Το Μουσείο Καζαντζάκη ανοίγει και πάλι τις πύλες του

Την Τρίτη 18 Μαΐου online ψηφιακό εργαστήρι με τίτλο «Σημειωματάριο Δημιουργικότητας: Τι είναι λοιπόν εκείνο που ζητώ;»

Το Μουσείο Καζαντζάκη θα ανοίξει και πάλι για τους επισκέπτες του από την Παρασκευή 14 Μαΐου, έχοντας λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να τους προσφέρει μια ασφαλή και όμορφη μουσειακή εμπειρία, ενώ την Τρίτη 18 Μαΐου θα γιορτάσει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με ελεύθερη είσοδο και ένα online ψηφιακό εργαστήρι με τίτλο «Σημειωματάριο Δημιουργικότητας: Τι είναι λοιπόν εκείνο που ζητώ;».

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) στην ανακοίνωσή του για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2021, που φέτος έχει θέμα «Το Μέλλον των Μουσείων: Αναστοχασμός και Επανεκκίνηση», επισημαίνει: «Σε μια ιδιαίτερα σημαντική καμπή για την κοινωνία μας, τα μουσεία καλούνται να γίνουν πρωτοπόροι στη νέα εποχή. Είναι η πλέον κατάλληλη στιγμή να επαναπροσδιορίσουν τη σχέση τους με το κοινό, να αναζητήσουν νέους ορίζοντες και να επιβεβαιώσουν με αποφασιστικό τρόπο τον ουσιαστικό και καθοριστικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν για ένα δίκαιο και βιώσιμο μέλλον. Σήμερα είμαστε υποχρεωμένοι –περισσότερο από ποτέ άλλοτε– να υπερασπιστούμε τη δημιουργική δύναμη του πολιτισμού, ως μοχλού επανεκκίνησης και αλλαγής στη μετά-Covid εποχή».

Το Μουσείο Καζαντζάκη βάζει στο επίκεντρο τη δημιουργική του δύναμη μαζί με την ξεχωριστή ικανότητα που έχει ο καθένας για δημιουργική έκφραση, και πραγματοποιεί για πρώτη φορά ένα ψηφιακό εργαστήρι αποκλειστικά για ενήλικες. Αντλώντας έμπνευση από τις σημειώσεις και τα ημερολόγια του Νίκου Καζαντζάκη, οι συμμετέχοντες του εργαστηρίου ενθαρρύνονται να εκφραστούν και να δημιουργήσουν ένα δικό τους σημειωματάριο για την καθημερινότητά τους αλλά και τη μετά-Covid εποχή (που όλοι ελπίζουμε να έρθει σύντομα).

Χρειάζονται μονάχα 20’ λεπτά την ημέρα για να δημιουργηθεί μια νέα συνήθεια, αλλά το να εδραιωθεί μια δημιουργική συνήθεια στην καθημερινότητά μας, όπως το γράψιμο ή η ζωγραφική, μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα δύσκολο. Στόχος του εργαστηρίου είναι η ενεργοποίηση των δημιουργικών ικανοτήτων που διαθέτουν όλοι οι άνθρωποι, η ανακάλυψη διαφορετικών τρόπων έκφρασης, και η διερεύνηση των ορίων μεταξύ ζωγραφικής και γραφής με πρώτη ύλη την «Οδύσσεια» του Νίκου Καζαντζάκη αλλά και αδημοσίευτα σημειωματάρια του συγγραφέα.

Πληροφορίες Εργαστηρίου «Σημειωματάριο Δημιουργικότητας: Τι είναι λοιπόν εκείνο που ζητώ;»

 

INFO

Τρίτη 18 Μαΐου 2021, 19.30-20.30

Απευθύνεται σε ενήλικες

Δωρεάν συμμετοχή (στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2021)

Δηλώσεις συμμετοχής (απαραίτητες): [email protected]

Προθεσμία υποβολής συμμετοχών: Δευτέρα 17 Μαΐου 2021

https://www.kazantzaki.gr/gr

τηλ. 2810 741689 από Δευτέρα έως Παρασκευή 09.30- 15.00

Συντελεστές

Ελένη Βελτανιώτη, μουσειοπαιδαγωγός

Βίκη Χρηστάκη, υπεύθυνη εκπαιδευτικών δράσεων στο Μουσείο Καζαντζάκη

Το εργαστήρι «Σημειωματάριο Δημιουργικότητας: Τι είναι λοιπόν εκείνο που ζητώ;» θα πραγματοποιηθεί online μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Zoom.

Για τη σύνδεσή τους οι συμμετέχοντες θα χρειαστεί να έχουν υπολογιστή με κάμερα και μικρόφωνο ή κινητό τηλέφωνο.

Οι συμμετέχοντες θα λάβουν email με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και τον σύνδεσμο για το εργαστήρι.

* Η φράση «Τι είναι λοιπόν εκείνο που ζητώ;» προέρχεται από το βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη Όφις και Κρίνο, που εκδόθηκε το 1906 με το ψευδώνυμο Κάρμα Νιρβαμή.

Share this
Tags
Zeta Tz
Zeta Tz
Η Ζέτα ασχολείται με τη μετάφραση, την αρθρογραφία και την αρχισυνταξία στο χώρο των ΜΜΕ του πολιτισμού. Έχει ασχοληθεί με την διοργάνωση εικαστικών εκθέσεων και εκδηλώσεων που αφορούν στην κοινωνική ευθύνη. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Μπότση για δημοσιογραφική της δραστηριότητα στα θέματα πολιτισμού. Στο artviews.gr είναι υπεύθυνη της συντακτικής ομάδας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Σαν σήμερα απεβίωσε ο Παριζιάνος μεταϊμπρεσιονιστής Πωλ Γκωγκέν

Γράφει η Μαρία Δήμου Σαν σήμερα απεβίωσε ο Παριζιάνος μεταϊμπρεσιονιστής, Πωλ Γκωγκέν, ένας φιλόδοξος, εκκεντρικός εικαστικός που αφέθηκε πλήρως στις μεγαλύτερες και μοναδικές του αγάπες: τα...

Αλέξανδρος Λιακόπουλος – Τάκης Μαυρωτάς: «Η έκθεση Περικλής και Ντίκος Βυζάντιος μας προτείνει μια πλατιά γνωριμία της δημιουργικής περιπέτειας δυο σημαντικών ζωγράφων» 

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη  Στην έκθεση «Περικλής και Ντίκος Βυζάντιος: Ζωγραφικές Συγγένειες και Αντιθέσεις», η οποία θα φιλοξενείται στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη, οι...

Αφροδίτη Λυμπέρη:  Η ποίηση λυτρώνει αυτόν που ζητά την λύτρωση 

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη  Η Αφροδίτη Λυμπέρη είναι μια ποιήτρια που αναζητά τη λύτρωση μέσα από τη δύναμη των λέξεων. Γεννημένη το 1987 στην Αθήνα,...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this