Γράφει η Χριστίνα Πραβιτσιώτη
Eγκαινιάστηκε με αθρόα προσέλευση φιλότεχνων, εκπροσώπων της πολιτικής και κοινωνικής ζωής, πανεπιστημιακών, ιστορικών και θεωρητικών τέχνης, καλλιτεχνών, εκπαιδευτικών και πολλών ομογενών στη Σύγχρονη Πινακοθήκη Villa Ροδόπη στο Αργοστόλι η έκθεση ζωγραφικής του Κώστα Ευαγγελάτου με τίτλο “Τα Τριαντάφυλλα/Les Roses”.
Την έκθεση προλόγισε η Στέλλα Οδ. Λιάτου, Ιστορικός- Αρχαιολόγος, Μουσειολόγος, αναφέροντας μεταξύ άλλων:
“Ο Κώστας Ευαγγελάτος, είναι ένας ολοκληρωμένος καλλιτέχνης, απόλυτα συνειδητοποιημένος σχεδόν από την αρχή της καλλιτεχνικής του πορείας, για το ποιος είναι και τι αναζητά, αναγνωρίζοντας από μικρός τη φλόγα που τον κατακαίει και την ακολουθεί πιστά.
Πάντα άοκνος, δημιουργεί, εκθέτει και δημοσιεύει, καθιστώντας το όραμά του προσιτό στο κοινό, καλώντας μας κάθε Αυγουστιάτικη πανσέληνο στην οικία του, τη Βίλα Ροδόπη, σε μια βεγγέρα φιλίας, γνωριμίας και αισθητικής εμπειρίας. Ανήσυχο πνεύμα, παρουσιάζει σκίτσα, installations, ρεαλιστικές αποτυπώσεις και λίθινα κοσμήματα της φύσης, φτάνοντας πια σε μια αφαιρετική και συμβολική αποτύπωση συναισθημάτων και ιδεών.
Οι φόρμες του μπορεί να είναι αφαιρετικές, παράλληλα όμως είναι οικείες και σχεδόν ονειρικές και μας οδηγούν βήμα-βήμα σε ένα προσωπικό κήπο τέχνης, ευαισθησίας και φαντασίας.
Απόψε λοιπόν, περιδιαβαίνουμε σε ένα κήπο τριαντάφυλλων, στον κήπο των “Les Roses”, ο οποίος διηγείται ένα σωρό ιστορίες. Κάθε φύλλο μια ψευδαίσθηση, κάθε αγκάθι ένας συμβολισμός.
Με κάθε πίνακα μοιάζει σαν να διαβάζουμε πέταλο-πέταλο το τριαντάφυλλο-σύμβολο, σε μια προσπάθεια να ανιχνεύσει τόσο ο ζωγράφος, όσο και ο θεατής, την αλήθεια που κρύβεται στο κέντρο του λουλουδιού, τη δική του, προσωπική , μοναδική αλήθεια που κρύβει ο καθένας μας , ανάλογα με τις αναμνήσεις που έχει συνδέσει με ένα ρόδο.”
Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη σε δύο κορυφαίους ποιητές του 20ου αιώνα, τον Κωστή Παλαμά και τον Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι
Ακολούθησε στον κατάφυτο και κοσμημένο με γλυπτικές συνθέσεις “Κήπο του Χαρίλαου” η εκδήλωση Λόγου και Τέχνης “Πανσέληνος στον Κήπο”.
Τα φετινά δρώμενα στη “Μώβ Σκηνή” παρουσίασε αναλυτικά η εκπαιδευτικός Χριστίνα Τσιμάρα.
Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη σε δύο κορυφαίους ποιητές του 20ου αιώνα, τον Κωστή Παλαμά και τον Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι, που γεννήθηκαν τον 19ο αιώνα και σφράγισαν, ο καθένας με τις ιδέες του, την ιδιοφυή και πολυσχιδή τους προσωπικότητα αλλά και το μνημειώδες πνευματικό έργο τους το πρώτο μισό του 20ου αιώνα και η επίδραση τους διαρκεί μέχρι σήμερα ανεξίτηλη και πολυσήμαντη.
Ο μεγάλος Έλληνας ποιητής Κωστής Παλαμάς, που εορτάζονται φέτος τα 150 χρόνια από τη γέννηση του, με αφορμή την πρεμιέρα στης “Ορέστειας” του Αισχύλου έγραψε το ποίημα “Το Χαίρε της τραγωδίας” (1903) για την ιστορική έναρξη του Εθνικού Θεάτρου.
“Το χαίρε της Τραγωδίας” του Κωστή Παλαμά απήγγειλε ο Κώστας Ευαγγελάτος, που το προσέγγισε με τη λογοτεχνική του ιδιότητα.
Ο μεγάλος ιδεολόγος ποιητής Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι έγραψε το εκτενές “επικό” ποίημα “ΛΕΝΙΝ” (1924), επιτυγχάνοντας τη σύζευξη πολιτικής και υψηλής τέχνης με μοναδική εσωτερική δύναμη και διαχρονική εμβέλεια. Χαρακτηριστικό μέρος από το βαθυστόχαστο ποίημα του για τον Βλαντιμίρ ‘Ιλιτς Λένιν ερμήνευσε με εσωτερικότητα και εκφραστική δύναμη ο Ηλίας Καρόγλας, μέλος του θεατρικού Εργαστηρίου Σύγχρονης Τέχνης Κεφαλονιάς.
Θαυμάσια έκπληξη της βραδιάς η άφιξη μελών της Χορωδίας Αργοστολίου με τον μαέστρο της Σπύρο Θεοτοκάτο, που πρόσφερε υπό το σεληνόφως ένα μελωδικό παραδοσιακό πρόγραμμα από δημοφιλή επτανησιακά τραγούδια που χειροκροτήθηκαν θερμά!
Η μοναδική βραδιά που συμπλήρωσε με επιτυχία 19 χρόνια διεξαγωγής της στο κοσμοπολίτικο Αργοστόλι εντυπωσίασε για την αισθητική της ποιότητα και τον πολυδιάστατο συντονισμό της και ολοκληρώθηκε με την καθιερωμένη δεξίωση στον κήπο της Σύγχρονης Πινακοθήκης Villa Ροδόπη.
More Info:
Σύγχρονη Πινακοθήκη Villa Ροδόπη, Ι. Μεσολωρά 7 & Βύρωνος, Αργοστόλι, Κεφαλονιά
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και τις 6 Σεπτεμβρίου 2019.
Ανοικτά από Τετάρτη έως και Σάββατο, ώρες 8.30 μ.μ. -10 μ.μ.
Είσοδος ελεύθερη
Πληροφορίες: 26710-28501 | 6944621286