είναι το έργο του Zao Wou-Ki (Zhao Wuji, 1920-2013) που το παρουσίασε το 1992, διαστάσεων 200×162 cm με τιμή εκκίνησης τα 16.000.000 γουάν που υπολογίζουν ότι θα φτάσει τα 26.000.000 γουάν.

Το έργο 13.02.92 είναι ένα έργο μεγάλης κλίμακας, της ώριμης εποχής του καλλιτέχνη. Αυτό το ονειρεμένο έργο είναι μια απόδειξη για τη διαχρονική αφοσίωση του Zao στην επιδίωξη της καλλιτεχνικής υπερβατικότητας και την κυριαρχία του τόσο στις κινεζικές όσο και στις δυτικές καλλιτεχνικές παραδόσεις.

Στη δημοπρασία θα διατεθεί επίσης μια ξεχωριστή ομάδα έργων από δημιουργίες σύγχρονων Κινέζων καλλιτεχνών όπως ο Yang Fudong, ο Wang Guangle και ο Xu Hualing. Οι σημαντικοί Βιετναμέζοι καλλιτέχνες του 20ού αιώνα εκπροσωπούνται, παράλληλα με τους παγκοσμίως γνωστούς ιαπωνικούς καλλιτέχνες, Yoshitomo Nara και Yayoi Kusama.

Yang Fudong (China, b. 1971), International Hotel No.6. 120×180 cm. Εκτίμηση πώλησης 200.000-300.000 γουάν.

Στο κλείσιμο της σειράς, στη βραδινή δημοπρασία θα γίνει πώληση έργων του 20ού αιώνα και της σύγχρονης τέχνης, κινεζικής σύγχρονης μελάνης, ιμπρεσιονιστικής και μοντέρνας τέχνης αλλά και μεταπολεμικής και σύγχρονης. Τριάντα τέσσερα έργα αγαπημένων καλλιτεχνών έχουν επιλεγεί προσεκτικά για τη δημοπρασία, συμπεριλαμβανομένων των έργων του Zao Wou-Ki, του Chu Teh-Chun, του Zeng Fanzhi, του Marc Chagall, του Salvador Dalí και του Andy Warhol.

Επίσης, αυτή τη σεζόν, το τμήμα διεθνών πωλήσεων των Christie’s θα πραγματοποιήσει περιοδεία στη Σαγκάη για προβολή.

Επισημαίνουμε, για να έχετε μια τάξη μεγέθους στο μυαλό σας, ότι το κινέζικο Yuan ισοδυναμεί με 0.12 – 0.15 δολάρια.

Gustave Courbet, Femme endormie aux cheveux roux, 1864. Εκτίμηση 3.500.000–4.500.000 δολ. Από ιδιωτική συλλογή.

Το τμήμα Old Masters θα φέρει δύο βασικά έργα του Gustave Courbet, το Chasseur dans la neige και το Femme endormie aux cheveux roux, ενός από τους αμφιλεγόμενους γυμνούς πίνακες της δεκαετίας του 1860.

Το έργο του Gustave Courbet (1819–1877) με τίτλο Femme endormie aux cheveux roux, έργο του 1864 και διατίθεται από ιδιωτική συλλογή έχει τιμή εκκίνησης τα 3.500.000 δολάρια και εκτιμάται ότι θα φτάσει 4.500.000 δολάρια. Και τα δύο αριστουργήματα θα προσφερθούν στη Νέα Υόρκη στις 31 Οκτωβρίου.

Άλλοι Old Masters που θα παρουσιάσει ο οίκος στη Σαγκάη αυτή τη σεζόν αλλά και στο Λονδίνο στις 6 Δεκεμβρίου θα είναι το “Πορτραίτο της Πριγκίπισσας Μαρίας” του Anthony van Dyck, θυγατέρας του βασιλιά Charles I της Αγγλίας, σε Full-length, με ροζ σατινέ φόρεμα, και τα λουλούδια της Osias Beert σε ένα γερμανικό αγγείο Tigerware, με τις πεταλούδες και κοχύλια, σε μια λωρίδα.

Επίσης, το τμήμα Μεταπολεμικής και Σύγχρονης Τέχνης θα παρουσιάσει τρία έργα του Kazuo Shiraga, T19, T39 και Tou, τα οποία θα προσφερθούν φέτος στο Παρίσι μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου.

Από την άλλη, η περίφημη «Επιστολή για τον Θεό» του Albert Einstein θα παρουσιαστεί στο sale της Σαγκάης. Η διάσημη επιστολή που θεωρείται ότι εκφράζει πλήρως τον Αϊνστάιν στις θρησκευτικές και φιλοσοφικές απόψεις του, εκτιμάται από τον οίκο ότι θα πωληθεί μεταξύ 1.000.000-1.500.000 δολαρίων. Γράφτηκε το 1954, ένα χρόνο πριν από το θάνατό του και συνενώνει τις σκέψεις του μεγάλου φυσικού σχετικά με τη θρησκεία, την εβραϊκή του ταυτότητα και την αναζήτηση του νοήματος της ζωής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Επιστολές του Albert Einstein, στις οποίες παρουσιάζει στους συναδέλφους του τις σκέψεις του για τη φυσική και τον Θεό τη δεκαετία του 1950 δημοπρατήθηκαν πέρσι τον Ιούνιο στην Ιερουσαλήμ έναντι 210.000 δολάρια. Οι οκτώ επιστολές γραμμένες στα αγγλικά μεταξύ 1951 και 1954, με τις περισσότερες να απευθύνονται στον σπουδαίο φυσικό Ντέιβιντ Μπομ, φέρουν την υπογραφή του Αϊνστάιν και ορισμένες περιλαμβάνουν χειρόγραφες σημειώσεις.

Στην επιστολή που άγγιξε την υψηλότερη τιμή, δηλαδή 84.000 δολάρια, ο Αϊνστάιν υπογραμμίζει ότι «αν ο Θεός δημιούργησε τον κόσμο, το κύριο μέλημά του δεν ήταν σίγουρα να μας τον κάνει εύκολα κατανοητό». Σε άλλη επιστολή που πωλήθηκε 50.400 δολάρια, συζητά για τη διασύνδεση της θεωρίας της κβαντικής με εκείνη της σχετικότητας.

 

Share this
Tags
Zeta Tz
Zeta Tz
Η Ζέτα ασχολείται με τη μετάφραση, την αρθρογραφία και την αρχισυνταξία στο χώρο των ΜΜΕ του πολιτισμού. Έχει ασχοληθεί με την διοργάνωση εικαστικών εκθέσεων και εκδηλώσεων που αφορούν στην κοινωνική ευθύνη. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Μπότση για δημοσιογραφική της δραστηριότητα στα θέματα πολιτισμού. Στο artviews.gr είναι υπεύθυνη της συντακτικής ομάδας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Σύγχρονες εικαστικές προσεγγίσεις για τον Λόρδο Βύρωνα

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Στην κοσμοϊστορική συγκυρία της εξεγερμένης Ελλάδας του 1821 υπήρξε πολύτιμη η συμβολή κορυφαίων προσωπικοτήτων του πνευματικού κόσμου,...

Κάτια Βαρβάκη: Η Τέχνη είναι σαν το ξέφρενο φτερούγισμα μιας λιβελούλας 

Στις μέρες μας, που έννοια της Τέχνης έχει προσαρμοστεί στην ευρύτητα των δυνατοτήτων των ψηφιακών μέσων, η Κάτια Βαρβάκη, με σπουδές ζωγραφικής στην Ανωτάτη...

To Kallichoron Art Boutique Hotel της Αστυπάλαιας γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Στις 5 Απριλίου 2024, το ξενοδοχείο Kallichoron Art Boutique Hotel στην Αστυπάλαια, συμπλήρωσε 10 χρόνια από την έναρξη της λειτουργίας του. Αυτά τα 10 χρόνια...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this