Ο Μάριος Καμχής στην gallery genesis

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2021 και ώρα 20:00.

Η gallery genesis παρουσιάζει την έκθεση του Μάριου Καμχή «Frustration / Ματαίωση» σε καλλιτεχνική διεύθυνση του Γιώργου Τζάνερη και επιμέλεια της Λουΐζας Καραπιδάκη.

∆ισδιάστατες τυποποιηµένες ανθρώπινες φιγούρες συνυπάρχουν µε τρισδιάστατα κτήρια στα υπερβατικά οικιστικά τοπία του Μάριου Καµχή.

Οι δαιδαλώδεις και θηριώδεις εξωτερικοί χώροι των πλασµατικών µεγαλουπόλεων του καλλιτέχνη µε τα πολύπλοκα δοµικά συγκροτήµατα, σε συνδυασµό µε τη συστηµατική αναφορά στον ιλιγγιώδη ρυθµό της καθηµερινότητας, σηµατοδοτούν τις µορφές κοινωνικής παθογένειας του σύγχρονου τρόπου ζωής. Ο Καµχής εικονοποιεί ουσιαστικά και περιφραστικά την αίσθηση του εγκλωβισµού, του αδιεξόδου και γενικότερα της ανθρώπινης µαταιότητας και αποτυπώνει τους ανθρώπους ως ανδρείκελα απροσδιορίστου φύλου, που ζουν και εργάζονται αποµονωµένα σε µικροσκοπικούς χώρους, αποξενωµένα µεταξύ τους, εγκλωβισµένα σε υπαρκτά ή νοητά αδιέξοδα και κάνουν σπασµωδικές κινήσεις ως ύστατες απεγνωσµένες προσπάθειες διαφυγής.

Μάριος Καμχής, Μόρια, ακρυλικό σε καμβά, 90 x 90cm, 2019

Το προσωπικό του εικαστικό ιδίωµα χαρακτηρίζεται από µια ιδιότυπα στυλιζαρισµένη γραφή µε έντονα πλακάτα χρώµατα και σαφήνεια στις επιµέρους απεικονίσεις. Ο αντινατουραλισµός, οι παρατακτικές επαναλήψεις και η έντονη γεωµετρικότητα των συνθέσεών επεµβαίνουν αισθητικά στα έργα του και µε τις συνεχείς σχεδιαστικές επεµβάσεις του συντελούν στην αφηγηµατική δύναµη των εικόνων. Ατέρµονες όλες του οι αναπαραστάσεις µε διασκορπισµένες νοηµατοδοτήσεις στις διαδοχικές µικροαφηγήσεις, µοιάζουν σα να περιµένουν το επόµενο στάδιο ή έστω µια επόµενη φάση ως µια άτυπη συνέχεια της ιστορίας που επαναλαµβάνεται διαρκώς.

Το τραγικό στο έργο του Καµχή έχει χρώµα και δράση καθώς η µαταίωση της ανθρώπινης ελπίδας, η ανατροπή και η ακύρωση γίνονται εικόνες φουτουριστικές και εξωπραγµατικές.

Ύστερα από τη µακρόχρονη πορεία του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα τεράστια γνωστικά του αποθέµατά ο ζωγράφος τολµά να αναπτύξει συνειρµικούς συσχετισµούς µε το µακρινό µέλλον, να επεξηγήσει το φαινόµενο της ανθρώπινης αγανάκτησης µε διαχρονικές ιστορικές αναφορές (στρατόπεδα συγκέντρωσης, κέντρα φιλοξενίας προσφύγων…) και να προειδοποιήσει, αλλά κυρίως να ευαισθητοποιήσει.

Λουΐζα Καραπιδάκη, ιστορικός τέχνης

Μάριος Καμχής, Μόνοι με τη σκιά τους, ακρυλικό σε καμβά, 60 x 60cm, 2018

Who is Who

Ο Μάριος Καμχής

Ο Μάριος Καμχής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1946. Το 1965 αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών. Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Θωµαΐδειον Βραβείο (1965 – 1970). Επίσης στο Λονδίνο (1970 – 1972) στο Τµήµα Σχεδιασµού της Αρχιτεκτονικής Ένωσης όπου και δίδαξε (1972 – 1975).

Το 1977 του απονεµήθηκε ο τίτλος του ∆ιδάκτορα της Φιλοσοφίας (PhD) από τη Σχολή Οικονοµικών και Πολιτικών Επιστηµών του Λονδίνου (LSE). Το 1978, µε υποτροφία Fulbright ήταν µεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήµιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες (UCLA).

Το βιβλίο του “Planning Theory and Philosophy” (Θεωρία του Σχεδιασµού και Φιλοσοφία) εκδόθηκε το 1979 στο Λονδίνο από τον Οίκο Tavistock. Από το 1978 έως το 1984 εργάστηκε στην Αθήνα: συντονιστής του Εθνικού Προγράµµατος Ακτών στο Υπουργείο Εθνικής Οικονοµίας (1979 – 1982) και σύµβουλος του Υφυπουργού Εξωτερικών αρµόδιου για θέµατα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, (πρόεδρος της οµάδας εργασίας του Συµβουλίου Υπουργών για το Ελληνικό Μνηµόνιο 1983 – 1984).

Από το 1985 µέχρι το 2011 ήταν στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Υπηρέτησε ως: Υποδιευθυντής και ∆ιευθυντής του γραφείου του Επιτρόπου Γ. Βάρφη, αρµόδιου για τον συντονισµό των ∆ιαρθρωτικών Ταµείων (Επιτροπή Ντελόρ 1985 – 1988), Προϊστάµενος Μονάδας στην Γενική ∆ιεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής (1989 – 1996), Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα (1997 – 2001). European Union Fellow στο Πανεπιστήµιο George Mason στην Ουάσιγκτον DC (2002 – 2003). ∆ίδαξε για την Ευρωπαϊκή Περιφερειακή Πολιτική και το περιβάλλον.

Συµµετείχε στα βιβλία: Keiner (ed.) “The Future of Sustainability”, 2006 και Green-Cowles and Dinan D. (eds), “Developments in the European Union”, 2004. ❙ ∆ίδαξε σε µεταπτυχιακά προγράµµατα στο Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας, στο Χαροκόπειο Πανεπιστήµιο και στο ΕΜΠ. Το βιβλίο του «Η Ενοποίηση του Ευρωπαϊκού Χώρου» εκδόθηκε από τις Εκδόσεις Κριτική, Αθήνα, 2007. ❙ Μετά τη σύνταξη του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διετέλεσε πρόεδρος της Μονάδας ∆ιαχείρισης των Αναπτυξιακών Προγραµµάτων ΜΟ∆ ΑΕ (2011 – 2015).

Ζωγραφική, ατοµικές εκθέσεις

Γκαλερί 3, 2001
Γκαλερί 24, «Οι αόρατες πόλεις», 2004
Ελληνοαµερικανική Ένωση, «Εική και ως έτυχε», 2017
Γκαλερί genesis, «Frustration / Ματαίωση», 2021

www.marioscamhis.com

Μάριος Καμχής, Διοικητικό συμβούλιο, ακρυλικό σε καμβά, 90 x 90cm, 2018

Info

Διάρκεια έκθεσης
Τρίτη 26 Οκτωβρίου έως Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2021

Ωράριο λειτουργίας
Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή 12.00 – 21.00
Τετάρτη, Σάββατο 12.00 – 15.00

Gallery Genesis
Χάρητος 35, Αθήνα 106 75
211 7100566
www.gallerygenesisathens.com
www.gallerygenesisathens.com

Μάριος Καμχής, Γραφειοκράτης, μικτή τεχνική σε χαρτί, 30 x 30cm, 2017
Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Σαν σήμερα αποχαιρετήσαμε τη μυθική France Gall

Γράφει η Μαρία Δήμου Σαν σήμερα, το 2018, απεβίωσε η Isabelle Geneviève Marie Anne Gall, για το κοινό France Gall. Η θρυλική Γαλλίδα τραγουδίστρια της ποπ...

Le Corbusier : Η Villa Savoye και η συμβολή της στην εγκαθίδρυση του Μοντερνισμού

Γράφει η Μαργαρίτα Καρδαχάκη - Ιστορικός Τέχνης Γεννημένος στην Ελβετία με το όνομα Σαρλ-Εντουάρ Ζανρέ-Γρι, το 1887, ελάχιστοι άνθρωποι της εποχής θα πίστευαν ότι ένα...

Greek Brand New: Η ελληνική δημιουργία επανασυστήνεται στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου

Δέκα χρόνια συμπληρώνει ο θεσμός Greek Brand New και τα γιορτάζει με μια μεγάλη, επετειακή έκθεση από την Παρασκευή 10 έως την Κυριακή 12...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this