«Προσεγγίσεις στη Σύγχρονη Τέχνη», έκθεση με έργα της Συλλογής του Ιστορικού Αρχείου – Μουσείου Ύδρας

Η έκθεση άρχισε στις 15 Ιουνίου και θα διαρκέσει όλο το καλοκαίρι.

Το Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας, στο πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων για τον Covid-19 αποφάσισε την αναστολή των προγραμματισμένων μέχρι το τέλος Ιουλίου πολιτιστικών του παρεμβάσεων.

Μέχρι τώρα έχουν αναγκαστικά αναβληθεί για την αποφυγή δημιουργίας συνωστισμού 5 από τις προγραμματισμένες εικαστικές εκθέσεις (των φοιτητών της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, της Mary Gladstone, της Natassa Best, του Michael Lawrence και της Αργυρώς Γκανούτα – Λεβέντη).

Αντί αυτών, αποφασίστηκε να διοργανωθεί (άνευ εγκαινίων) Έκθεση με τον τίτλο «Προσεγγίσεις στη Σύγχρονη Τέχνη» που περιλαμβάνει έργα της μόνιμης Συλλογής Σύγχρονης Τέχνης του ΙΑΜΥ, με ελαιογραφίες που έχουν θέμα τους την Ύδρα, αλλά και έργα με μικτή τεχνική με διαφορετικό περιεχόμενο. Σκοπός είναι να αναδειχτούν και να προβληθούν εξαίρετες καλλιτεχνικές δημιουργίες, οι οποίες έχουν δωριθεί από τους κατά καιρούς εκθέτες του χώρου του ΙΑΜΥ.

Η εικαστική παιδεία, έχει αναμφίβολα αποκτήσει στην εποχή μας έναν εντελώς ξεχωριστό ρόλο και έναν σκοπό εν πολλοίς παιδαγωγικό. Στο πλαίσιο αυτό, το σπουδαίο πολιτιστικό έργο που συντελείται από το 1989 στο Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας, αποβλέπει στην προώθηση της Σύγχρονης Τέχνης και στη μελέτη και μέριμνα για τη διάδοση και προβολή των εικαστικών εν γένει τεχνών.

Ο σκοπός αυτός υλοποιείται μέσω του σχεδιασμού και της διαρκούς πραγματοποίησης Εκθέσεων και λοιπών εικαστικών εκδηλώσεων στο χώρο του ΙΑΜΥ, οι οποίες προσελκύουν κάθε καλοκαίρι στην Ύδρα, σε έναν ιδανικό τόπο έμπνευσης και δημιουργίας, μια μεγάλη μερίδα του ελληνικού και ξένου φιλότεχνου κοινού.

Μόνιμη φροντίδα είναι επίσης η έκδοση συνοδευτικών καταλόγων των Εκθέσεων που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι πολυτελείς και συλλεκτικοί, με ειδικό εισαγωγικό κείμενο το οποίο εμπεριέχει όχι μόνο εκτενή αναφορά στο έργο του εκάστοτε καλλιτέχνη – εκθέτη αλλά αποτελεί ταυτόχρονα και μια παράλληλη προσπάθεια, μέσω ακριβώς του ίδιου του καλλιτεχνικού γεγονότος, να παρουσιαστεί η έμπρακτη, ορατή και ουσιαστική συμβολή των Γενικών Αρχείων του Κράτους και των ανά τη Χώρα περιφερειακών Υπηρεσιών τους, όπως το Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας, στον Πολιτισμό, στην Τέχνη, στην Παιδεία ευρύτερα…

Τους εκθεσιακούς χώρους του ΙΑΜΥ όλα αυτά τα χρόνια, έχουν τιμήσει με έργα τους μεγάλα ονόματα της Τέχνης, παλαιότεροι και σύγχρονοι σπουδαίοι δημιουργοί, με 98 συνολικά μέχρι σήμερα Εκθέσεις, επί το πλείστον ατομικές αλλά και αρκετές ομαδικές.

Ευγενική συμβολή των περισσότερων από τους καλλιτέχνες αυτούς στην πολιτιστική αυτή προσπάθεια είναι η προσφορά, με μορφή δωρεάς, έργων τους, με τα οποία σχηματίστηκε ήδη η «μαγιά» για τη δημιουργία της Συλλογής Σύγχρονης Τέχνης του ΙΑΜΥ.

Μερικά από τα αντιπροσωπευτικά έργα της Συλλογής, που μετρά μέχρι στιγμής 117 συνολικά, παρουσιάζονται στην Έκθεση που αυτή την περίοδο φιλοξενείται στους εκθεσιακούς χώρους του ΙΑΜΥ.

Η Έκθεση «Προσεγγίσεις στη Σύγχρονη Τέχνη» άρχισε στις 15 Ιουνίου και θα διαρκέσει όλο το καλοκαίρι, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες του Μουσείου, εκτός από τις μόνιμες συλλογές εκθεμάτων και κειμηλίων, να θαυμάσουν και εικαστικές δημιουργίες σύγχρονης τέχνης. Επίσης, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν σε ειδικές εκπτωτικές τιμές παλαιότερους καταλόγους από τις Εκθέσεις που κατά καιρούς διοργανώθηκαν στο ΙΑΜΥ.

Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Η αιθέρια τέχνη του συμβολιστή Οντιλόν Ρεντόν

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Οντιλόν Ρεντόν / Odilon Redon (κανονικά Μπερτράν Ρεντόν), γεννήθηκε το 1840 στο Μπορντώ της Γαλλίας, σε...

Η πολυπρισματική αισθητική του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος Ζωγράφος, Λογοτέχνης, Θεωρητικός της Τέχνης Ο Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1906. Σε νεαρή ηλικία παρουσίασε τα πρώτα έργα του και...

Αντώνης Χατζηϊωάννου: Η ζωγραφική, ως τέχνη, ανήκει σε όλο τον κόσμο

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη  Πρόσφατα είχαμε την τύχη να επισκεφτούμε την φιλόξενη οικία της οικογένειας του γνωστού συλλέκτη Αντώνη Χατζηϊωάννου και να μιλήσουμε  για την...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this